Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiej firmy baterie polecacie  

77 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakiej firmy baterie polecacie

• Tres
      6
    • Hansgrohe
      15
    • Groche
      16
    • Kludi
      14
    • Roca
      6
    • Paffoni
      1
    • Oras
      2
    • Cifal
      0
    • KFA
      6
    • Deante
      3
    • Ideal Standard
      1
    • Aquaform
      0
    • inne
      7

Recommended Posts

• Odpowiedzi 704
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja niedawno kupiłam Ferro, jeszcze trochę poczekają na zamontowanie, ale wykonanie (oprócz może plastikowej ! słuchawki prysznicowej) wydaje się być bardzo porządne.

Kupiłam też panele prysznicowe Deante, których nawet jeszcze nie widziałam, ale podobne w sklepie wyglądały OK.

Jak to "plastikowa" ??!!

A jaki masz model? Ja chcę kupić 3-otworową z serii Padwa i nigdzie nie widze informacji, że słuchawka to plastik.....

Ferro Modena. Nie wiem dlaczego taka właśnie słuchawka, bo reszta jest naprawdę bardzo porządna.

Hansgrohe i Tres - naprawdę polecam. Zresztą zasada jest prosta - jeśli bateria ma tyle "bajerów' i wygląda tak samo jak któraś z renomowanych firm i kosztuje 1/4 ceny to raczej odradzam. Moi rodzice kiedyś kupowali baterie z marketów za 300-400 zł (podobna np. Tresa kosztowała 1200zł) - wszystkie są już wymienione, a przez jedną mieli lekko zalaną kuchnię.

Hansgrohe i Tres - naprawdę polecam. Zresztą zasada jest prosta - jeśli bateria ma tyle "bajerów' i wygląda tak samo jak któraś z renomowanych firm i kosztuje 1/4 ceny to raczej odradzam. Moi rodzice kiedyś kupowali baterie z marketów za 300-400 zł (podobna np. Tresa kosztowała 1200zł) - wszystkie są już wymienione, a przez jedną mieli lekko zalaną kuchnię.

A u gdzie mieszkam obecnie są baterie marki "Biedronka" itp., jak sądzę cena nie przekraczała 100 zł, ja mieszkam tu już 5 lat i wymieniłam jedną, jak zaczęła przeciekać- też na podobną. Plus jest taki, że bateria jest niedroga, więc można sobie pozwolić na częste wymiany. Minus to nieciekawe wzornictwo.

Jeżeli chodzi np. o baterię umywalkową - łatwą do wymiany to można sobie pozwolić na tanią baterię niskiej jakości. Choć ja osobiście jestem przeciwnikiem półśrodków. Ale moi znajomi kupili w Leroy Merlin baterię trójelementową wannową. Nie pamiętam ile dokładnie kosztowała, ale chyba coś koło 500-600zł. Zepsuła się po ponad pół roku (kapała od dołu) - musieli rozbierać całą wannę (zabudowę), sporo kosztów itp. Kupili jakiś tańszy model Tresa za 1200zł (ta z LM wyglądała na 3 razy droższą, taki mały paradoks), nie ma z nią żadnych problemów. Tres wg mnie ma najlepszy stosunek ceny/jakości. Cały zestaw baterii do 2 łazienek (2 umywalkowe, prysznicowa i wannowa) oczywiście najprostsze, nie żadne 3-elementowe, bez termostatu, deszczownicy itp. można kupić za 2000zł.

Jeżeli chodzi np. o baterię umywalkową - łatwą do wymiany to można sobie pozwolić na tanią baterię niskiej jakości. Choć ja osobiście jestem przeciwnikiem półśrodków. Ale moi znajomi kupili w Leroy Merlin baterię trójelementową wannową. Nie pamiętam ile dokładnie kosztowała, ale chyba coś koło 500-600zł. Zepsuła się po ponad pół roku (kapała od dołu) - musieli rozbierać całą wannę (zabudowę), sporo kosztów itp. Kupili jakiś tańszy model Tresa za 1200zł (ta z LM wyglądała na 3 razy droższą, taki mały paradoks), nie ma z nią żadnych problemów. Tres wg mnie ma najlepszy stosunek ceny/jakości. Cały zestaw baterii do 2 łazienek (2 umywalkowe, prysznicowa i wannowa) oczywiście najprostsze, nie żadne 3-elementowe, bez termostatu, deszczownicy itp. można kupić za 2000zł.

Dlatego właśnie montując taką baterię trzeba zrobić dojście od dołu, żeby w każdej chwili moć bez problemu (rozbieranie obudowy) dojść do wnętrzności :wink:

Naturalnie mieli takie dojście. Problem w tym, że woda kapała od dołu i zaczeło śmierdzieć itp. Musieli rozbierać całość. Nie lepiej kupić po prostu baterię dobrej klasy???

Nawet sprzęty najlepszej klasy mogą odmówić świadczenia usług :roll: , dlatego dojście jest konieczne.

Dlaczego musieli rozbierać, skoro wejście było :o

Woda kapała od spodu. Zalała całą zabudowę więc wszystko trzeba było rozebrać i zrobić od nowa.

Oczywiście nie ma baterii niezawodnych, ale te dobrej jakości psują się "troszeczkę" rzadziej niż chińszczyzna.

Dlatego przewidując ewentualne (nie daj Boże) kapanie wsadziliśmy tam dość głębiką wanienkę plastikową, w której wąż "spoczywa". Jak będzie kapać, to do wanienki, a nie w beton, więc nie powinno w razie czego szkód narobić. Co jakiś czas będzie trzeba wsadzić ręką do środka i pomacać czy nie jest wilgotno.

Wanna i tak będzie rzadko używana bo wolimy prysznic

:wink:

Przyznam szczerze, że nie do końca rozumiem po co??? Kupując porządną baterię Tresa, Hansgrohe czy Grohe prawdopodobieńswo kapania jest jak 1 na milion. Jeśli z kolei kogoś nie stać na 3-elementową baterię wannową za powiedzmy 1500zł to powinien kupić standardową Tresa za 400zł. I problem znika. Ja chciałem mieć deszczownicę montowaną na suficie Hangrohe. Okazało się, że cały zestaw kosztije 9000zł. Nie stać mnie na to, więc kupiłem coś takiego:

http://www.rtvagd.sklep.pl/tres/termostatic_1_90_400_12834.php5

Jeśli nie stać by mnie było na taką, kupił bym taką:

http://www.apoco.pl/product-pol-5450-Zestaw-natryskowy-z-bateria-termostatyczna-TRESMOSTATIC-firmy-TRES-1-83-895-.html

ma wszystkie funkcję mojej - jedyną różnicą oprócz ceny jest wygląd.

Dlaczego więc kupować chińszczyznę niskiej jakości?

Przyznam szczerze, że nie do końca rozumiem po co??? Kupując porządną baterię Tresa, Hansgrohe czy Grohe prawdopodobieńswo kapania jest jak 1 na milion. Jeśli z kolei kogoś nie stać na 3-elementową baterię wannową za powiedzmy 1500zł to powinien kupić standardową Tresa za 400zł. I problem znika. Ja chciałem mieć deszczownicę montowaną na suficie Hangrohe. Okazało się, że cały zestaw kosztije 9000zł. Nie stać mnie na to, więc kupiłem coś takiego:

http://www.rtvagd.sklep.pl/tres/termostatic_1_90_400_12834.php5

Jeśli nie stać by mnie było na taką, kupił bym taką:

http://www.apoco.pl/product-pol-5450-Zestaw-natryskowy-z-bateria-termostatyczna-TRESMOSTATIC-firmy-TRES-1-83-895-.html

ma wszystkie funkcję mojej - jedyną różnicą oprócz ceny jest wygląd.

Dlaczego więc kupować chińszczyznę niskiej jakości?

Przejrzałam wątek wstecz i nie znalazłam mojej wypowiedzi propagującej kupno chińskich baterii :o (jestem od tego daleka) i proszę nie wkładaj tego w moje usta :-? .

Pisałam tylko, że bez względu na nazwę firmy konieczne jest zrobienie dojścia, w przypadku montowania baterii trójotworowej na wszelki wypadek, żeby potem nie było płaczu, lamentu, skuwania obudowy i ponoszenia dodatkowych kosztów.

Nawet najlepsze firmy mają wpadki (mercedes A przewrócił się na teście łosia :lol: ). W którymś łazienkowym wątku Bobiczek narzekał na jakość drogiego i firmowego panela, z którego poodpadały części (nie podejrzewam go o celowe wprowadzanie w błąd).

Podsuwam tylko sposób zabezpieczenia tak na wszelki wypadek. Kto chce ten zrobi, kto nie chce nie będzie robił i tyle :wink:

Przepraszam jeśli poczułaś, że moja wypowiedź była atakiem na Ciebie.

Po prostu przy przeglądaniu forum cały czas widzę wypowiedzi broniące tanie i słabe jakościowo produkty. Pomijając już, że kupując je wspieramy rynki daleko-wschodnie zamiast Polski/EU, to denerwują mnie wypowiedzi:

"Ale przepłaciłeś, ja kupiłem identyczny za 30% ceny"

Nie, nie identyczny! Można się kłócić, który produkt ma lepszy stosunek ceny do jakości, ale nie o jakość. Mój ojciec miał firmę budowlaną, ludzie zamawiali baterie z funkcją "kaskady" na Allegro za 99,99 i dzwonili obrażeni, że przecieka. Taka sama Hansgrohe kosztuje 1500zł. Ale na pewno płaci się za firmę. Tak samo jak ktoś kupuję plazmę Pioneera Kuro - na pewno płaci się za firmę LG czy Samsung jest na pewno identyczny. A Ferguson ma podobno lepsze kolory.

:lol: :lol: :lol:

Przepraszam jeśli poczułaś, że moja wypowiedź była atakiem na Ciebie.

Po prostu przy przeglądaniu forum cały czas widzę wypowiedzi broniące tanie i słabe jakościowo produkty. Pomijając już, że kupując je wspieramy rynki daleko-wschodnie zamiast Polski/EU, to denerwują mnie wypowiedzi:

"Ale przepłaciłeś, ja kupiłem identyczny za 30% ceny"

Nie, nie identyczny! Można się kłócić, który produkt ma lepszy stosunek ceny do jakości, ale nie o jakość. Mój ojciec miał firmę budowlaną, ludzie zamawiali baterie z funkcją "kaskady" na Allegro za 99,99 i dzwonili obrażeni, że przecieka. Taka sama Hansgrohe kosztuje 1500zł. Ale na pewno płaci się za firmę. Tak samo jak ktoś kupuję plazmę Pioneera Kuro - na pewno płaci się za firmę LG czy Samsung jest na pewno identyczny. A Ferguson ma podobno lepsze kolory.

:lol: :lol: :lol:

Ja się wcale nie gniewam chciałam tylko uściślić moją wypowiedź, co by nie było niejasności :wink:

Ostatnio teściowa zakupiła baterie polskiej firmy Ferro i okazuje się, że są produkowane w Chinach :-?

Sporo baterii (jak i innych rzeczy) jest produkowanych w Chinach, ale jest produkowana dla dobrych firm. Dzięki temu zachowuje standardy technologiczne i jakościowe. Ojciec mojego kolegi pracuje jako projektant w dużej firmie zajmującej się produkcją armatury. Był kilka razy w chinach (bo tam produkują większość produktów). W tej samej fabryce paradoksalnie produkuję się produkty konkurujących ze sobą marek. Część firm ma swoje fabryki, a część wypożycza tylko linie produkcyjne. W tej samej fabryce produkowali także "chińszczyznę". To w jakich słowach wypowiadał się po powrocie z Chin o produktach typowo Chińskich (sprzedawanych głównie w marketach takich jak LM, Obi, Castoramie, ale też i w innych miejscach, nawet pod szyldem niby europejskich marek - które powstały 2 lata temu :) ) nauczyło mnie jednego - kupować tylko produkty uznanych marek. Cena wanny z hydromasażem 5 krotnie niższa od uznanych marek naprawdę nie bierze się znikąd. Moi rodzice mają w domu wannę (Poolspy) dali za nią 6 albo 7 tys. Pomijając fakt, że nikt z niej nie korzysta i tylko śmierdzi z tego powodu, to naprawdę przyjemnie się z niej korzysta. Znajomi mają u siebie wannę kupioną na Allegro, nie wiem jakiej firmy. Kosztowała 2,5 tyś i ma absolutnie wszystko :) światełka, radyjka, wyświetlacze (moi rodzice mają tylko masaż powietrzno-wodny sterowany pneumatycznie). Z wany nie korzystałem, ale słyszałem jak pracuję. :lol: :lol: Bajka! :) Korzystali z niej raz i byli powiedzmy średnio zachwyceni masażem. Mam nadzieję, że kogoś ustrzegę przed złym wyborem. Pozdrawiam!

• 2 weeks później...
Znacie firmę Hansa , mają klasyczną serię Polo, w ekonomicznych cenach :)? Szukam czegoś przyzwoitego, w klasycznym wzornictwie i właściwie nie wiem co wybrać, bo cenowe są zbliżone, dodam że potrzebuję baterię umywalkową z bidettą, a polo jej nie ma, wpadła mi w oko seria Grohe eurosmart.