Alessandro 24.01.2021 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2021 (edytowane) Tam gdzie ciemny niebieski (na mapie), tam dla wielu węgiel jest luksusem /Czyste Ogrzewanie - 22 stycznia 2021/ IBS Fundacja Naukowa @ibs_thinktank 22 sty Dzięki oszacowaniu przez @GUS_STAT median dochodów w miastach, można stworzyć bezprecedensowo precyzyjny obraz zróżnicowania dochodów w Polsce, także w ujęciu przestrzennym. Każdy przedział obejmuje 10% populacji miast. Edytowane 24 Stycznia 2021 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 24.01.2021 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2021 (edytowane) Na smog jest jeden prosty sposób natychmiast zakazać wszystkich kopciuchów w tym kopciuchów dolnego spalania. Edytowane 25 Stycznia 2021 przez mtdeusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 25.01.2021 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 HG sobie wstawię albo Pompę ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 25.01.2021 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 To jest oszczerstwo. Masz 24 godziny na usunięcie (lub przedstawienie dowodów...).Ależ @Juzefie – o czym gadasz – od tego obacz : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?221532-Czy-b%C4%99dzie-zakaz-palenia-w%C4%99glem&p=7996810&viewfull=1#post7996810 - przez nie odparcie zarzutów @Dunia udowodnił, że w mpm-ie nie ma czegoś takiego jak spalanie wspólprądowe, że spalanie jakieś mieszane jest. Do tego wszystkiego też Twoją osobę przywołano i Twoje zdanie na ten temat wyrażono – więc co – gdzie się mylisz – w przywołanym temacie czy tutaj w tym. Jeśli o słowo oszczerstwo chodzi – co na myśli masz i po co pisać o 5 klasie kotła w którym można opony spalać albo mpm-a chwalić, który nie chce iść ani na węglu ani na drewnie już nie wspominając przy tym o biopaliwie i przy podkładniu w ryj wali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 25.01.2021 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 (edytowane) Na smog jest jeden prosty sposób natychmiast zakazać wszystkich kopciuchów w tym kopciuchów dolnego spalania. No nie wiem... paliłem bezdymnie w górno-dolnym kotle. Wydaje mi się, że palacze są do d... Obrazkowo podaję jak paliłem... teraz, od 4 lat nie palę węglem. Na tym samym kotle przerobiłem na pelletowy... mam wyższą temp kotła od temp. spalin. Paliłem cyklicznie, raz dorzuciłem węgla do końcowego żaru.... potem...BUM ! Komin, mimo silnego ciągu, nie mógł w stanie odprowadzić dymu I etap spalania II etap spalania III etap spalania. Dodatkowo w celach porównawczych, czym się różni mój kociołek (UKS) od kocioła Pana Mariana Strzelczyka? Edytowane 25 Stycznia 2021 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 25.01.2021 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 (edytowane) No nie wiem... paliłem bezdymnie w kotle górno-dolnym kotle. Wydaje mi się, że palacze są do d... Obrazkowo podaję jak paliłem... teraz, od 4 lat nie palę węglem. Na tym samym kotle przerobiłem na pelletowy... mam wyższą temp kotła od temp. spalin. Powkładałem coś... coś, jak w kotłach szwedzkich Edytowane 25 Stycznia 2021 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 25.01.2021 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 No nie wiem... paliłem bezdymnie w kotle górno-dolnym kotle. Wydaje mi się, że palacze są do d... Bezdymnie to nie znaczy czysto to raz a dwa przekonaj ludzi do poprawnego palenia w kopciuchach ??? Wyśmieją cię, ludzie to mur beton , pomijając już to, że w konstrukcja kopciuchów nadaje się tylko na złom, jak to mówią z g@wna bata nie ukręcisz , choć byś cegły przestawiał do końca świata i jeden dzień dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 26.01.2021 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 (edytowane) Na tym samym kotle przerobiłem na pelletowy... mam wyższą temp kotła od temp. spalin. Tu dodać powinieneś, że na czopuchu masz dodatkowy wymiennik założony. Dodatkowo w celach porównawczych, czym się różni mój kociołek (UKS) od ... Ano tym, że miałeś spalanie współprądowa a w tym Ds-ie z przegrodą - on ma ale tylko do pewnego czasu. Do tego wszystkiego jak węgiel się odgazuje – choć wątpię by w całości, to przy przegrodzie już dziura zdąży się wypalić i reszta węgla się nie spali - zgaśnie. W etapie trzecim nie bardzo pojmuję PW podawane przez drzwiczki załadowcze ale tu może tylko o ilość tego powietrza chodzi. Bezdymnie to nie znaczy czysto to raz a dwa przekonaj ludzi do poprawnego palenia w kopciuchach ??? Wyśmieją cię, ludzie to mur beton , pomijając już to, że w konstrukcja kopciuchów nadaje się tylko na złom, jak