Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w doborze kotła na ekogroszek

Thomas007

Recommended Posts

A jak ekogroszkowy to tylko z palnikiem poziomym czyli technix a najlepiej dwupaliwowu np skamp pv lub dragon w razie czego zawsze zmienić możesz podstawę palnika i założyć kryzę 15 min roboty i palisz pelletem . coś tego typu nie koniecznie ten

https://multi-eko.pl/kotly-piece-na-ekogroszek/2360-kociol-co-sekom-technix-pel-10-2-10-kw-piec-pellet-ekogroszek-5-klasa-ecodesign.html

• Odpowiedzi 115
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

Jakim cudem wskaźnik zapotrzebowania ogrzewania wyszedł ci 37,6 kwh/m2

u mnie przy domu z lepiej docieplonym stropem, z reku(nie wiem czy u Ciebie jest, ale pewnie tak), w cieplejszej strefie mam 110kwh/m2, a Ty 37.6

kto to liczył?

ja rozumiem że jest więcej zmiennych niezależnych, ale x3 więcej.

Edytowane przez Pitrekkk

Ładowanie ekosyfu, do nowego domu to jakieś nieporozumienie.

Już bym x razy wolal pellet, bo czyściej w kotłowni i z komina.

z ciepłowłasciwe u mnie:

Powierzchnia zabudowy (obrys piętra): 89m2

Powierzchnia całkowita budynku: 151m2

Powierzchnia ogrzewana*: 89m2

Kubatura przestrzeni ogrzewanej*: 138m3

Wysokość piętra 2,6m

Ogrzewane piętra: parter

Dach dach skośny z poddaszem

Ściany 45cm, konstrukcja: pustaki ceramiczne, izolacja: styropian grafitowy 15cm

Izolacja od góry Strop - podłoga poddasza, Wełna mineralna 35cm

Izolacja od dołu Podłoga parteru, Styropian 10cm

Drzwi i okna: Okna: 6szt. (nowe z trzema szybami)

Drzwi: 1szt. (nowe drewniane)

Garaż brak

Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła

Temperatura w części ogrzewanej 20,0°C

Rozumiem jakby się to jeszcze różniło o 1/2, ale nie tyle... więc albo Ty masz coś źle policzone, albo Ja, albo to całe OZC jest średnio miarodajne.

66kWh/m2 rocznie wskaźnik zapotrzebowania na energię

Tyle u mnie, czyli w zasadzie podobnie jak u Ciebie.

Niby ciepło własciwe zawyża, ale nie widzę tego u mnie, bo jest wręcz odwrotnie 110 kwh/m2.

Asolt, skąd te różnice?

Edytowane przez Pitrekkk

Pitrekkk porównaj może z tym:zapotrzeowanie3.jpg

Co do Peletu,

raz że jest droższy ( tona pelletu porównując do tony ekogroszku) o jakieś 30-40%

dwa mniejsza kaloryczność czyli większe spalanie w kg od ekogroszku

trzy sumując dwa pierwsze punkty wyjdzie ok 70% drożej niż na ekogroszku...

Zakładam że to ok 1000-1500zł rocznie drożej dla mnie to już spora suma która przemawia za ekogroszkiem....

A na ile wyceniasz w złotówkach zdrowie swoje i swojej rodziny, by w płuca ciągnąć nasze czarne złoto?.

Dwa. Nie będzie takiej różnicy w cenie przy węglu i pellecie.

A kto ci głupot nagadał że węgiel na zdrowie szkodzi ?? masz jakieś badania ? ba nawet można go jeść na sraczkę .

Daj spokój z tym śmierdzącym ekogroszkiem, za chwilę go zakażą i będziesz wywalał prawie nowy kocioł. Bez sensu taka inwestycja.

Zawieszony użytkownik pisze posty - jak to możliwe.

Nic z dnia na dzień nie mogą zakazać. Jeśli kupi kocioł spełniający aktualne wymogi prawne to prędzej się zestarzeje niż każą go wyrzucić.

Rozczulacie się jak stare baby

Gorzej, srają w majtki bo ktoś ich nastraszył i wmówił im głupoty.

Z chęcią bym poszedł coś innego ale $$$ jest na korzyść ekogroszku...

