Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najcieńsza możliwa izolacja pod rolety podtynkowe.

.wide

Recommended Posts

Cześć,

Wybudowano dom parterowy, w którym podobno nie dało się cofnąć nadproża pod rolety, na które się zdecydowałem. Będą to rolety podtynkowe z puszką 18cm, a zastosowany ma być styropian 20cm.

W związku z tym mam pytanie czy istnieje cokolwiek, co miało by grubość ok 2-3mm, a warto byłoby zastosować między puszkę a mur celem jakiejkolwiek izolacji?

Cześć,

Wybudowano dom parterowy, w którym podobno nie dało się cofnąć nadproża pod rolety, na które się zdecydowałem. Będą to rolety podtynkowe z puszką 18cm, a zastosowany ma być styropian 20cm.

W związku z tym mam pytanie czy istnieje cokolwiek, co miało by grubość ok 2-3mm, a warto byłoby zastosować między puszkę a mur celem jakiejkolwiek izolacji?

Najlepsze parametry izolacji osiągnie Pan wyłącznie z zastosowaniem mat z Aerogel'u. Polski dystrybutor produkuje takie maty, paski o nazwie Porofix.

Pozdrav,

SM

Edytowane przez mat3006

Najlepsze parametry izolacji osiągnie Pan wyłącznie z zastosowaniem mat z Aerogel'u. Polski dystrybutor produkuje takie maty, paski o nazwie Porofix.

Pozdrav,

SM

Dziękuję za podpowiedź. Na stronie producenta można przeczytać, że grubość to 10mm, a później:

Łatwość stosowania i skuteczność produktów Porofix osiągnięta jest dzięki następującym cechom produktu:

Są bardzo cienkie 5 mm, 10 mm lub wielokrotność tych liczb w zależności od potrzeb.

Takich o grubości 5mm nie mogę znaleźć w Internecie. Występują, czy to błąd?

Jestem tego samego zdania co przedmówca.Nie ma nic co cie ochroni przed gigantycznym mostkiem termicznym.

Jeśli mozesz daj grubiej styro i wtedy zmieścisz cokolwiek pod puszke.

Jedynie co przychodzi mi na myśl to Pianka rezorlowa albo tanszy od niej Pir.

Opcja druga to niestety montaż puszki w swietle okna

Pytanie było jasno sformułowane. Odpowiedź w ramach warunków najlepsza z możliwych. Właściwa izolacja powinna zostać uwzględniona wcześniej, na etapie projektu i tyle w temacie.

Jak by co nie piłem do ciebie.:) Odpowiedziałeś na pytanie w 100%

Chodziło mi tylko o przeliczenie jaką to ma wartość energetyczną.

Wiadomo ze teraz to już po,, jabłkach"

Wyobraz sobie ze murarze na indywidualnych budowach od niechcenia zaglądaja w projekt.

A jesli juz to wlozenie 3-5 xps do nadproza wiaze sie przeciez z wielkim wysilkiem.

To sie nazywa niereformowalnosc i niedbalosc najczesciej wykonawcy.

Dokładnie, zajrzenie w projekt sprawia im ból,sam padłem ofiarą takich pacanów