to mówią z g@wna bata nie ukręcisz , choć byś cegły przestawiał do końca świata i jeden dzień dłużej.Co prawda to prawda - zwłaszcza jak wilgotną zrembkę oponami utylizujesz. Dzięki za to – (z wyłączeniem w tym podziału na ludzi i ciebie, bo ludzi tak, można) - że ciebie nie można i już nie trzeba, bo : ... a dwa przekonaj ludzi do poprawnego palenia w kopciuchach ??? Wyśmieją cię, ludzie to mur beton ... @ Alessandro – ale tu : ... konstrukcja kopciuchów nadaje się tylko na złom, jak to mówią z g@wna bata nie ukręcisz , choć byś cegły przestawiał do końca świata i jeden dzień dłużej... - pojechał po twoim i po Tobie – zupełnie tak jak by ze świnią gadać o gwiazdach albo z krową na rowie. Noo faktycznie oczy i rozum mieć trzeba – tylko gdzie ??? - by nie widzieć tego co wklejone i napisane o tym jest. Płacimy ACT447 i podatek od emisji CO2 – będziemy też płacić podatek węglowy – nie rozpaczaj – przyjdzie czas, że wszędzie spalanie węgla luksusem będzie i powszechnym się stanie spalanie pelletu za który drakońskie kwoty będzie trzeba płacić – zwłaszcza, że pellet jest robiony z odpadów, więc ci co go spalać będą, to faktycznie za utylizację odpadów będą płacić. Edytowane 29 Stycznia 2021 przez samsu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 28.01.2021 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 (edytowane) "W etapie trzecim nie bardzo pojmuję PW podawane przez drzwiczki załadowcze ale tu może tylko o ilość tego powietrza chodzi." cyt. "ćmienie" opału, stała praca kotła na niedostatku powietrza - to niezawodny sposób na zasmolenie kotła i komina.Musi być zetka w kotłowni PW w moim kotle w innym miejscu.... nie domalowałem W starych wersjach MPM-y nie mają dolotu powietrza, stąd u @Maronki w komorze załadowczym 2 cm smoła Edytowane 28 Stycznia 2021 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 28.01.2021 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 W każdym MPM będzie smoła w komorze załadowczej to normalne i nie powinno przykładać do tego większej wagi bo paliwo jakie by nie było odgazowuje pod wpływem temperatury ale w sumie podczas całego spalenia zasypu spali sie też cały gaz jaki tam był a nikt przy zdrowych zmysłach nie otwiera pieca jak się pali więc co ta smoła przeszkadza ? a samo dołożenie opału to też nie większy problem skoro ja 3 razy rozpalałem ten kocioł i dokładałem a żaden dym nie wychodził górą , wystarczy zamknąć miarkownikiem klapkę otworzyć krótki obieg i otworzyć komorę załadowczą na 2 cm i po 1 minucie otwierasz normalnie już całe drzwiczki a u mnie są od góry . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 28.01.2021 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 Przez dolot powietrza, uwalniane substancje smoliste schodzą w dół... przez strefę żaru do komina Kocioł, piec MPM DS II 14 kW - 5 Klasa - Ecodesign Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 28.01.2021 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 Ten dolot powietrza służy po to by zadymka i wybuchy szła do kotłowni :lol2: Smoła w komorze zasypowej kopciucha zasypowego świadczy o tym, że jest to kopciuch o spalaniu przeciwprądowym i powinien być zakazany razem z kopciuchami górnego spalania a nie dopuszczone do sprzedaży. Jak by badania na 5 klasę były w warunkach domowych a powinny być a nie super labolatoryjnych to większość tych kopciuchów nawet 3 klasy by nie spełniała. Smoła przeskadza, w tym, że śmierdzi jak opętana przy dokładaniu i nie tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 28.01.2021 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 No a ten z dolotem... podobny do mojego kotła KOTŁY OGNIWO CLASSIC DS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 29.01.2021 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Alessandro – wybacz ale dalej nie pojmuję – po co tu powietrze podawałeś skoro szczelnie wszystko popiołem było zasypane i żadne procesy spalania w tej przestrzeni nie zachodziły ? Ja coś takiego stosuję ale tylko przy rozpalaniu. Czasami w zależności od ciągu – też dekiel wyczystki przed czopuchem lekko uchylam na czas rozpalania. ... W starych wersjach MPM-y nie mają dolotu powietrza, stąd u @Maronki w komorze załadowczym 2 cm smoła ... Eee Ee Ee - @maronka podaje powietrze z pod rusztu i drzwiczkami paleniskowymi oraz przez drzwiczki załadowcze w których ma PW dziurkę. Pewnie i tak było u niego jak o tym napisałeś ale kiedyś, bo nie czyścił tego a teraz jak ma komorę (u niego paleniskową) wyłożoną szamotem, to już smoły nie ma. Z resztą zobacz ostatnie ich dzieło : Mpm ds 17-19 spalanie węgla z wyizolowaną komorą zasypową i