Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Krzywa grzewcza panasonic aquarea 9kw 150m2 podłogówka

Adrian9119

Recommended Posts

• Odpowiedzi 99
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mozesz miec ustawiona delte 5 a przeplyw będzie 25l/min a moze tez byc 9,5l/min

Nie chcę tu kozaczyć lecz wydaje mi się ze gdyby tak było to bez sensu by były ustawienia bo nigdy byśmy nie wiedzieli jaki jest przepływ i zapewne moc.

Więc po co on by byl? Ja testowałem różne delty i na każdej PC śmiga bez wyłączeń lecz przekłada się to na pracę PC. np. przy delcie 4 mam większy komfort Jak by bylo tak jak piszesz to pomimo delty4 komfort by był jak na delcie 9

Edytowane przez -voymar-

Nie chcę tu kozaczyć lecz wydaje mi się ze gdyby tak było to bez sensu by były ustawienia bo nigdy byśmy nie wiedzieli jaki jest przepływ i zapewne moc.

Więc po co on by byl? Ja testowałem różne delty i na każdej PC śmiga bez wyłączeń lecz przekłada się to na pracę PC. np. przy delcie 4 mam większy komfort Jak by bylo tak jak piszesz to pomimo delty4 komfort by był jak na delcie 9

Przeplyw jest mierzony przez przepływomierz ultradzwiekowy,a moc wyliczana z aktualnej delty i przeplywu.

Rózny algorytm jest przy roznych ustawieniach delty i moze jeszcze innych ustawien.

Przeplyw jest plynnie regulowany w zaleznosci od potrzeb.

Masz np.ustawiona delte 5st a pompa róznie reguluje przepływem

Przeplyw jest mierzony przez przepływomierz ultradzwiekowy,a moc wyliczana z aktualnej delty i przeplywu.

Rózny algorytm jest przy roznych ustawieniach delty i moze jeszcze innych ustawien.

Przeplyw jest plynnie regulowany w zaleznosci od potrzeb.

Masz np.ustawiona delte 5st a pompa róznie reguluje przepływem

Tak .Zgoda wiem że moduluje lecz przy delcie 9 jest za zimno w domu słabiej PC grzeje ( tak zaobserwowałem) przy 5 lub 4 jest git choć zapewne modulacja też jest .Tak jak piszesz.

Tak .Zgoda wiem że moduluje lecz przy delcie 9 jest za zimno w domu słabiej PC grzeje ( tak zaobserwowałem) przy 5 lub 4 jest git choć zapewne modulacja też jest .Tak jak piszesz.

Na delcie np.15 to juz od startu trzyma sie tylko 9,5l/min chyba zeby temp.zasilania ustawic wysoko.

Naprawde tych zachowan obiegówki jest mnóstwo.

Ale nie o to chodzilo tylko wlasnie o to ze mozna miec ta sama temperature zasilania np.33 a miec zimno w domu a miec cieplo w domu wlasnie w zaleznosci od przepływu i nie ustawionej a aktualnej delcie

A to mozna skopac ustawieniami albo polepszyc w zaleznoscu od potrzeb no i duzy tu wplyw ma zdolnosc ukladu c.o do odbioru tego ciepla

Witam, PROSZĘ O POMOC. Mam taryfę G12W 22do6. i 13 do 15. Podłogówka 100% 150m2. Dół grzeje do 22 i w nocnej do 22.6, góra tylko Sypialnia 20.6 w nocnej i 20 w dzień. Jak mam dobrać krzywą grzewcza? Póki co mam 30C dla +15 i 40C dla - 10. Przez całą noc czyli od 22 do 6 temperatura podskoczy tylko o 0.2. Ocieplony dom 15cm grafit, strop wata 25cm i skosy dachu 15cm. Proszę o pomoc. Nie za wolno nagrzewa? Przy temp - 5 do +5 tak około 30kw ale nie dochodzi nigdy do zadanej 22.6. Jest tak 22C. Podnieść krzywą? Jak były te mrozy - 20 to chodziła cały czas i 55 do 60 kw.

Nie wiem czy wcześniej pisałeś czy ominąłem, ale napisz czy przed wprowadzeniem miałeś wygrzewanie posadzki?

Tak jak pisali poprzednicy wygląda na niewygrzanie/niewysuszenie nowego domu lub na masakryczną ucieczkę ciepła (oby to pierwsze).

Ja przy podobnym metrażu i niezłej dziurze (termicznej) grzeję temperaturami zasilania ok 30st.

Tzn wygrzewanie nie robiłem, ale przez miesiąc grzałem na 17 stopni

W takim wypadku masz jeszcze przed sobą kilka ładnych miechów zanim dom się ustabilizuje.

KG na maxa czyli wg mnie 40/32 i grzanie non stop

Jak dojdzie zasilanie do 40st.C,wtedy będziesz mógł myśleć o grzaniu taryfowym.

