Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bruzdowanie pod wodę w styropianie

polacek

Recommended Posts

Witam,

instalacja wodna na rurach pex + jeden rozdzielacz

Do ułożenia mam 18cm styropianu 10cm + 8cm. Chcę wykonać bruzdy w styropianie eps 100 . Pytanie czy nie będzie skraplać się wodą pomiędzy styropianem wokół rurek z wodą ? Wiem, że można ułożyć pexa na chudziaku. Czy bruzdowanie to dobry pomysł ?

Ja tak mam tyle ze na 3 rodzielaczach, przerost formy na ale mam, lazienka, kuchnia i lazienka gora, od rozdzielaczy krotkie odcinki do baterii, tylko jedna cyrkulacja na obiegu ogolnym, 3 rozdzielacz zaslepiony z boku, powrot cyrkulacji przez zaworek 16. Zamiast bruzdowac to ulozylem 3 warstwy, dol po calosci, druga warstwa to rury pex z woda w otulinie, na ich wysokosc chyba 5cm ukladalem i docinalem styropian, 3 warstwa znowu po calosci, Mieszkam, zyje problemow nie ma, ciepla woda w obiegu sie nie wychladza tak szybko jak u sasiada, cyrkulacja nie chodzi na okraglo co da ci oszczednosci

Nie jestem znawcą tematu, ale moim zdaniem żeby para wodna wykropliła się na rurkach, najpierw skądś ta wilgoć musiała by się tam dostać. W przypadku rurek otulonych styropianem w zalanej podłodze moim zdaniem jest dosyć marna szansa (zbyt wiele powietrza raczej nie będzie dookoła, a możliwości dostania się tam pary wodnej są raczej mocno ograniczone).

Do ułożenia mam 18cm styropianu 10cm + 8cm. Chcę wykonać bruzdy w styropianie eps 100 . Pytanie czy nie będzie skraplać się wodą pomiędzy styropianem wokół rurek z wodą ? Wiem, że można ułożyć pexa na chudziaku. Czy bruzdowanie to dobry pomysł ?

Nie na chudziaku, tylko ułóż 10 cm styro, potem lutownica w dłoń i wycinasz rowki na pex-a. Przyrywasz to styro 8cm i jest ok.

Rurki możesz wsadzić w peszle, kosztują grosze a ochronią rurkę. Nie opłaca się tu stosować otuliny, bo rurka jest i tak w styropianie.

Tak to wyglądało u mnie:

woda2 (1).JPG

woda2 (2).jpg

Nie na chudziaku, tylko ułóż 10 cm styro, potem lutownica w dłoń i wycinasz rowki na pex-a. Przyrywasz to styro 8cm i jest ok.

Rurki możesz wsadzić w peszle, kosztują grosze a ochronią rurkę. Nie opłaca się tu stosować otuliny, bo rurka jest i tak w styropianie.

Tak to wyglądało u mnie:

[ATTACH=CONFIG]452371[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]452372[/ATTACH]

Wygląda elegancko ! ile zajęło ci to czasu ? ile metrów pexa ?

Wygląda elegancko ! ile zajęło ci to czasu ? ile metrów pexa ?

Nie pamiętam, musiałbym fakturę za materiał poszukać, ale na oko tak ok 100m - 6 pkt wody ciepłej i 10 zimnej.

Samo bruzdowanie idzie bardzo fajnie, zajęło mi to może ze 2 popołudnia po 3-4 godziny. Grunt to dobra lutownica, ja korzystałem z takiej https://www.castorama.pl/lutownica-lt-75-45-z-maskownica-id-30369.html Nie każda daje radę, próbowałem wcześniej z taką zieloną Dedrą i strasznie się grzała a grot słabo się rozgrzewał.

Do tego bierzesz kawałek drutu miedzianego (korzystałem chyba z takiego 4mm2, cieńszy jest za miękki), wyginasz go w pętelkę o średnicy rurki i zakładasz zamiast grota. Jak będziesz układał, to staraj się nie dawać obok siebie wody zimnej i ciepłej - nie będzie się tak szybko wychładzać.