wrozansk 24.01.2021 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2021 Cześć, Zdecydowalismy się na zamontowanie fotowoltaiki i po wstępnym odsiewie zostało dwóch wykonawców na placu boju.Jeden zaoferował nam panele JA Solar oraz inwerter Growatt. Drugi - panele Longi oraz inwerter Sofar.Różnica w cenie relatywnie niewielka. Czy ktoś jest w stanie się wypowiedzieć która konfiguracja jest lepsza? Pozdrawiam,Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 24.01.2021 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2021 Są różne panele JA Solar, rózne Longi i różne modele falowników danej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 24.01.2021 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2021 Dla przeciętnego zjadacza prądu nie ma znaczenia, która z powyższych oferty wybierzesz. Panele i falownik to tylko dwie składowe całej instalacji - na dodatek nie najważniejsze. Przy tych komponentach (porównywalnych jakościowo) zastanów się co instalator proponuję ponad panele i falownik-jakie zabezpieczenie, kable i sposób montażu. Jak spieprzy montaż to nie ważna jest marka komponentów bo i tak trzeba będzie wymienić na nowe. Jaki koszt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 24.01.2021 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2021 Jasolar i longi to porównywalne wyroby, a falownik to bym wybrał sofar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrozansk 24.01.2021 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2021 Jeśli chodzi o panele to mamy JA Solar 340 Wp Half Cut vs longi lr6-60hph-365m.Inwerter Growatt: 9000TL3-S 2 MPPT. Modelu Sofar niestety nie znam. Jeśli chodzi o inne komponenty, to oferta JA Solar / Growat zawiera:- Zabezpieczenia AC: Zabezpieczenia trzyfazowe AC 1 szt- Zabezpieczenia DC: Zabezpieczenia DC Typ II 2 łańcuchy 1 szt- Przewód DC: Kabel DC 4mm 150 m- Przewód AC: Kabel AC YKY 5x6 Ziemny (trzy fazy) 20 m Druga oferta jest niestety bardzo ogólnikowa. Koszt: odpowiednio 38k oraz 40k brutto za instalalcję o mocy 9.48 oraz 9.52 kWp. Mogę postarać się o bardziej szczegółowe dane, tylko muszę wiedzieć o co pytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 24.01.2021 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2021 Jak daleko będziesz miał od falownika do paneli? Był ktoś u ciebie to widzieć czy to oferta zdalna. Biorąc pod uwagę długość przewodów nie będzie blisko więc potrzebne będzie drugie zabezpieczenie DC przy panelach, pasowało by uziemieniu, 4mm przy tej mocy to trochę słabo, co to za producent zabezpieczeń- chińskie po 100zl czy coś sensownego za 500zl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 25.01.2021 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 Jeśli chodzi o panele to mamy JA Solar 340 Wp Half Cut vs longi lr6-60hph-365m. Inwerter Growatt: 9000TL3-S 2 MPPT. Modelu Sofar niestety nie znam. Jeśli chodzi o inne komponenty, to oferta JA Solar / Growat zawiera: - Zabezpieczenia AC: Zabezpieczenia trzyfazowe AC 1 szt - Zabezpieczenia DC: Zabezpieczenia DC Typ II 2 łańcuchy 1 szt - Przewód DC: Kabel DC 4mm 150 m - Przewód AC: Kabel AC YKY 5x6 Ziemny (trzy fazy) 20 m Druga oferta jest niestety bardzo ogólnikowa. Koszt: odpowiednio 38k oraz 40k brutto za instalalcję o mocy 9.48 oraz 9.52 kWp. Mogę postarać się o bardziej szczegółowe dane, tylko muszę wiedzieć o co pytać. Dom jest dobrze wyposażony czy na pewno potrzebujecie aż tak dużej instalacji? Jakie jest zużycie prądu roczne całościowe? Obecnie nie ma już dopłat 5000 i trochę niejasna i groźna jest przyszłość dużych instalacji stąd moje pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrozansk 26.01.2021 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 (edytowane) Ok, trochę dodatkowych informacji.Jeszcze jedna ważna rzecz: instalacja będzie na gruncie. Zapewne powinienem o tym wspomnieć od razu. Przy instalacji Longi + Sofar mamy zabezpieczenia i nadprądowe (Hager/Eaton) i ochronniki przepięciowe (Dhenguard).Po stronie DC - zabezpieczenia Wiedmeller. Przy JA Solar + Growatt:- nadprądowe ETI- przepięciowe CITEL Więc na szczęście nie jakaś tania chińszczyzna. @gawelZużycie roczne wychodzi niecałe 5k kWh. Więc tak, taka instalacja jest nam potrzebna. Dopłaty mam gdzieś, już walczyłem z czystym powietrzem i nie mam zamiru drugi raz się męczyć. Raczej skorzystami z ulgi podatkowej dla rolników. Pozdrawiam,Wojtek Edytowane 26 Stycznia 2021 przez wrozansk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrozansk 31.01.2021 22:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Decyzja podjęta, będzie zestaw Longi + Sofar.Dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam,Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts