aress5 25.01.2021 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 Witam, zabieram się niebawem za instalację w małym domku. Zasilanie ciepłej wody z boilera i do tego 3 umywalki, prysznic i dwie toalety + zmywarka. Wewnątrz zamierzałem rozprowadzić wodę zarówno ciepłą i zimną w pex 20''. Czy taka średnica wystarczy ? Musze redukować przy kranach i prysznicu na 16"? Ciśnienie mi się zmniejszy jeżeli wszędzie od głównego pionu wchodzącego do domku będzie 20" ? Domek rekreacyjny więc nie mam projektów itp. Dodatkowo jakiej średnicy powinna być rura zewnętrzna od wodomierza ? Pex tutaj się również nada? Wydaje mi się, że nie, ale może coś polecicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabi88 26.01.2021 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Domek może i mały ale wyposażenie wcale nie takie małe Najlepiej dać PEXa 25 jako głowne i gałązki PEX 16. Rura od wodociągu do wodomierza to najczęsciej PE80 lub PE100 o średnicach 32-50mm w zależności od lokalnych wodociagów. Jak woda ze studni to najlepiej 40-50mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aress5 30.01.2021 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Domek może i mały ale wyposażenie wcale nie takie małe Najlepiej dać PEXa 25 jako głowne i gałązki PEX 16. Rura od wodociągu do wodomierza to najczęsciej PE80 lub PE100 o średnicach 32-50mm w zależności od lokalnych wodociagów. Jak woda ze studni to najlepiej 40-50mm. Dzięki za odpowiedz, ale właśnie chodzi o to, że mam już kupione 20" tak więc nie chcę już zmieniać na 16". Czy to jest różnica jeżeli chodzi o ciśnienie wody lub cokolwiek zmienia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldente 31.01.2021 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Im grubsza rura, tym dłużej będziesz czekał na ciepłą wodę w kranie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabi88 01.02.2021 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Ciśnienie wody się nie zmieni w zauważalny sposób.Przy zimnej wodzie nie będzie żadnego znaczenia.Przy ciepłej - jak nie ma cyrkulacji to trochę dłużej będzie trzeba czekać na ciepłą - ile to zależy od długości rury.Jak już kupione to nie ma co kombinować. Zwróć uwagę, że zwykle wężyki do bateri są i tak 3/8" więc jeszcze przewężają światło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mielona 02.02.2021 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Ja mam wszystko na 16 pexie, nie narzekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aress5 07.02.2021 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Dziękuję za informacje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts