.wide 22.01.2021 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Cześć, Wybudowano dom parterowy, w którym podobno nie dało się cofnąć nadproża pod rolety, na które się zdecydowałem. Będą to rolety podtynkowe z puszką 18cm, a zastosowany ma być styropian 20cm.W związku z tym mam pytanie czy istnieje cokolwiek, co miało by grubość ok 2-3mm, a warto byłoby zastosować między puszkę a mur celem jakiejkolwiek izolacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 22.01.2021 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Aluthermo quattro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 22.01.2021 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Aluthermo quattro A to nie jest czasem folia aluminiowa? Juz obalono mit jej termoizolacji. Bo zatrzymuje utratę ciepła przez promieniowanie (ale do tego wymaga też pustki powietrznej, a tej nie będzie pod kaseta rolety), a problemem tutaj jest ucieczka ciepła przez przenikanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 22.01.2021 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 (edytowane) Cześć, Wybudowano dom parterowy, w którym podobno nie dało się cofnąć nadproża pod rolety, na które się zdecydowałem. Będą to rolety podtynkowe z puszką 18cm, a zastosowany ma być styropian 20cm. W związku z tym mam pytanie czy istnieje cokolwiek, co miało by grubość ok 2-3mm, a warto byłoby zastosować między puszkę a mur celem jakiejkolwiek izolacji? Najlepsze parametry izolacji osiągnie Pan wyłącznie z zastosowaniem mat z Aerogel'u. Polski dystrybutor produkuje takie maty, paski o nazwie Porofix. Pozdrav, SM Edytowane 22 Stycznia 2021 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.wide 24.01.2021 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2021 Najlepsze parametry izolacji osiągnie Pan wyłącznie z zastosowaniem mat z Aerogel'u. Polski dystrybutor produkuje takie maty, paski o nazwie Porofix. Pozdrav, SM Dziękuję za podpowiedź. Na stronie producenta można przeczytać, że grubość to 10mm, a później: Łatwość stosowania i skuteczność produktów Porofix osiągnięta jest dzięki następującym cechom produktu: Są bardzo cienkie 5 mm, 10 mm lub wielokrotność tych liczb w zależności od potrzeb. Takich o grubości 5mm nie mogę znaleźć w Internecie. Występują, czy to błąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 24.01.2021 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2021 Przy grubości 2-3 mm wszystko to pic na wodę. Grubość 3 mm przy lambdzie 0,014 (aerozel) da tyle, co 1 cm styropianu. Gra nie warta świeczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piterek45 25.01.2021 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 Jestem tego samego zdania co przedmówca.Nie ma nic co cie ochroni przed gigantycznym mostkiem termicznym.Jeśli mozesz daj grubiej styro i wtedy zmieścisz cokolwiek pod puszke.Jedynie co przychodzi mi na myśl to Pianka rezorlowa albo tanszy od niej Pir.Opcja druga to niestety montaż puszki w swietle okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 26.01.2021 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Dziękuję za podpowiedź. Na stronie producenta można przeczytać, że grubość to 10mm, a później: Takich o grubości 5mm nie mogę znaleźć w Internecie. Występują, czy to błąd? Występują, jak najbardziej. Zadzwonić do producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 26.01.2021 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Masz rację dlatego jest warstwowa tj miedzy folią alu wklejone są maty bąbelkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 26.01.2021 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Masz rację dlatego jest warstwowa tj miedzy folią alu wklejone są maty bąbelkowe jakie maty bąbelkowe? Rdzeniem jest aerogel, materiał o najniższej przewodności cieplnej, no chyba że struktury próżniowane ale to zupełnie inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piterek45 26.01.2021 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 A stosując takie ocieplenie 5mm pod puszke uzyskamy gigantyczny opór cieplny rzędu 0.3w m2 o ile dobrze przeliczylem na kolanie.Czyli nieznacznie lepszy niż nie danie niczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 26.01.2021 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Pytanie było jasno sformułowane. Odpowiedź w ramach warunków najlepsza z możliwych. Właściwa izolacja powinna zostać uwzględniona wcześniej, na etapie projektu i tyle w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margabr 26.01.2021 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Wyobraz sobie ze murarze na indywidualnych budowach od niechcenia zaglądaja w projekt.A jesli juz to wlozenie 3-5 xps do nadproza wiaze sie przeciez z wielkim wysilkiem.To sie nazywa niereformowalnosc i niedbalosc najczesciej wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piterek45 26.01.2021 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Pytanie było jasno sformułowane. Odpowiedź w ramach warunków najlepsza z możliwych. Właściwa izolacja powinna zostać uwzględniona wcześniej, na etapie projektu i tyle w temacie. Jak by co nie piłem do ciebie. Odpowiedziałeś na pytanie w 100% Chodziło mi tylko o przeliczenie jaką to ma wartość energetyczną. Wiadomo ze teraz to już po,, jabłkach" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piterek45 26.01.2021 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Wyobraz sobie ze murarze na indywidualnych budowach od niechcenia zaglądaja w projekt. A jesli juz to wlozenie 3-5 xps do nadproza wiaze sie przeciez z wielkim wysilkiem. To sie nazywa niereformowalnosc i niedbalosc najczesciej wykonawcy. Dokładnie, zajrzenie w projekt sprawia im ból,sam padłem ofiarą takich pacanów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts