Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiej firmy baterie polecacie  

77 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakiej firmy baterie polecacie

• Tres
      6
    • Hansgrohe
      15
    • Groche
      16
    • Kludi
      14
    • Roca
      6
    • Paffoni
      1
    • Oras
      2
    • Cifal
      0
    • KFA
      6
    • Deante
      3
    • Ideal Standard
      1
    • Aquaform
      0
    • inne
      7

Recommended Posts

Bateria z racji ceny nie może byc dobrej jakości o czym świadczy jej głośna praca. Po prostu element regulacyjny jest marnej jakości. Podobny efekt maja tanie baterie marketowe. Te poniżej 100zł jednouchwytowe wszystkie szumią.

Dobra bateria ma odpowiednio zaprojektowany kanał przepływu wody i zachowuje się cicho. Szum wywoływany jest nielaminarnym przepływem wody.

Taka bateria biorąc pod uwagę design jeżeli byłaby porządnie zrobiona powinna kosztować ok 400zł minimum i nie piszę tu o cenie wynikającej z produkcji samej baterii tylko raczej kwestii marketingu. Za luksusowe rzeczy po prostu sie ekstra płaci.

• Odpowiedzi 704
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wybrałem sobie po jednym zestawie z tych dwóch firm. Podobna linia stylistyczna - Kludi "Zenta" i Hansgroche "Metris S". Problem w tym, że te z Hansgrohe są prawie dwa razy droższe od Kludi. Różnica w jakości czy płaci się za "dizajn" (projektant)?

Płacisz w H-g więcej za wszystko, po trochu. Diabeł tkwi głównie w szczegółach i drobnych różnicach technicznych.

Kludi to niezła firma i nie obwiałałbym się jej. Daje np gwarancję na koszty poniesione przez uzytkownika związane z ew. awarią sprzętu i podobnie jak H-g ma niezły serwis. Seriami deignerskimi w Hansgrohe są tylko Axor i Ph.S.

Mam w dolnej łazience baterię umywalkową KLUDI Zenta jak również baterię termostatyczną do prysznica z tej linii razem z deszczownią.

W drugiej łazience mam armaturę Grohe (baterie do umywalek i wanny) i Hansgrohe (prysznic zestaw Radiance z baterią termos. do prysznica) - i zapewniam Cię - i jedno i drugi użytkuje się super. Dlatego nie przepłacaj. Ja też z tego powdu zregygnowałam z Metrisa HG.

Kludi ma także linie designerskie. Robi m.in linie dla Swarovskiego, serię JOOP!, Esprit. Piękna jest seria NewWaves (szczególnie kuchenna). Współpracują także z Franke (zlewy) i Keramagiem (ceramika).

Przykład Swarovskiego tutaj:

http://www.dazzling-daydream.com

Ma też popularne w Polsce tańsze linie. Odlewy są robione w Niemczech i Polsce. Serwis gwarancyjny bardzo dobry.

Cenowo bardziej konkurencyjni niż HG.

Ja bym obstawiał Kludi i go użytkuję (po co przepłacać), ale wybór jest Twój.

...

Cenowo (kludi) bardziej konkurencyjni niż HG.

Ja bym obstawiał Kludi i go użytkuję (po co przepłacać), ale wybór jest Twój.

Nieco bardziej podoba mi się styl linii Metris S (hg), ale wspomniany (zbliżony stylistyką) zestaw Kludi wychodzi mi na samej baterii umywalkowej i wannowej + słuchawka, 600-700 zł taniej. Gwarancja jest podobna, jeśli jakość wyrobów też jest zblożona to chyba górę weźmie zdrowy rozsądek....

:-?

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Wiem ze ten temat był gdzies wałkowny na forum ale nie moge znalezc.

Dlatego tez prosze Was o pomoc.

Byłam dzis w sklepie z armaturą łazienkową dowiedziec sie co nieco na temat baterii łazienkowych (bidet, umywalka itd.). sprzedawca mi powiedział ze lepiej kupic f-my Grohe, Kludi - wszytsko inne także Deante to chińszczyzna.

Jakie są wasze opinie - moze uzytkujecie juz któres.

Ja mam niestety do kupienia tego sporo bo az trzy łazienki w tym dwie z natryskiem. :(