Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakość AGD Franke

rhein

Recommended Posts

Witam

Będziemy w kuchni montować płytę indukcyjną z pochłaniaczem blatowym. Na razie wybór stoi pomiędzy płytą indukcyjną z wbudowanym pochłaniaczem, bądź pochłaniaczem zamontowanym obok płyty i wysuwanym z blatu.

O ile o płytach indukcyjnych znanych producentów jest pełno informacji, to o płytach z wbudowanym pochłaniaczem informacji jak na lekarstwo. Na razie zainteresowała mnie marka Franke. Z tego co widzę dość dużo jest wiadomości o ich okapach i zlewach. Ma ktoś jakieś doświadczenie z płytą z wbudowanym pochłaniaczem Franke Maris FMA 839 HI?

Jak jest pozycjonowana marka Franke pomiędzy innymi producentami sprzętu AGD? Czy to półka niższa czy raczej wyższa?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Mam Mythos FMY 839 HI 2.0 . Za krótko aby się wypowiedzieć o jakości. Narazie mogę powiedzieć, że działa. I sterowanie dotykowe jest trochę bardziej problematyczne niż w starym siemensie. Na pewno wpuść ją w blat. Ja przegapiłem i mam już w 4 miejscach wyszczerbione szkło.

Na blatowe nie patrzyłem to fakt- wszystkie one jak dla mnie nadają się tylko do ozdoby, nie do gotowania ;)

Choć może nie każdy odpala w kuchni woka. U mnie ledwo daje radę ten nad kuchenką, a jest mega mocny.

Siła ssania mojego podszafkowego to 540m3/h. A to przecież, mały, praktycznie nie widoczny okap. Gdyby miał być u dołu to wydaje mi się, że powinien być dwa razy mocniejszy minimum.

Edytowane przez donvitobandito

Zależy jakiego typu szukasz i na co zwracasz uwagę, oraz w przypadku wspomnianej firmy czy jest to airmec by Falmec czy Falmec.

Widzę, że głownie zwracasz uwagę na m3/h dla mnie najważniejsze były dB w poszukiwaniu okapu.

Jeżeli chodzi bo dB to Globalo, przynajmniej ten mój to rzeźnia ;)

Zależy jakiego typu szukasz i na co zwracasz uwagę, oraz w przypadku wspomnianej firmy czy jest to airmec by Falmec czy Falmec.

Widzę, że głownie zwracasz uwagę na m3/h dla mnie najważniejsze były dB w poszukiwaniu okapu.

Jeśli cichy okap, to tylko Falmec NRS. Mam i polecam.

Witam

Będziemy w kuchni montować płytę indukcyjną z pochłaniaczem blatowym. Na razie wybór stoi pomiędzy płytą indukcyjną z wbudowanym pochłaniaczem, bądź pochłaniaczem zamontowanym obok płyty i wysuwanym z blatu.

O ile o płytach indukcyjnych znanych producentów jest pełno informacji, to o płytach z wbudowanym pochłaniaczem informacji jak na lekarstwo. Na razie zainteresowała mnie marka Franke. Z tego co widzę dość dużo jest wiadomości o ich okapach i zlewach. Ma ktoś jakieś doświadczenie z płytą z wbudowanym pochłaniaczem Franke Maris FMA 839 HI?

Jak jest pozycjonowana marka Franke pomiędzy innymi producentami sprzętu AGD? Czy to półka niższa czy raczej wyższa?

Pozdrawiam

Zobacz ofertę Falmec, mają systemy zintegrowane, to połączenie płyty i okapem. Oczywiście wszystko nablatowe i ładnie zlicowane z blatem kuchennym.

@ agb

Serdeczne dzięki za info i cenną uwagę o wpuszczeniu płyty w blat. Domyślam się, że u ciebie pracuje w funkcji wyciągu? Jeśli się mylę i pracuje w funkcji pochłaniacza to czy filtr węglowy daje radę?

Uprzedzę czytających. Tak płyta będzie raczej do ozdoby, gotowanie będzie okazyjne.

I dziękuję za wpisy o innych produktach ze zintegrowanym okapem

Pozdrawiam

Pracuje w funkcji pochłaniacza. Nie chciałem żadnej dodatkowej rury. Nie gotuję jakoś strasznie dużo, więc moja ocena nie będzie szczególnie miarodajna.

Na pewno nie eliminuje całkowicie zapachów. Tak samo jak nie robił tego sufitowy okap z wyrzutem. Dla mnie jest po prostu ok. Nie jest źle, ale nie jest też tak, że nie mogłoby być lepiej.

No to podobnie jak u mnie; gotowanie okazyjne, obiady przez firme cateringową ;-). Jeszcze mam dwie kwestie.

Rozumiem, że kratka wyciągu nie odstaje ponad płytę i cała płyta jest jedną ,,gładką powierzchnią

I dwa; Jak masz rozwiązaną szafkę w ktorej jest płyta? Czy tak jak na jednym z filmików na youtube masz na górze szufladę z wycięciem na silnik okapu?

Wyszła tez trzecia kwestia ;-)

Czy dokupowałeś ten zestaw montażowy do odprowadzania powietrza w trybie pochłaniacza, czy kombinowałeś w inny sposób. Filtr weglowy uzywasz oryginalny, czy bawiłeś się w zamienniki?

Sorki za tyle pytań

Pozdrawiam

Krakta nie wystaje. Stanowi jedną płaszczyznę. Jest ciężka, żeliwna i lepiej abyś jej nie wypuścił na płytą :D

Silnik mam pomiędzy głębokimi szufladami. Fronty szuflad są szersze, tak, że z zewnątrz szuflady wyglądają na szersze niż w rzeczywistości są.

Mam zestaw montażowy. Filtr jest komplecie i ma starczyć na ok 10 myć co ok 2 miesiące. Ja myję go trochę rzadziej i narazie za filtrem się jeszcze nie rozglądałem. Nie wiem więc nawet jak wygląda kwestia zamienników.

Zastanów się czy ten pochłaniacz jest ci faktycznie potrzebny, zwłaszcza że "gotowanie okazyjne" i nie na gazie.

Wiesz, masz troszkę racji w tym co piszesz. W mieszkaniu gdzie jest kuchenka gazowa mamy okap wiszący, ale nie podłączony do otworu wentylacyjnego. Po prostu wisi taka ozdoba a włączane jest w niej tylko światło.

Gotowanie jest takie: codziennie odgrzewana zupa z kateringu, raz na dwa tygodnie kiełbaska na gorąco bądż jajecznica. I tyle.. Kurcze, zaraz napiszecie po co ci wogóle płyta indukcyjna haha.

Pozdrawiam