płytką dopalającą i do komentarzy zajrzyj koniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 29.01.2021 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 a samo dołożenie opału to też nie większy problem skoro ja 3 razy rozpalałem ten kocioł i dokładałem a żaden dym nie wychodził górą , wystarczy zamknąć miarkownikiem klapkę otworzyć krótki obieg i otworzyć komorę załadowczą na 2 cm i po 1 minucie otwierasz normalnie już całe drzwiczki a u mnie są od góry .Ech @kryzysie a po co tutaj o tym piszesz – napisz im to na info – poinformuj zwłaszcza tego Gregoryy : https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/33526-mpm-ds-modyfikacje-do-palenia-drewnem/?do=findComment&comment=557620 – chyba nie chcesz by przy twym współudziale zaczadział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 29.01.2021 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 A to już jego sprawa jak mało kumaty to co zrobić ? . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 29.01.2021 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 (edytowane) No a ten z dolotem... podobny do mojego kotła KOTŁY OGNIWO CLASSIC DS [ATTACH=CONFIG]452497[/ATTACH] Tu masz spalanie współprądowe na rysunku ale czy w rzeczywistości też takie jest, czy może się rozpala cały zasyp? PP prze zasyp. PW pod ruszt. Alessandro – wybacz ale dalej nie pojmuję – po co tu powietrze podawałeś skoro szczelnie wszystko popiołem było zasypane i żadne procesy spalania w tej przestrzeni nie zachodziły ? Ja coś takiego stosuję ale tylko przy rozpalaniu. Czasami w zależności od ciągu – też dekiel wyczystki przed czopuchem lekko uchylam na czas rozpalania. ... W starych wersjach MPM-y nie mają dolotu powietrza, stąd u @Maronki w komorze załadowczym 2 cm smoła ... Eee Ee Ee - @maronka podaje powietrze z pod rusztu i drzwiczkami paleniskowymi oraz przez drzwiczki załadowcze w których ma PW dziurkę. Pewnie i tak było u niego jak o tym napisałeś ale kiedyś, bo nie czyścił tego a teraz jak ma komorę (u niego paleniskową) wyłożoną szamotem, to już smoły nie ma. Z resztą zobacz ostatnie ich dzieło : Mpm ds 17-19 spalanie węgla z wyizolowaną komorą zasypową i płytką dopalającą i do komentarzy zajrzyj koniecznie. Oczywiście, że jest. Nawet ten twój Silvestro pisze, że w tym śmieciuchu nie jest czyste spalanie. Edytowane 29 Stycznia 2021 przez mtdeusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 29.01.2021 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 A to już jego sprawa jak mało kumaty to co zrobić ? .On a co z innymi - wszyscy nowi piszą przecież o tym i to określenie właśnie z info tematów o pudle czerwonym pochodzi – tak jak by on zasadniczo różnił się od innych Ds-ów pomimo tego, że w niektórych Ds-ach przepustnicy spalin nie ma a i tak chodzą. Weź jeszcze to pod rozwagę, że on sobie komory załadowczej wyłożonej po sufit szamotem nie wymyślił – robi jak mu radzicie, więc jaki on nie kumaty może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 30.01.2021 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Oponiarze - geniusze nominowani do nagrody Nobla #4 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?221532-Czy-b%C4%99dzie-zakaz-palenia-w%C4%99glem&p=7996807&viewfull=1#post7996807 i dalej po tym następujące - co wiedzieli - powiedzieli – co pokazać mieli - pokazali. Jak by tego było im mało jeszcze w rozwinięciu uzupełnili : Tu masz spalanie współprądowe na rysunku ale czy w rzeczywistości też takie jest, czy może się rozpala cały zasyp?:stirthepot:PP prze zasyp. PW pod ruszt.Łżąc przy tym okrutnie jak by z debilami do czynienia mieli, którzy o niczym zielonego pojęcia nie mają i żadnych doświadczeń z tym związanych – bo przecież nie raz ode mnie dostali – tak tu jak i na info : „Szlek_Andrzej_Badanie procesu spalania” w którym to badaniu jest wszystko namacalnie wytłumaczone i pokazane. Do tego swoje doświadczenia mają i doskonale wiedzą jak spalanie współprądowe wygląda w Gs-ie oraz jak to wygląda w Ds-ie. Między innymi z tych też względów nie wiem dlaczego godzić się z tym mam i to znosić. W nadziei, że z kimś się uda merytorycznie pochylić nad rzeczą spalania współprądowego tytułem wstępu niżej rysunki wklejam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertJG 30.01.2021 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Polecam wszystkim negującym zakaz spalania paliwami stałymi oraz innym "płaskoziemcom". https://smoglab.pl/naukowa-analiza-potwierdza-uchwala-antysmogowa-dla-krakowa-przynosi-efekty/?fbclid=IwAR0v5520nJ0NTDnVAyHQVy3KYLxNbAyugx-zs-ZTlvE2d87kxFMmWQ8D988 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts