Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki parapet zewnetrzny - metal czy PCV

Rad-T

Recommended Posts

U mnie rozważałem wszystkie kombinacje: plastik, blacha etc Wybrałem parapet z klinkieru glazurowanego (taki błyszczący) z kapinosem, metr bieżący kosztuje około 40 pln. wyfugowałem i ładnie wygląda.

Przyznaję, że za bardzo nie były równe mimo I Gatunku ale przebrałem i te bardziej proste dałem od strony reprezentacyjnej domu.

przynajmniej deszcz nie wali z rana w metal czy plastic psując mi humor.

Aluminiowe są trwalsze i nie ma obawy, że w okresie zimowym przy bardzo niskich temperaturach mogą uszkadzać się [te z PVC mogą popękać]i łatwiej je myć. Do wygłuszenia hałasu powodowanego przez deszcz można zastosować specjalne materiały wygłuszające - szczegóły mogę Ci posłać na priva - ostatnio niestety moje uwagi i porady są komentowane przez akopera i przez anonimowego [ich komentarze zostały wykasowane z Forum jako naruszające zasady] i trudno mi cokolwiek doradzać.

JERZY!

Podziel się proszę z nami wszystkimi, jak wygłuszyć parapet z aluminium! Zapewne zainteresowanych osób jest więcej!

Ja też jestem zainteresowany, bo kupiłem już takie parapety i wkrótce będę je montował!

Nie przejmuj się głupimi komentarzami z "ust" innych forumowiczów.

Krzysztof

Też zastanawiam się nad kupnem aluminiowych.Tu gdzie teraz mieszkam mam klinkierowe.Spisują się dobrze,wyglądają b.ładnie ale po kilku latach na bokach (końcach) parapetu pokazywać się zaczęły zacieki z deszczu.Aluminiowe mają odgięcia do góry więc chyba ten problem zniknie.Plonskij poradź z tym wyciszeniem aluminiowych. Pozdr Tad

Takie taśmy wygłuszające produkuje firma Illbruck z Niemiec.

Mają w Polsce swoje przedstawicielstwa

Kraków tel 012/4280530 - prosić Pani Grażyna Preisler [ewentualnie].

Mają też w Warszawie ale nie wiem gdzie

ich strona http://www.illbruck.com - jest to strona niemiecka i nie wiem czy mają link do Polski.

Do Krzysztofa = adres do firmy podałem powyżej.

Jutro zorientuję się czy mają przedstawiciela w Warszawie i gdzie można to kupić. Zadzwonię po prostu do Pani Preisner z Illbrucka - a jest to taka szeroka taśma przyklejana pod parapet. Zastosowana została m.in w Hotelu Forum - mam zdjęcia jak się to montuje - mogę Ci przekazać po zeskanowaniu.

O tych taśmach i o innych wyrobach firmy Illbruck pisałem w w zeszłorocznym piśmie Przegląd Budowlany "Nowoczesny montaż okien" - to Ci też mogę przeemajlować ale jutro [komputer mi się zaiwiesił na amen]i podaj adres.

A mój telefon 501927942 dzwoń.