polacek 22.01.2021 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Witam, instalacja wodna na rurach pex + jeden rozdzielacz Do ułożenia mam 18cm styropianu 10cm + 8cm. Chcę wykonać bruzdy w styropianie eps 100 . Pytanie czy nie będzie skraplać się wodą pomiędzy styropianem wokół rurek z wodą ? Wiem, że można ułożyć pexa na chudziaku. Czy bruzdowanie to dobry pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trike 23.01.2021 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2021 Ja tak mam tyle ze na 3 rodzielaczach, przerost formy na ale mam, lazienka, kuchnia i lazienka gora, od rozdzielaczy krotkie odcinki do baterii, tylko jedna cyrkulacja na obiegu ogolnym, 3 rozdzielacz zaslepiony z boku, powrot cyrkulacji przez zaworek 16. Zamiast bruzdowac to ulozylem 3 warstwy, dol po calosci, druga warstwa to rury pex z woda w otulinie, na ich wysokosc chyba 5cm ukladalem i docinalem styropian, 3 warstwa znowu po calosci, Mieszkam, zyje problemow nie ma, ciepla woda w obiegu sie nie wychladza tak szybko jak u sasiada, cyrkulacja nie chodzi na okraglo co da ci oszczednosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polacek 23.01.2021 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2021 czy woda może się skraplać pomiędzy styropianem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 24.01.2021 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2021 Nie jestem znawcą tematu, ale moim zdaniem żeby para wodna wykropliła się na rurkach, najpierw skądś ta wilgoć musiała by się tam dostać. W przypadku rurek otulonych styropianem w zalanej podłodze moim zdaniem jest dosyć marna szansa (zbyt wiele powietrza raczej nie będzie dookoła, a możliwości dostania się tam pary wodnej są raczej mocno ograniczone). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 25.01.2021 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 Do ułożenia mam 18cm styropianu 10cm + 8cm. Chcę wykonać bruzdy w styropianie eps 100 . Pytanie czy nie będzie skraplać się wodą pomiędzy styropianem wokół rurek z wodą ? Wiem, że można ułożyć pexa na chudziaku. Czy bruzdowanie to dobry pomysł ? Nie na chudziaku, tylko ułóż 10 cm styro, potem lutownica w dłoń i wycinasz rowki na pex-a. Przyrywasz to styro 8cm i jest ok. Rurki możesz wsadzić w peszle, kosztują grosze a ochronią rurkę. Nie opłaca się tu stosować otuliny, bo rurka jest i tak w styropianie. Tak to wyglądało u mnie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polacek 26.01.2021 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Nie na chudziaku, tylko ułóż 10 cm styro, potem lutownica w dłoń i wycinasz rowki na pex-a. Przyrywasz to styro 8cm i jest ok. Rurki możesz wsadzić w peszle, kosztują grosze a ochronią rurkę. Nie opłaca się tu stosować otuliny, bo rurka jest i tak w styropianie. Tak to wyglądało u mnie: [ATTACH=CONFIG]452371[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]452372[/ATTACH] Wygląda elegancko ! ile zajęło ci to czasu ? ile metrów pexa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 27.01.2021 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2021 Wygląda elegancko ! ile zajęło ci to czasu ? ile metrów pexa ? Nie pamiętam, musiałbym fakturę za materiał poszukać, ale na oko tak ok 100m - 6 pkt wody ciepłej i 10 zimnej. Samo bruzdowanie idzie bardzo fajnie, zajęło mi to może ze 2 popołudnia po 3-4 godziny. Grunt to dobra lutownica, ja korzystałem z takiej https://www.castorama.pl/lutownica-lt-75-45-z-maskownica-id-30369.html Nie każda daje radę, próbowałem wcześniej z taką zieloną Dedrą i strasznie się grzała a grot słabo się rozgrzewał. Do tego bierzesz kawałek drutu miedzianego (korzystałem chyba z takiego 4mm2, cieńszy jest za miękki), wyginasz go w pętelkę o średnicy rurki i zakładasz zamiast grota. Jak będziesz układał, to staraj się nie dawać obok siebie wody zimnej i ciepłej - nie będzie się tak szybko wychładzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts