Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiej firmy baterie polecacie  

77 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakiej firmy baterie polecacie

• Tres
      6
    • Hansgrohe
      15
    • Groche
      16
    • Kludi
      14
    • Roca
      6
    • Paffoni
      1
    • Oras
      2
    • Cifal
      0
    • KFA
      6
    • Deante
      3
    • Ideal Standard
      1
    • Aquaform
      0
    • inne
      7

Recommended Posts

przy wyborze armatury warto wybierać te które mają głowice ceramiczne, i tak KFA chyba większość mają ceraiczną głowicę i dlatego dają długą gwarancję niestety coś za coś są one jedne z droższych, ja kupiłem kludi z 5 letnią gwarancją i oczywiście z ceramiczną głowicą, jeszcze nie zamontowane

• Odpowiedzi 704
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli kupisz:

Grohe, Hansgrohe, Kludi, Hansę, Zucchetti, Tres to bdziesz na 100% pewny dobrej jakości co do reszty to jakością nie grzeszą

Ja dopiszę Damixę. W mieszkaniu użytkowałem sześć lat. Teraz kupiłem do domu - seria G-Type. Wymaga przyzwyczajenia, ale sprawuje się swietnie.

Dlaczego??? Właśnie taką kupiłam....

Po pół roku od zamontowania ten dzyndzel w wylewce przestał przełączać wodę na prysznic, zablokował się, nie chciał się przemieszczać w dół - w górę. Woda leciała tylko z wylewki. Przyszedł serwisant, naprawił. Po pół roku znowu to samo, potem jeszcze raz i jeszcze raz. Teraz już zrezygnowałam i nie wzywam serwisanta, tylko mąż sam rozkręca baterię, smaruje i działa bezproblemowo, ale tylko pół roku. Nie wiem czy one tak mają czy co? Czy może trzeba tam w ten mechanizm jakiś olej okresowo wpryskiwać? Po prostu bateria jest do kitu wg mnie.

Dlaczego??? Właśnie taką kupiłam....

Po pół roku od zamontowania ten dzyndzel w wylewce przestał przełączać wodę na prysznic, zablokował się, nie chciał się przemieszczać w dół - w górę. Woda leciała tylko z wylewki. Przyszedł serwisant, naprawił. Po pół roku znowu to samo, potem jeszcze raz i jeszcze raz. Teraz już zrezygnowałam i nie wzywam serwisanta, tylko mąż sam rozkręca baterię, smaruje i działa bezproblemowo, ale tylko pół roku. Nie wiem czy one tak mają czy co? Czy może trzeba tam w ten mechanizm jakiś olej okresowo wpryskiwać? Po prostu bateria jest do kitu wg mnie.

O rany... to rzeczywiście ciekawe przejścia mnie czekają.... :(

Osobiście odradzam włoskie produkty oraz wszelkie robione w Chinach. Nie tylko ze względu na jakość, ale również materiał (stopy metali), z którego są robione. Produkty z Chin są poza wszelką kontrolą jakościową i higieniczną. Związki zastosowanych w nich metali mogą być szkodliwe dla zdrowia - może nie przy myciu, ale przy stosowaniu wody do celów spożywczych. Podobnie zresztą jak garnki czy inne.

Polecam: Oras, Hansa, Hans Grohe, Grohe, Kludi, Tres, czyli dobre europejskie.

Mam jednę batrię zlewową KFA i niestety po roku pociekła głowica. Słyszałem kiedyś, że KFA niektóre tańsze modele robi w Chnach, ale głowy za to nie dam.

Ja mam od lat wszędzie KFA i poza wymianą uszczelek co parę lat - nic się z nimi nigdy nie działo, a jak wymiana to przy remoncie :wink:

Zgadzam się, że bateria KFA (FAK) produkowane ileśtam lat temu są dobrej jakości. Faktycznie tylko uszczelki do wymiany. Ostatnie lata jednak to szykanie oszczędności i walka na rynku gdzie już za 20 zł można kupić baterię. Jak oszczędności to gorsza jakość, albo tańsza siła robocza, albo jedno i drugie.

Ja mam od lat wszędzie KFA i poza wymianą uszczelek co parę lat - nic się z nimi nigdy nie działo, a jak wymiana to przy remoncie :wink:

Zgadzam się, że bateria KFA (FAK) produkowane ileśtam lat temu są dobrej jakości. Faktycznie tylko uszczelki do wymiany. Ostatnie lata jednak to szykanie oszczędności i walka na rynku gdzie już za 20 zł można kupić baterię. Jak oszczędności to gorsza jakość, albo tańsza siła robocza, albo jedno i drugie.

Nie strasz mnie :o Właśnie mam wszystkie nowe założone i mam nadzieję, że będzie w porząku :roll: W końcu 20 zeta też nie kosztują :roll:

Nie zamierzałem nikogo straszyć, po prost wyraziłem moje opinie, a swego czasu miałem okazje poznać nieźle rynek "łazienkowy". Mi osobiście podobają się baterie niemieckie, czyli Hansa, Hans Grohe, Grohe, nietety są troszkę za drogie jak na moją kieszeń. Do tej pory korzystałem z Tresa i Orasa i bardzo chwalę sobie tem marki. Na szybko musiałem kupić baterię do kuchni, wybrałem KFA - cena ok 100 zł rok temu (może troche więcej) i jak napisałem wcześniej - cieknie.

Jedni twierdza ze Deante to chinskie badziewie a lepszy jest np. wloski Paffoni a inni odwrotnie ze to Pafoni produkowany jest w Chinach. Moze mi doradzicie jak to naprawde jest?

Deante ma różne produkty - stąd dezorientacja, polskie, włoskie, chińskie. Marka Fonte (deante) to produkcja Paffoniego - łatwo to sprawdzić wchodząć na:

http://www.paffoni.it/FONTE/home.html

oraz:

http://pl.deante.pl/produkty_katalog_produktow.xhtml

Krakowskiej Fabryki Armatur daje chyba dozywotnią gwarancję ....

idzialem taka oferte, ale nie wiem czy nie byla to promocja,

Tak, ale na szczelność korpusu - czyli na to że Ci się stop metalu w wodzie nie rozpuści przez 100 lat :D (a na uszczelki i głowicę jest standardowa rękojmia 2-letnia).

dają długą gwarancję

No jasne - 2 -letnią :)

Mam jednę batrię zlewową KFA i niestety po roku pociekła głowica. Słyszałem kiedyś, że KFA niektóre tańsze modele robi w Chnach, ale głowy za to nie dam.

Możesz spokojnie dać za to głowę. Wystarczy sprawdzić w dowolnym markecie etykiety na ich produktach.

Grohe, Hansgrohe, Kludi - firmy ok, ale ceny mniej ok ;) cóż jakość kosztuje

Ja zamowilem i juz mam,ale w pudelkach baterie Deante seria Cubic.Sliczne,dosc drogie ale sporo tansze od zagranicznych,design nowoczesny i...na razie robia b.dobre wrazenie.Polecam w necie kupic a nie w sklepach,czy u producenta.Cenowo o polowe prawie taniej kupilem w netowym sklepie.Wiele opinii dobrych slyszalem o tej polskij firmie i jej wyrobach.Kupilem baterie do lazienek,kuchni i pod prysznic,wraz z desczownia i bateria podtynkowa.Jak beda dzialac-niebawem napisze.

czy ktoś użytkuje szklaną baterię???? bardzo fajnie wygląda tylko ciekawe czy to szkło nie zachodzi kamieniem?

może się ktoś na ten temat wypowiedzieć?

Jestem przed dokonaniem wybrou...Czyżby nikt nie uzytkował takich kranów szklanych :(

Podejrzewam, że taka bateria zachowuję się jak każda inna, tzn w miejscach trudnych do wyczyszczenia - załamaniach , stykach krawędzi itp, kamień się osadza. Na samej gładkiej powierzchniszkła nic nie powinno się dziac.