Od 15 listopada do 15 grudnia 17stopni, wprowadziłem się 20 grudnia. Płytki kuchnia wejście do domu i u góry pralnia. W lutym tynkowanie zakończone. Cekolowanie koniec września.

Jeszcze

- kiedy została wylana posadzka/jastrych?

- kiedy były robione podłogi (płytki, panele, czy co masz)?

Czyli...

Wylany beton posadzkowy (te 6cm wylewki) - początek maja 2020.

Beton przykryty płytkami - ??

Beton przykryty panelami - wrzesień 2020

Start grzania lekkiego (do 17st) - 15 listopada

Od 15 listopada do 15 grudnia 17stopni.

Zamieszkanie 20 grudnia.

Dom niewygrzany z wilgocią technologiczną pewnie będzie tak jak napisał Arturo1972: W takim wypadku masz jeszcze przed sobą kilka ładnych miechów zanim dom się ustabilizuje.

Czyli cierpliwość a normalność będzie kolejnej zimy.

Brak wygrzania posadzek to błąd ale jak do tej pory płytki nie popękały to chyba ci się upiekło :)

Czyli jakieś 3,5 miesiąca wylewka schła naturalnie. Dla 6cm to aż nadto.

Mało prawdopodobne, że była wilgotna, czyli tu OK.

Co do wygrzewania to należy sobie uświadomić, ze dosuszenie to tylko drugoplanowy cel tak przy okazji osiągnięty.

Celem wygrzewania posadzki (przy posiadaniu ogrzewania podłogowego) jest wymuszenie naprężeń i pęknięć w wylewce, które są naturalnym elementem i niczym strasznym. Wygrzewa się po to aby ów pęknięcia nie pojawiły się gdy już masz okładziny i zamieszkasz.

Ale od ponad miesiąca grzejesz 37 st i nic nie pękło, więc tu też luz.

Czyli jakieś 3,5 miesiąca wylewka schła naturalnie. Dla 6cm to aż nadto.

Mało prawdopodobne, że była wilgotna, czyli tu OK.

Co do wygrzewania to należy sobie uświadomić, ze dosuszenie to tylko drugoplanowy cel tak przy okazji osiągnięty.

Celem wygrzewania posadzki (przy posiadaniu ogrzewania podłogowego) jest wymuszenie naprężeń i pęknięć w wylewce, które są naturalnym elementem i niczym strasznym. Wygrzewa się po to aby ów pęknięcia nie pojawiły się gdy już masz okładziny i zamieszkasz.

Ale od ponad miesiąca grzejesz 37 st i nic nie pękło, więc tu też luz.

Posadzka pracuje i stabilizuje się ( bez płytek ) ok 3 lat Oczywiście bez podgrzewania. Jeżeli jest krótki czas od wylania do polożenia płytek ( 3 miechy) to choć ją przez te 3 miechy wygrzejesz i położysz plytki to pęknięcia mogą się pojawić w 3 roku. Choć nie muszą. Jak przetrzyma 3 sezony to będzie Ok.

Posadzka pracuje i stabilizuje się ( bez płytek ) ok 3 lat Oczywiście bez podgrzewania. Jeżeli jest krótki czas od wylania do polożenia płytek ( 3 miechy) to choć ją przez te 3 miechy wygrzejesz i położysz plytki to pęknięcia mogą się pojawić w 3 roku. Choć nie muszą. Jak przetrzyma 3 sezony to będzie Ok.

Nie przeczę, że 3 lata sobie dojrzewa. Ale my tu o czymś innym tak całościowo w tym wątku:)

I chyba jednak w wygrzewaniu o grubsze "ruchy" chodzi. A to za mało dylatacji i posadzka pięknie pęknie a to tu a to tam, itd.

Trzech lat nikt nie będzie czekał zdecydowaną większość zagrożeń usuniesz porządnym wysuszeniem i wygrzaniem.

A za 3 lata może coś pęknie a może silnik z samolotu spadnie ;)

Nie przeczę, że 3 lata sobie dojrzewa. Ale my tu o czymś innym tak całościowo w tym wątku:)

I chyba jednak w wygrzewaniu o grubsze "ruchy" chodzi. A to za mało dylatacji i posadzka pięknie pęknie a to tu a to tam, itd.

Trzech lat nikt nie będzie czekał zdecydowaną większość zagrożeń usuniesz porządnym wysuszeniem i wygrzaniem.

A za 3 lata może coś pęknie a może silnik z samolotu spadnie ;)

Przecież ja nie karzę ci czekać .Opisałem tylko czas stabilizacji Jak również napisałem że przy wygrzewaniu może się tak ustabilizować że nie pęknie

Lecz gwarancji nie ma. Każdy inwestor powinien to ująć i za ewentualne uszkodzenia mieć pretensję do siebie. Wszystko potrzebuje czasu. Czasu rzeczywistego, a to co jest gonione ma swoje konsekwencje. Jednemu się uda innemu nie.

Więc po co glupie porównania z samolotem. Prędzej jak już to posadzka pęknie niż spadnie silnik.

Edytowane przez -voymar-