Pascalt 25.01.2021 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 Witam, aktualnie budynek, w którym zainstalowana jest pompa ciepła z pionowym, gruntowym wymiennikiem jest nieużytkowany lub użytkowany sporadycznie. Górne źródło, to podłogówka w całym budynku. Oczywiście cały czas temperatura w budynku jest monitorowana i kiedy spada w okolice 5 stopni przy bramie garażowej, uruchamiane jest ogrzewanie - tej zimy taka sytuacja miała miejsce dosłownie kilka razy. Obiło mi się jednak o uszy, że w takiej sytuacji warto zadbać, aby temperatura skraplania nie była za niska - na przykład przez stopniowe rozkręcanie obwodów podłogówki w miarę upływu czasu od startu sprężarki w zimnym budynku. Moje pytanie jest takie - czy faktycznie zbyt niska temperatura GZ (mała różnica temperatur GZ i DZ) może stanowić problem dla sprężarki i czy może na dłuższą metę odbić się na jej żywotności? Sprężarka, to Copeland Scroll. Sprężarka po starcie pracuje bardzo cicho i przyjemnie, jakby nie była w ogóle obciążona - zupełnie przeciwnie do sytuacji, kiedy podgrzewa CWU. Będę wdzięczy za merytoryczne wyjaśnienie.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 25.01.2021 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 Niektórzy producenci zalecają instalatorom aby pierwszy start sprężarki dobył się po wygrzaniu instalacji grzałkami.Osobiście też zalecam zwiększenie temp. GZ do minimum 12*C przed wystartowaniem. Wydaje mi się że jak temp DZ będzie cieplejsza niż temp 5*C GZ -COP pompy może wynosić ponad 10.Grzanie CWU do duży spręż dla wysokich temp. i z pewnością agregat jest głośniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 25.01.2021 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 Niektórzy producenci zalecają instalatorom aby pierwszy start sprężarki dobył się po wygrzaniu instalacji grzałkami. Osobiście też zalecam zwiększenie temp. GZ do minimum 12*C przed wystartowaniem. Wydaje mi się że jak temp DZ będzie cieplejsza niż temp 5*C GZ -COP pompy może wynosić ponad 10. Grzanie CWU do duży spręż dla wysokich temp. i z pewnością agregat jest głośniejszy. Dziękuję za odpowiedź. Spodziewam się, że COP będzie wysoki, może nie aż 10, ale na pewno sporo wyższy, niż 3. Nadal jednak jest to pozytywny aspekt powyższej sytuacji. A chodzi mi tutaj o szkodliwość dla sprężarki. W takim razie coś musi być na rzeczy, tylko jakie zjawisko przemawia za tym, żeby unikać takiej sytuacji? O ile po stronie wysokiego ciśnienia będzie panowało niższe ciśnienie, więc sprężarka będzie napotykać mniejsze opory, o tyle podejrzewam, że sprawa będzie rozbijać się o parownik i kwestię zasysania czynnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 25.01.2021 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 Mała różnica ciśnień, może doprowadzić do tego, że sprężarka zacznie zasysać krople cieczy, a niestety ciecze to takie same płyny jak gazy, z tym, że nieściśliwe...Zmniejsz przepływ przez skraplacz, lub ogranicz powierzchnię którą ogrzewasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 25.01.2021 23:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 Mała różnica ciśnień, może doprowadzić do tego, że sprężarka zacznie zasysać krople cieczy, a niestety ciecze to takie same płyny jak gazy, z tym, że nieściśliwe... Zmniejsz przepływ przez skraplacz, lub ogranicz powierzchnię którą ogrzewasz. O... i to byłoby logiczne wyjaśnienie. Dziękuję mac_612. Żeby to odbiło się na trwałości sprężarki, pewnie musiałaby nototycznie pracować w takich warunkach, bo przecież oprócz tych kropel cieczy, będzie też zasysany czynnik w fazie gazowej, który jest znacznie bardziej ściśliwy, niż ciecz. Klops by nastąpił, jakby sprężarka zassała samą ciecz, ale to przy "normalnych" warunkach chyba niemożliwe. Zjawisko o którym wspomniał mac_612 zapewne stanowi dolne ograniczenie koperty bezpiecznej pracy sprężarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.01.2021 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Niektórzy producenci zalecają instalatorom aby pierwszy start sprężarki dobył się po wygrzaniu instalacji grzałkami. Osobiście też zalecam zwiększenie temp. GZ do minimum 12*C przed wystartowaniem. Wydaje mi się że jak temp DZ będzie cieplejsza niż temp 5*C GZ -COP pompy może wynosić ponad 10. Grzanie CWU do duży spręż dla wysokich temp. i z pewnością agregat jest głośniejszy. Daikin dla przykladu nie załączy sprezarki jezeli temp. powrotu nie bedzie mniejsza niz 18 oC. Przy nowej instalacji czesto zakrecamy poszczegolne petle tak szybciej taka temperature osagnąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 26.01.2021 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Na sterowniku chyba nawet nie można ustawić temperatury GZ niższej niż 15*C.Włącz grzanie grzałkami przez 3-4godziny a potem przełącz na spręzarkę i utrzymuj minimalne temperatury GZ tj około 15-20*C. COP i tak będzie powyżej 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 26.01.2021 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Na sterowniku chyba nawet nie można ustawić temperatury GZ niższej niż 15*C. Włącz grzanie grzałkami przez 3-4godziny a potem przełącz na spręzarkę i utrzymuj minimalne temperatury GZ tj około 15-20*C. COP i tak będzie powyżej 5. To prosta pompa ciepła ze sterowaniem Frisco i bez grzałek, nie inwerterowa - tutaj nie mam możliwości ustalenia temperatury GZ Na temperaturę wyjściową GZ wpływa głównie temperatura DZ i temperatura powrotu GZ. Także po silnym wystudzeniu budynku, gdzie temperatura powrotu GZ jest na posiomie 5 stopni, a temperatura DZ w okolicach 10, wyjście GZ stopniowo, jednak początkowo bardzo szybko rośnie od tych 5 stopni do ok 25 po jakiś 4 godzinach pracy. Tolo74 , dzięki za odpowiedź, jednak wątek dotyczył prośby o wyjaśnienie zjawisk fizycznych, jakie przemawiają za tym, żeby unikać startowania pompy w tak niskich temperaturach, a nie jak podwyższyć temperaturę GZ, bo na to mam prosty patent. Zwyczajnie mogę zaczynać rozruch od jednej pętli, wtedy niemal zaraz po starcie mam na wyjściu GZ 20-25 stopni i co chwila podawać kolejną pętlę. Albo/i jak kolega mac_612 wcześniej wspomniał, zmniejszam bieg pracy pompy obiegowej GZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 26.01.2021 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 W skrajnym przypadku, cały czynnik zostanie skroplony w skraplaczu i dojdzie do zadziałania presostatu niskiego ciśnienia. Nie ma co szaleć z pracą PC na skrajnie niskich temperaturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts