Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja z Pex i średnica

aress5

Recommended Posts

Witam,

zabieram się niebawem za instalację w małym domku.

Zasilanie ciepłej wody z boilera i do tego 3 umywalki, prysznic i dwie toalety + zmywarka.

Wewnątrz zamierzałem rozprowadzić wodę zarówno ciepłą i zimną w pex 20''. Czy taka średnica wystarczy ? Musze redukować przy kranach i prysznicu na 16"? Ciśnienie mi się zmniejszy jeżeli wszędzie od głównego pionu wchodzącego do domku będzie 20" ? Domek rekreacyjny więc nie mam projektów itp.

Dodatkowo jakiej średnicy powinna być rura zewnętrzna od wodomierza ? Pex tutaj się również nada? Wydaje mi się, że nie, ale może coś polecicie.

Domek może i mały ale wyposażenie wcale nie takie małe ;)

Najlepiej dać PEXa 25 jako głowne i gałązki PEX 16.

Rura od wodociągu do wodomierza to najczęsciej PE80 lub PE100 o średnicach 32-50mm w zależności od lokalnych wodociagów.

Jak woda ze studni to najlepiej 40-50mm.

Dzięki za odpowiedz, ale właśnie chodzi o to, że mam już kupione 20" tak więc nie chcę już zmieniać na 16". Czy to jest różnica jeżeli chodzi o ciśnienie wody lub cokolwiek zmienia ?

Ciśnienie wody się nie zmieni w zauważalny sposób.

Przy zimnej wodzie nie będzie żadnego znaczenia.

Przy ciepłej - jak nie ma cyrkulacji to trochę dłużej będzie trzeba czekać na ciepłą - ile to zależy od długości rury.

Jak już kupione to nie ma co kombinować.

Zwróć uwagę, że zwykle wężyki do bateri są i tak 3/8" więc jeszcze przewężają światło.