Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Krzywa grzewcza panasonic aquarea 9kw 150m2 podłogówka

Adrian9119

Recommended Posts

• 1 year później...
  • Odpowiedzi 99
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Korzystnie dla pompy gdyby;

- ilość godzin pracy była 2 x większa niż ilość włączeń,

Przestudiuj temat; Grzanie PC PW w II taryfie;

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?337393-Grzanie-PC-PW-w-II-taryfie/page2

Andrzeju

Jak to osiągnąć?

Mam termostat bezprzewodowy salus. Mieszkam od połowy pażdziernika 2021. Podnoszę i obnizam krzywą grzewczą i za nic nie mogę dojść do ustawień by ilość godzin pracy była większa niż ilość załączeń. A co dopiero mówić 2x. Obniżanie krzywej powodowało że dom się nie dogrzewał, za wysoka powodowała przegrzanie. Optymalna to 35C-15C, 26+15. W sumie nie wiem co zrobić. Grzeje w G11. Robiłem testy godzinowe pod G12W i niestety podłoga była już zimna.

5cm styropianu 6cm wylewka

Na poddaszu 15 wełny a a na piętrze 25

Na zewnętrz 15 grafit,

Adrian

Ja mam 15cm w podłodze EPS100. Z praktyki widzę że np w spiżarni gdzie nie mam ogrzewania podłogowego to płytki są lodowate. W sumie ogrzewam 110m podłogówką. Śledzę twój wątek bo mam podobną powierzchnię grzania i taką samą pompę.

Ja w garażu mam przy tych dużych mrozach 12stopni i grzejnik ustawiony na śnieżynkę.

Ta krzywa chyba nie jest ok. Daj dla 15stopni zasilanie 25, a dla -20 40.

Przez 3 tygodnie wygrzej konkretnie dom

Ja mam garaż nieogrzewany. W mrozy przy temp -10C w garażu miałem +7+8 stopni. Średnio widzę że trzyma ok 10 C

Jeżeli masz 25C dla +15 to będziesz miał częste wspomaganie grzałką przy odszranianiu-tak jest u mnie. Ja podniosłem do 30C dla +15. Grzałka nie włącza się ale zauważyłem że dom się przegrzewa. Mam Salusa jak i Ty. Obecnie widzę że pompa przy róznych krzywych i tak włącza się co 30min. Czyli 8 startów 4h pracy, albo 16 startów 8h pracy. Jakbym się nie bawił krzywą grzewczą to średnio co 30min. Zliczam wszystko w excelu od pażdziernika 2021

Wylewki masz 6 cm, a więc ;

- w większości musisz grzać całodobowo,

Ustawiasz ;

- krzywą grzewczą raczej płasko niż stromo,

- chcąc mieć mniej wyłączeń;

.......- należy zwiększyć temperaturę zasilania,

.......- zwiększyć pobór energii np; w garażu, salonie,

- musisz doświadczalnie dojść do optymalnych ustawień,

- sterownik na żądaną temperaturę;

........- zwiększasz histerezę sterownika, jeżeli ma taka możliwość,

-

1. U mnie wylewka też 6-7cm czyli druga taryfa odpadnie?

2. Jak mam rozumieć bardziej płasko niż stromo. Przy -15C/35C, +15/27C to i tak idzie wykres na skos.

3. Mój dom ma jeszcze 60% wilgotności więc pobór energii idzie w budynek- w jaki sposób można zwiększyć pobór energii o którym piszesz?

4. Optymalne ustawienia ( krzywą) dopasowałem pod komfort grzania, ale optymalne ustawienia nie powodują że czas pracy sprężarki jest dłuższy niż ilość załączeń. Obecnie mam od pażdziernika 2021 - Czas pracy sprężarki 1455, ilosc włączeń 2314.

5. Zwiększyć histerezę sterownika? Zauważyłem że przy podłogówce która wolno reaguje histereza co 1C w sterowniku bezprzewodowym Salus powodowała dyskomfort w mieszkaniu. Zanim podłoga ruszyła to parę godzin. To samo w dzień , słonko świeci ,podłoga zimna ale ciepło w domu wiec Salus nie reaguje. Słońce zachodzi robi się nagle zimno , podłoga jak była zimna to nadal zimna . Co robi sterownik? Włącza się bo zrobiło się zimno w pomieszczeniu a zanim się rozpędzi podłogówka to parę godzin. Zostawiłem histerezę na 0,4C własnie po to by nie było tych opóżnien w reakcji. Sam nie wiem czy nie lepiej przejść przy podłogówce na grzanie prostą?

Tylko pewnie teraz jak grzać w 1 taryfie to napewno nie taka wysoka krzywa jak mam, jak najlepiej? Mam przecież przy 15 30C i przy 10 40stopni

Bodajże do 35C pompa jest w stanie utrzymać COP2 przy temperaturze -20. Ale nie jestem pewien tej informacji,

MI przy tej temperaturze przegrzewało dom. Za wysoko chyba te -10, daj -15

Bez sensu ...

Pytający podczas grzaniu w T2 22.00-6.00 przy wysoko ustawionej krzywej grzewczej osiagnął w ciągu 8 godzin grzania wzrost temepratury o 0,2 stopnia , czyli w jego przypadku (na razie) takie grzanie odpada zupełnie.

Według mnie niech ustawi na termostacie 22,6 stopnia przy krzywej 0,5 stopnia i niech pompa działa nonstop , a raczej niech załaczaniem / włączaniem pompy steruje termostat.

Może jak kiedyś całkowicie wygrzeje dom , zniknie wilgoć to może wtedy może ponownie spróbować grzać w T2.

