Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiej firmy baterie polecacie  

77 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakiej firmy baterie polecacie

• Tres
      6
    • Hansgrohe
      15
    • Groche
      16
    • Kludi
      14
    • Roca
      6
    • Paffoni
      1
    • Oras
      2
    • Cifal
      0
    • KFA
      6
    • Deante
      3
    • Ideal Standard
      1
    • Aquaform
      0
    • inne
      7

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 704
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po pobycie w Finlandii mam slabosc do produktow finskich i przekonanie(byc moze bledne), ze sa solidne. Dlatego wybralam baterie termostatyczna Oras do lazienki. Ale nie kosztowala 2500-3000 zl, jak Ventura do kuchni. Mimo to "zachorowalam" na ta baterie. Jest piekna. Tylko, czy sie sprawdzi w uzyciu?

wszystkie produkty w domu mam tej firmy ....bardzo dobre opinie i serwis oraz zniżki -zacheciły mnie do kupienia tych produktów

w kuchni mam

http://bank.muratordom.pl/images/Vol0001/10268.jpg

a w łazienkach

http://bank.muratordom.pl/images/Vol0001/1683_2.jpg

dopłaciliśmy 50 zł aby wszystkie były z bidettą

wannowa

http://bank.muratordom.pl/images/Vol0001/6271_2.jpg

jestem zadowolona i polecam

• 2 weeks później...

Ja użytkuję baterie od 2002 r. i mam w umywalkach Safira Natura (z przyciskiem odblokowującym większą temp. i ciśnienie) i te są super. Bardzo ograniczają zużycie wody. W ubikacji mam razem z rączką bidettą i też się bdb sprawdza :D

Natomiast do wanny założyłem Sagę i nie jestem zadowolony. Albo mi się taka trafiła albo robią gorsze (bo są tańsze od Safiry). Ta moja jest bardzo nieprecyzyjna tzn. przy przesuwaniu rączki na boki są odcinki że wogóle nie reaguje i nie znienia temp. a jak mocniej przesunę to temp. zmienia się skokowo o dużą wartość. Ciężko regulować :evil: i dodatkowo po używaniu prysznica nie zamyka go dokładnie i kapie woda z rączki

Kuchenna Safira ostatnio zaczęła przeciekać w miejscu gdzie się przekręca wylewka ale myślę że to normalne bo wiadomo jak się wylewką kręci i pewnie trzeba wymienić uszczelkę ale nie mam czasu :roll:

Pod prysznicem mam termostatyka ale nie Orasa tylko jakaś austryjacka (nazwy nie pamiętam) i po tych kilku latach termostat już wysiada. Trzeba temp. ustawiać na minimum aby się nie poparzyć i już mi brakuje skali :D będę ją zdejmował.

A ostatnio znalazłem termostatyczne Oras Nova w rewelacyjnej cenie ok. 250 zł szt. więc kupiłem dwie :D na zapas i przymierzam się do wymiany. Zobaczymy ile te pochodzą.

Oglądam sobie zdjęcia wnętrz nowoczesnych łazienek oraz zdjęcia równie nowoczesnych wnętrz forumowiczów i nigdzie nie widzę baterii wannowej wraz z prysznicem. Rozumiem, że od prysznica jest kabina prysznicowa. Jak jednak chociażby spłukać wygodnie wannę po kąpieli czy czyszczeniu? :o

Jak to jest u was rozwiązane?

Oglądam sobie zdjęcia wnętrz nowoczesnych łazienek oraz zdjęcia równie nowoczesnych wnętrz forumowiczów i nigdzie nie widzę baterii wannowej wraz z prysznicem. Rozumiem, że od prysznica jest kabina prysznicowa. Jak jednak chociażby spłukać wygodnie wannę po kąpieli czy czyszczeniu? :o

Jak to jest u was rozwiązane?

U mnie bateria wannowa 3-otworowa stojąca - oczywiście z prysznicem.

Zastanawiam się nad 4 otworem - dozownikiem piwa... :D

pozdrawiam

rafgam

No dobrze, a gdzie ten prysznic? Okręcony wokół baterii wannowej? Nie bardzo wiem jak go 'elegancko' umieścić.. :( Że o piwnej wylewce nie wspomnę. :wink: :D

Bateria 3-otworowa stojąca to: 1) rączka do regulacji temp. wody, 2) wylewka, 3) otwór z którego wychodzi wąż prysznica - po użyciu wąż zwija się do środka (musi być zostawione miejsce pod płytkami, kt. leżą poziomo wokół baterii) a na wierzchu zostaje sama "słuchawka"

pozdrawiam

Wannowa stojąca jest bardzo fajna, a ceny są bardzo różne.

Od 400 PLN wzwyż. Ale primo trzeba mieć na nie miejsce - tj półeczkę a po drugie co ważne - trzeba pomyśleć o dostępie (rewizji) do takiej baterii jeśli (a często tak jest) podłącza się ją za pomoca wężyków - ponieważ te od czasu do czasu lubią zrobić psikusa.

Co do baterii wannowych - to przecież większość ma podłączenie pod prysznic tyle że trzeba osobno kupić słuchawkę i wąż oraz jakiś uchwyt który obok na ścianę można doczepić - i to znacznie lepiej wyglada niż owinięte wokół baterii ala stary telefon....

Marzanno, właśnie w tej półce możesz sobie zamontować baterię trójotworową ze słuchawką prysznicową:

http://ssonika.photosite.com/~photos/tn/1355_348.ts1118063794000.jpg

tutaj widać jak jest zrobiony dostęp do wężyków:

http://naszdomek.photosite.com/~photos/tn/153_348.ts1121150998000.jpg

super - tez tak chciałem ale musialem zrezygnowac z takowej baterii własnie dlatego że nie miałbym jak tej rewizji zrobić :( Co do rewizji sa do kupienia takie rewizje uniwersalne - czyli to o czym Sonika napisała - magnesy a potem silikon/fuga. Jak trzeba to wystarczy podważyć i odchodzi a normalnie nie widać że tam jest jakaś rewizja.

a i jeszcze jedno - nie mozna zapomnieć o rewizji do syfonu, u Soniki zdaje się jest to za jednym razem załatwione.

Marzanna - co za problem tym uchwytem pod sluchawkę? To tylko taki mały zaczep, który możesz od razu obok baterii zamontować. To nie prysznic żeby był on wysoko albo żeby był z pałąkiem.