Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dopuszczalne skręcenie rury pex/al/pe

gondoljerzy

Recommended Posts

W najbliższym czasie będę własnoręcznie układał rury ogrzewania podłogowego. Wybór padł na rurę wielowarstwową z aluminium. Nurtuje mnie następująca kwestia. Chciałem kupić zwoje po 200 m i rozkładać je w dwie osoby: jedna osoba rozwija zwój na bieżąco, a druga układa i mocuje rurę na podłodze. Sprzedawca w sklepie proponuje zwój 500m i rozwijak. Według niego, wystarczy postawić rozwijak w sąsiednim pomieszczeniu i można jednoosobowo ułożyć całą pętlę. I teraz mój dylemat: Gdy cały zwój rury (500m) leży na rozwijaku w sąsiednim pomieszczeniu, a instalator układa je na podłodze w meander (ślimak), to wraz z każdym ,,okręgiem" ułożonym na podłodze, rura zostaje też skręcona o 360 stopni wokół swojej osi. Czym mniejszy zwój w meandrze, tym skręcenie rury przypadające na jej metr długości będzie większe. Problem robi się istotny w samym środku meandra, gdzie jeden zwój może mieć mniej niż metr długości bieżącej. Gdy układać w dwie osoby ze zwoju 200m zjawiska skręcenia rury wokół osi nie będzie. Parametry dopuszczalnych temperatur, ciśnień i promieni gięcia dla rur wielowarstwowych można znaleźć. Nigdzie nie znalazłem informacji o dopuszczalnym skręceniu takiej rury. Czy ktoś z kolegów pomoże? Czy wydumałem sobie problem, czy jednak jest się czym przejmować?

Układając pętle podłogowe w formie ślimaka czy meandru, rozwijając ręcznie rurę ze zwoju a także pomocy rozwijaka, problem ze skręceniem rury jest naprawdę marginalny, można rzec nie odczuwalny dla instalatora.

Dotyczy to zarówno rur jednorodnych np. PE-RT Blue Floor oraz rur wielowarstwowych PE-RT/Al/PE-RT.

Myślę że takim zagadnieniem naprawdę nie warto zaprzątać sobie głowy, lepiej jest przemyśleć układ pętli, dążąc do równomiernej ich długości, sposób dylatacji no i co najważniejsze optymalny rozstaw. Nie można też zapominać o zabezpieczeniach rur tranzytowych przechodzących przez dylatację poszczególnych płyt grzewczych.

...

Myślę że takim zagadnieniem naprawdę nie warto zaprzątać sobie głowy, lepiej jest przemyśleć układ pętli, dążąc do równomiernej ich długości, sposób dylatacji no i co najważniejsze optymalny rozstaw. .

Tego sie nie przemysluje to sie liczy, zastanawiam sie co to za wymóg równej długosci petli, owszem w duzych pomieszczenich gdzie mamy kilka pętli da sie tak zaprojektowac aby były równe ale dobiegi juz niekoniecznie, w małych pomieszczeniach ze zróznicowanym rozstawem jest niemozliwe aby petle miały równą lub zblizoną wielkosc. Przepływy i tak trzeba wyregolowac rotametrami. Dazenie do w miare równych petli powoduje ze podłogówka jest nieefektywna, czyli takie załozenie jest wrecz szkodliwe. Nie chce kolejnej dyskusji ale takie stwierdzenie konsultanta producenta systemów ogrzewania podłogowego jest co najmniej dziwne.

Może rzeczywiście niepoprawnie to zabrzmiało, tak w niektórych inwestycjach uzyskanie równych bądź zbliżonych długości pętli jest ciężkie bądź niemożliwe do uzyskania.

Wszystko zależy od architektury budynku i wymogów inwestora.

Nie potwierdzam też stwierdzenia że OP przy równych pętlach miałaby być nieefektywna i że dążenie w miarę możliwości do takiej sytuacji jest szkodliwe, wręcz przeciwnie.

Może rzeczywiście niepoprawnie to zabrzmiało, tak w niektórych inwestycjach uzyskanie równych bądź zbliżonych długości pętli jest ciężkie bądź niemożliwe do uzyskania.

Wszystko zależy od architektury budynku i wymogów inwestora.

Nie potwierdzam też stwierdzenia że OP przy równych pętlach miałaby być nieefektywna i że dążenie w miarę możliwości do takiej sytuacji jest szkodliwe, wręcz przeciwnie.

A ja potwierdzam, w wiekszosci jezeli nie we wszystkich domach jednorodzinnych mamy pomieszczenia małe, duze tez, chcac zachowac równą długosc we wszystkich pomieszczeniach musimy zmniejszyc rozstaw do absolutnego minimum, lub połaczyc kilka pomieszczen co jest bez sensu bo jak to wyregolowac? W kazdy razie i nadmierne zageszczanie i łaczene pomieszczen jest nieefektywne inwestycyjnie i merytorycznie. Nie mówimy o duzych halach, pomieszczeniach biurowych gdzie mamy jednolitą temperature i gdzie az prosi aby petle były jednakowe, chociaz i tak nie bedą bo rózne bedą długosci dobiegów a przez to róznych opor poszczegolnych petli. Mówimy o budownictwie jednorodzinnym, zresztą 99% postów na tym forum dotyczy takiego budownictwa.

Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem i merytoryczną dyskusję. Dwie pętle w sypialni już ułożone. Dziś pójdzie na warsztat pokój dzienny.

Inna sprawa że do podłogówki od alu-pexa lepszy jest pex albo pe-rt bez wkładki aluminiowej.

Systemy dedykowane do podłogówki np kan therm to rury bez wkładki.

Poszukaj na youtubie filmów pana Migasa z GLOB Energy to zobaczysz sobie jak taką rurę się układa.

Rura bez wkładki lepsza, bo? Moim zdaniem jest lepsza dla wykonawcy, bo tańsza i łatwiej się układa. Dla inwestora lepsza jest rura z warstwą aluminium, bo ma nieskończony opór dyfuzyjny dla tlenu.