Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiej firmy baterie polecacie  

77 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakiej firmy baterie polecacie

• Tres
      6
    • Hansgrohe
      15
    • Groche
      16
    • Kludi
      14
    • Roca
      6
    • Paffoni
      1
    • Oras
      2
    • Cifal
      0
    • KFA
      6
    • Deante
      3
    • Ideal Standard
      1
    • Aquaform
      0
    • inne
      7

Recommended Posts

No dooooooooobra,

przekonaliście mnie

Niech żyje Tybet i Krakowska Fabryka Armatury !!!

I forum Muratora!!!

Zamówiłam właśnie na ewabymail baterie łazienkowe lazuryt z KFA, bo ładny dizajn za fajną cenę i franke do kuchni http://ewabymail.pl/product_info.php/products_id/12751

Czy trafny wybór?

Jak się urządza od podstaw i trzeba kupić wszystko to włos się jeży!

• Odpowiedzi 704
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

MAmy krakowskie baterie w mieszkaniu - ponad 6 lat - serię retro i..... na razie żadnej awarii, żadnych problemów, co więcej w uzytkowaniu nie widzę żadnej różnicy z bateriami droższymi (Grohe, Kludi - u rodziny czy znajomych) jak uda sie nam wybudować domek też będą w nim baterie z Krakowa (część już mamy :D ),

nie widzimy powodów do wydawania pieniędzy na kilkakrotnie droższe baterie, tym bardziej że prawdopodobieństow ich uzywania w domu przez konkretna liczbę lat (np do jakiegoś remontu, które jednak co kilkanaście lat sie z reguły wykonuje)jest chyba niemal takie same,

tzw design też nie odbiega od zachodnich,

pixi i dixi

• 1 month później...

Czy baterie i inne części armatury kupuje się na kilka dni?

Bez przesady :o

To ,że Chińska nie znaczy ze od razu padnie po kilku dniach.

Chyba bym nie kupił baterii za 200 PLN - no może do budynku gospodarczego.

ps. snobem nie jestem, lubię, jak mi wszystko w domu funkcjonuje :wink:

Wolę kupic baterie po 200-400 zł i jak cos bedzie z nia nie takt to co kilka lat wymieniać. Niż wydac od razu 1500-2000 na tak samo wygladajacš - o.k. moze lepszej jakoœci i patrzeć na niš przez kolejne 10 lat (lub do końca życia) .

W mieszkaniu mielismy zwykła baterie (może Chińska) bo kosztowła mało i działała przez wiele lat. Teraz nie wiem bo juz tam nie mieszkamy.

To że Chińskie wg mnie nie znaczy ,że gorsze.

Takie jest moje zdanie.

Pozdrawiam,

KasiaR

Jasne, za cenę 200-300 zł to już naprawdę można przyzwoitą baterię kupić (tylko kwestia estetyki, niektórzy lubią udziwnione, a te kosztują), nie kupujcie tylko za 100 zł. Mąż taką kupił teraz do mieszkania (na pół roku, to po co inwestować) i puszczanie wody słyszy chyba cały wieżowiec :D .

Jasne, za cenę 200-300 zł to już naprawdę można przyzwoitą baterię kupić (tylko kwestia estetyki, niektórzy lubią udziwnione, a te kosztują), nie kupujcie tylko za 100 zł. .

Nie zawsze jest tak jak mowisz. Czasem bardzo prosta i nieudziwniona bateria kosztuje bardzo duzo. Na cene bateri ma wplyw wiele czynnikow.

Zawor sztorcowy moze kosztowac 15zl moze i 150zl a cena jego nie od wygladu zalezec bedzie.

Bateria z brazu , ze szlchetnej stali narzedziowej z kompozytowymi zaworami i toczonymi elementami musi kosztowac wiecej niz galwanizowane odlewy czy wytlaczane pod prasa podzespoly. :D :D

Wiele firm oprocz jakosci samego wyrobu pracuje rowniez nad innymi cechami. Tu uwidacznia sie szczegolnie roznica pomiedzy tania,chinska podrobka a duzo drozszym oryginalem.

Porownajcie serie murano z Hansa za ok 1500zl z podrobka za 250zl.

Na oko niemal takie same, ale ... jesli ktos wie jak pracuje Hansa ten wie czemu chinska jest taka tania.

Hansa od lat pracuje nie tylko nad jakoscia ale nawet nad ksztaltem strumienia wody czego chinskie podrobki nie sa w stanie powtorzyc nie mowiac o prezycji jego regulacji. Pomijam znowu fakt, ze ktos siedzial nad tym miesiacami i glowkowal zeby znalezc ten wydawaloby sie prosty w idei "knyf" a ktos inny bez pardonu go sobie ukradl.

Musi byc wiec w ostatecznosci tanszy :p .

Kwestie tego czy komus zalezy na jakosci i designie czy tylko na wygladzie i cenie zostawiam bez komentarza.

Jasne, za cenę 200-300 zł to już naprawdę można przyzwoitą baterię kupić (tylko kwestia estetyki, niektórzy lubią udziwnione, a te kosztują), nie kupujcie tylko za 100 zł. .

Nie zawsze jest tak jak mowisz. Czasem bardzo prosta i nieudziwniona bateria kosztuje bardzo duzo. Na cene bateri ma wplyw wiele czynnikow.

Zawor sztorcowy moze kosztowac 15zl moze i 150zl a cena jego nie od wygladu zalezec bedzie.

Bateria z brazu , ze szlchetnej stali narzedziowej z kompozytowymi zaworami i toczonymi elementami musi kosztowac wiecej niz galwanizowane odlewy czy wytlaczane pod prasa podzespoly. :D :D

Wiele firm oprocz jakosci samego wyrobu pracuje rowniez nad innymi cechami. Tu uwidacznia sie szczegolnie roznica pomiedzy tania,chinska podrobka a duzo drozszym oryginalem.

Porownajcie serie murano z Hansa za ok 1500zl z podrobka za 250zl.

Na oko niemal takie same, ale ... jesli ktos wie jak pracuje Hansa ten wie czemu chinska jest taka tania.

Hansa od lat pracuje nie tylko nad jakoscia ale nawet nad ksztaltem strumienia wody czego chinskie podrobki nie sa w stanie powtorzyc nie mowiac o prezycji jego regulacji. Pomijam znowu fakt, ze ktos siedzial nad tym miesiacami i glowkowal zeby znalezc ten wydawaloby sie prosty w idei "knyf" a ktos inny bez pardonu go sobie ukradl.

Musi byc wiec w ostatecznosci tanszy :p .

Kwestie tego czy komus zalezy na jakosci i designie czy tylko na wygladzie i cenie zostawiam bez komentarza.

Oczywiście, ze rozumiem skąd się biorą te różnicę :)

Ale wiadomo, że większości z nas wystarczają te "normalne" baterię za 200-700 zł.

W pelni popieram Wojtka 2112, osobiscie mam serie Kludii New Waves.Zrobiona jest z mosiadzu pokrytego chromem ze specjalna warstwa ulatwiajaca zachowanie czystosc i to niestety musi kosztowac.Zaplacilem kupe kasy ale teraz mam baterie o odpowiadajacym mi wygladzie w super jakosci, fakt ze wolalbym zaplacic za to 10 % nominalnej ceny ale coz takie jest zycie...

• 2 months później...
Jak macie rozwiązane dojście do baterii trójotworowych przy zabudowanych wannach? U mnie ma bić rewizja do syfonu, dojście od góry (przez zaślepioną fugą płytkę) do węża od baterii, a żeby się dostać do zaworów od wody będę musiała wyjmować wannę. :-? przeraża mnie to :-? Jak sobie poradziliście z tymi wszystkimi rewizjami. Jeszcze mogę coś zmienić, więc może jakieś dobre pomysły 8)