Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KURANT pracownia DOMOWE KLIMATY

Recommended Posts

Witam,

jestem pierwszy raz bo niedawno zakupilismy działkę i teraz szukamy projektu, oczywiście do ropoczęcia budowy jeszcze trochę. Najbardziej z przeglądanych katalogów podoba nam się "Kurant z garażem" z pracowni APA Białystok. Pytanie czy ktoś z Szanownych Forumowiczów budował lub buduje taki domek? Jakie są największe problemy na etapie projektu i realizacji?

A może ktoś może polecić podobny projekt - chodzi nam głównie o dach mansardowy.

Pozdrawiamy :D

M&M

My również właśnie kupiliśmy działkę i to niedużą- 7.5 ara i chcemy wybudowac dom z dachem mansardowym. Projektów na taki dom jest mało, a jeśli są, to na duże domy z dużą powierzchnią zabudowy, na co my nie możemy sobie pozwolić. Czy wiecie gdzie można ( poza indywidualnym zamówieniem ) znaleźć projekty domów z dachami mansardowymi ( dwu i czterospadowymi )? I do właścicieli dachów mansardowych - jak się je kładło ( bo są chyba dość skomplikowane ) i jak się pod nimi mieszka ?

Czy wiecie gdzie można ( poza indywidualnym zamówieniem ) znaleźć projekty domów z dachami mansardowymi

My znalezlismy projekt w pracowni APA Bialystok

http://www.apa-domy.com.pl/main.php?sh=768

Kilknij 'Projekty/strona 4' - Kurant z garazem. Dach faktycznie bedzie drogi ale chyba warto bo jest duzo wiecej powierzchni uzytkowej bez 'spadow' dachu.

Wogle w tej pracowni maja duzo fajnych projektow.

Marcin

Dzięki za odpowiedź.

Znałam już Kuranta, znalazłam też w ofertach innych pracowni projekty domów z dachami mansardowymi, ale wkurza mnie to, że przy klasycznych dachach dwu lub czterospadowych wybiera się z dziesiątek, jesli nie z setek projektów, a ja muszę wybrać z 5-7. Więcej nie udało mi się znaleźć, a z tych żaden mnie nie satysfakcjonuje. A trudno mi się zdecydować na wydanie 10 tys. na projekt indywidualny, szczególnie jak czytam na forum, jakiego można dostać knota.

A.M.

• 5 weeks później...

My budujemy dom z dachem mansardowym - wg projektu indywidualnego. Dach już jest - wcale nie jest trudny w budowie. Kosztuje na pewno więcej niż zwykły dwuspadkowy, ale za to mamy praktycznie poddasze bez skosów (spadek dolnej połacxim dachu to 60 stopni). I wygląda ładnie.

Tak naprawdę koszt tego dachu robi nie tyle jego powierzchnia (w przeliczeniu na zysk metrów użytkowych na poddaszu - to nie jest duży koszt), co dwa razy dłuższe obróbki blacharskie okapowe. I tyle.

Joasia.

• 8 months później...

Czy ktoś wie coś na temat realizacji projektu "Kurant z garażem" autorstwa AUTORSKA PRACOWNIA ARCHITEKTONICZNA Jarosław Charkiewicz - Białystok ???

Będę wdzięczny za wiadomości gdzie można zobaczyć realizację tego projektu. :o

• 5 months później...
  • 3 weeks później...

Słuchajcie, koszt więźby dachowej czy w ogóle dachu to jeszcze nie wszystko. Trzeba popatrzeć całościowo. Ile kosztuje metr kwadratowy podłogi? Parkiet - 150 zł (z ułożeniem i chemią), płytki - trochę taniej albo i dużo drożej. Jak macie skosy pod dachem 30 czy 45 stopni, to podłogi macie tyle samo co przy skosie 60 stopni. Tylko że te podłogi sobie tylko są - a przy dachu mansardowym to jest praktycznie w pełni wykorzystana powierzchnia (odpada tylko ok. 20-cm pasek wzdłuż skosu). [Zapraszam do obejrzenia.] A jak jeszcze uwzględnić koszt ocieplenia skosów?! Otynkowanie prostej ściany lub sufitu jest naprawdę duuużo tańsze niż wełna, folie i kartongipsy.

Trzeba po prostu policzyć ile będzie kosztował metr kwadratowy powierzchni faktycznie użytkowej - i wtedy, zapewniam, okaże się, że dom z dachem mansardowym wcale nie jest droższy niż ten z dachem dwuspadowym.

A jak ktoś chce mieć taniej - to niech zbuduje prosty dom parterowy z poddaszem nieużytkowym. Nie tylko taniej, ale i wygodniej. Niestety, wymaga dużej działki...

Pzdr. Joasia.

• 1 month później...
co to sa wysokie koszty- no nie jest to psia buda, nie jest to stodola, nie jest to prosty kwadrat kostka czy prostokat przykryty blachom- wiec konkretniej, :evil:

Pani Architekt stwierdziła, że Kuranta za mniej niż 450 tys nie uda się postawić. Uznałem, że to dużo (czytaj "wysokie koszty").

wszystko ma swoje plus i minusy- z dwojga zlego wybieram albo dom z dachem mansardowym lub dachem polskim albo bungalow parterowy z poddaszem nieuzytkowym albo dom z dachem stromym / styl tyrolski/ .

czyli odradzam najpowszechniejsze w polsce domy z dachem skosnym. dlaczego - bo sa drogie czyli robimy te podlogi i nic pod te skosy nie mozna wstawic.

kurant jest drogi? pewnie ze tak, ale jaki ladny i funkcjonalny. mysle ze drogi w nim jest dach - 30 000 do 60 000 zalezy z czego sie go robi, i kto robi. ale ten typ ma same zalety. :lol: jako ze nie mam duzej dzialki, wkolo same domu ze skosami- takie potworki, nie zmalazlem ladnego domu w stylu alpejskim , a i nie bardzo by do okolicy pasowal to wybralismy kuranta.

Dom w hiacyntach nie ma dachu mansardowego. To jest normalny dwuspadowy dach z naczókami, plus 3 lukarny (zwane czasami mansardami - stąd może błąd co do dachu).

Archon plus miał w katalogu przepiękny i wcale nieduży dom z dachem mansardowym i garażem w bryle budynku, nazywał się dom w rumiankach - ale teraz, jak widzę, na ich stronie jest tylko dom w rumiankach 2, zupełnie inny.Może jak się z nimi skontaktujesz, to prześlą ci mailem tamtą wizytówkę projektu.

Pzdr. J.

• 6 months później...

Witam. Z Archon + dostałem odpowiedz w sprawie domu w rumiankach "Projekt, o który Pan pyta został wycofany ze sprzedaży i niestety nie jest on już dostępny" Tak wiec naprawdę niewiele projektów jest z dachem monsardowym. Ja znalazłem również:

http://www.kropielnicka.webpark.pl/projek01/projek01.htm

oraz http://www.archi-projekt.com.pl/ramka.php?i=projekty i http://www.archi-projekt.com.pl/projekt.php?id=48. Ładne domy, ale dla mnie za duże (czytaj: drogie). Najbardziej podoba mi się "Kurant", ale dotychczas nikt nie zamiescił zdjęc z realizacji. Nawet ci co się chwalili tym na forum... nawet się nie odezwali ma moje maile... Nie chce mi sie jednak wierzyć, ze nie ma ani jednego stojącego budynku. Pozdrawiam wszystkich