Na razie jednak nie ma sensu ..

Jaką masz krzywą grzewczą?

Kolejne pytanie, u góry mam. 2 nieużytkowe pokoje, tzn jakieś klamoty i w Pokoju rzeczy sportowe, treningowe, grzać tam normalnie czy przymknąć zawór trochę żeby np było tak 15 stopni? Czy normalnie zostawić na temp 20 u góry

Jaką masz wilgotność w domu skoro przy twojej krzywej nie dogrzewa Ci domu?

Niższa krzywa mniejsze zużycie kw?

Hej

Ja bawiąc się krzywą zauwazyłem że nizsza krzywa to większy COP, ale więcej godzin pracowała pompa i powodowała nie dogrzanie. Do tego wiecej czasu chodziła grzałka do odszraniania. Podnosząc krzywą grzałka nie musiała grzać przy odszranianiu.

Wykonać dobrze instalację CO. Mam 1300h pracy i ok 370 wył - spowodowanie głównie harmonogramem jak również zmianą nastaw bo PC 3 miechy wiec -zabawa.

Ja już zmieniam te nastawy od 3mcy i nie mogę dojść by ilośc pracy była większa niż ilośc włączeń. Czy przypadkiem nie jest to wina jednostki jednowentylatorowej? Nawet oglądając filmiki na YT przy TCAPach widzę że ilość włączeń jest niższa niż czas pracy, Jaką masz krzywą grzewczą? Czy masz podłogówkę czy grzejniki?

Wykonać dobrze instalację CO. Mam 1300h pracy i ok 370 wył - spowodowanie głównie harmonogramem jak również zmianą nastaw bo PC 3 miechy wiec -zabawa.

Moja instalacja jest wykonana pod wytyczne firmy która montowała pompe ciepła. Rozstaw rurek co 10cm. Srednica wewnętrzna rury 28mm do rozdzielacza. Hydraulik się zdziwił. Podobno pompa potrzebuje dużych przepływów. Do tej pory nie miałem błędów w pompie. A i tak walczę z czasem pracy/startami.

Obecnie mam od pażdziernika 2021 - Czas pracy sprężarki 1455, ilosc włączeń 2314.

2. Jak mam rozumieć bardziej płasko niż stromo. Przy -15C/35C, +15/27C to i tak idzie wykres na skos

- np; -15C/34C ; +15C/28C

5. Zwiększyć histerezę sterownika?

Zauważyłem że przy podłogówce która wolno reaguje histereza co 1C w sterowniku bezprzewodowym Salus powodowała dyskomfort w mieszkaniu. Zanim podłoga ruszyła to parę godzin. To samo w dzień , słonko świeci ,podłoga zimna ale ciepło w domu wiec Salus nie reaguje. Słońce zachodzi robi się nagle zimno , podłoga jak była zimna to nadal zimna . Co robi sterownik? Włącza się bo zrobiło się zimno w pomieszczeniu a zanim się rozpędzi podłogówka to parę godzin. Zostawiłem histerezę na 0,4C własnie po to by nie było tych opóżnien w reakcji. Sam nie wiem czy nie lepiej przejść przy podłogówce na grzanie prostą?

Sterownik Salus umieścić;

- w najmniej nasłonecznionym pomieszczeniu,

- zostaw histerezę na 0,4C

Sterownik Salus umieścić;

- w najmniej nasłonecznionym pomieszczeniu,

- zostaw histerezę na 0,4C

Tak zrobiłem. Przeniosłem sterownik z salonu na przedpokój.

Napisałeś żebym zmienił

z -15C/35C, +15C/27C

na -15C/34C, +15C/28C

Czy obniżenie o 1 stopień spowoduje dużą różnicę w taktowaniu?

Moje zapiski krzywej i sprężarki:

33C -15

27C +15

Ilość włączeń 18

Czas pracy 13

temp -10

37C -15

26C +15

Ilość włączeń 32

Czas pracy 13

temp -10

35C -15

25C +15

Ilość włączeń 37

Czas pracy 17

temp -10

32C -15

25C +15

Ilość włączeń 21

Czas pracy 19

temp -4

33C -15

26C +15

Ilość włączeń 25

Czas pracy 17

temp -4

33C -13

26 + 15

Ilość włączeń 40

Czas pracy 14

temp +4

33C -13

26C +15

Ilość włączeń 14

Czas pracy 11

temp -3

37C -15

27C +15

Ilość włączeń 29

Czas pracy 10

temp +1

38C -15

28C +15

Ilość włączeń 20

Czas pracy 8

temp +1

36C-15

26C +15

Ilość włączeń/Czas pracy 36/18 temp 0C, 15/7 temp +4C, 14/18 temp +1

Temperatura w powyższych przypadkach może być inna w dzień. Codziennie wieczorem spisuje pompę i temp aktualną z pompy. Nie mam zdalnego odczytu pompy.

Edytowane przez pawel7979

• 2 years później...
W dniu 14.02.2022 o 13:14, kaszpir007 napisał:

Najkorzystniej będzie jak mu pompa nie będzie taktowała ...

Witam panowie udzielicie wskazówek jak ustawić pompę panas 7kw krzywą pod podłogowke 110m² mam też termostat salusa temp jaką chce w domu to 21 ,22 C 

Podłogówka co 10cm i 9-10cm wylewki  płytki po całości będzie to dopiero pierwszy sezon normalnego grzania w tamtym sezonie grzałem tylko prostą 24C i z charmonogramem żeby utrzymać tak 19C.