Więc kupuj prosty Polski kocioł oraz dobre Polskie paliwo (SKARBEK, WESOŁA, itd). Wszystkie te wypowiedzi anty do węgla czy drewno traktuj jako wrogość i chęć władowania nam badziewia z zachodu które nie zdało egzaminu.

Edytowane przez DUNIA.MD

Zawieszony użytkownik pisze posty - jak to możliwe.
Ciekawe – co nie – dla przyzwoitości powinni to usunąć : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?221532-Czy-b%C4%99dzie-zakaz-palenia-w%C4%99glem&p=8029281&viewfull=1#post8029281

Nic z dnia na dzień nie mogą zakazać. Jeśli kupi kocioł spełniający aktualne wymogi prawne to prędzej się zestarzeje niż każą go wyrzucić.
Tu nowo przybyły rady szuka a ty co tu wypisujesz za głupoty - z tym to się zgodzić nie można, bo zakaz to se mogą z dnia na dzień wprowadzić – u nich normalnym jest to, że prawo może wstecz działać jak i to, że dziś uchwalone wejdzie w życie za lat kilka albo od zaraz : masz na to ustawę antysmogową - masz na to zakaz spalania paliw stałych w Krakowie - masz na to likwidację wszelkiego rodzaju urządzeń które do spalania paliw stałych służyły w Kraków – masz na to kotły na masę niedrzewną gdzie najpierw pozwolili takie posiadać a jak fabryki się wyzbyły tego starego dziadostwa, to zaraz po tym one objęte zostały postanowieniami antysmogowymi - masz na to antysmogowe postanowienia sejmików wojewódzkich i w tym np. zakaz palenia w kominkach jeśli to nie jest jedyne źródło ogrzewania, bo że niby kominkowcy prądem ogrzewać się nie mogą – co i nas wszystkich dotyczy - masz na to antysmogowe postanowienia sejmików wojewódzkich i w tych sejmikach obecne gadanie, że wbrew temu co wcześniej uchwalili oni teraz zakaz spalania paliw stałych rozważają i kto wie czy go nie wprowadzą – no i co.

Thomas007 – bardzo ładnie to przedstawi : #29, więc lepiej nie pisz o czymś na co gwarancji dać nie możesz a skoro tak pewny jesteś swego - to gdzie ja mogę twoje komentarze przeczytać do tego jak to z godnie z prawem weszły w życie przepisy wypływające z tego o czym wyżej napisałem.

do tego jak to z godnie z prawem weszły w życie przepisy wypływające z tego o czym wyżej napisałem

Wszystko co pisałem jest zapisane na papierze. Nawet w Małopolsce użytkownik posiadający kocioł bezklasowy ma czas do końca 2022 r. na wymianę a na kotły 3, 4 klasy ma czas do 2026 r. Więc jeśli teraz kupi kocioł spełniający aktualne normy prawne muszą mu dać czas na zestarzenie się (okres gwarancji) tego urządzenia.

więc lepiej nie pisz o czymś na co gwarancji dać nie możesz

Nikt nie może dać żadnej gwarancji co będzie za miesiąc. Jeszcze wszystko może się poprzewracać jeśli ludzie się obudza i powiedzą dość.

Edytowane przez Elfir
wpis nie na temat

Wszystko co pisałem jest zapisane na papierze.
No widzisz – ale – luknij na to : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?368255-Ogrzewanie-za-darmo – twoja od mojej niczym nie różni się za pewne.

Ja swój kocioł nabyłem zgodnie z obowiązującym prawem, więc wedle tego o czym napisałeś – zgodnie z prawem powinienem móc w nim palić do póki ten kocioł by się nie skończył a następny zgodnie z teraz obowiązującym prawem – jedynie jaki mógł bym kupić, to taki który spełnia obecnie wymogi prawa – i koniec – i kropka.

Tak się składa, że między innym np. we Wrocławiu i właśnie u ciebie rozważają wprowadzenie zakazu spalania paliw stałych – z tych też względów Thomas007 uprzedzony o tym został i na tym koniec i basta a jak sobie zdecyduje tak mieć będzie – jego rzecz i jego problem w tym jeśli się stanie inaczej niż to sobie planował a w razie co wina w tym nasza żadna.

Edytowane przez Elfir
wpis nie na temat