Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom 100m2 obecnie paliwo stale co wybrac pompe czy bufor

turbo1235

Recommended Posts

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie panowie liczylem na to ze to jest powazne forum przedewszystkim pomocne staralem sie opisac jak najdokladnie dom i uzyskac choc troszke informacji w ktorym kierunku isc poniewaz zupelbie sie nie znam na tych sprawach ale widze ze na tym forum to tylko bicie piany i wymondrzanie sie. a brak konkretnych pomocmych odpowiedzi

ale to nic dziekuje i zycze powodzenia .

nie panowie liczylem na to ze to jest powazne forum przedewszystkim pomocne staralem sie opisac jak najdokladnie dom i uzyskac choc troszke informacji w ktorym kierunku isc poniewaz zupelbie sie nie znam na tych sprawach ale widze ze na tym forum to tylko bicie piany i wymondrzanie sie. a brak konkretnych pomocmych odpowiedzi

ale to nic dziekuje i zycze powodzenia .

Pozdrawiam również, jak będziesz miał konkretne dane na temat swojego domu to wal śmiało.

Być może ostatnio forum spadło na niższy poziom ale warto go podnieść :)

Edytowane przez Arturo1972

Wykonanie OZC budynku kosztuje kilka stówek.

Nie rozumiem, po co wykonywać OZC w istniejącym domu, którego ogrzanie+CWU kosztuje "1-1,5t węgla i 2 kubiki drewna"

Z 1T węgla mamy około 8000kWh, z dwóch kubików drewna około to około 4500kWh

mamy więc ~12500kWh, przyjmując sprawność kotła na poziomie 75% otrzymamy zapotrzbowanie rzędu 9300kWh

Obciążenia przy -20 oczywiście nie policzymy, ale z dużym prawdopodobieństwem - nie więcej niż 4,5kW

Panasonic, Samsung 7kW powinny bez problemu dać radę.

Haier 7,8kW - nie wiem, bo jakoś producent nie chwali się mocą przy np -15C

napewno dzieki takim takim pustym komentarzom to forum podniesie poziom wystarczylo na poczatku napisac ze ze informacje nie sa wystarczajace i odeslac do audytora tak jak pisalem nie znam sie na tym staralem sie jak najwiecej opisac informacji ktore uznalem ze latwiej bedzie cos polecic ale widze ze kolega jest na tak wysokim poziomie ze nie jest w stanie pomoc takiemu laikowi jak ja .:p:D:D

...

Obciążenia przy -20 oczywiście nie policzymy, ale z dużym prawdopodobieństwem - nie więcej niż 4,5kW

Prawdopodobienstwo to kojarzy mi sie z wygraną w totolotka, a niektórym z projektowym obciazeniem cieplnym. W sumie kazda metoda jest dobra aby tylko była wiarygodna.

A tak na marginesie dzisjaj liczyłem dom ktory ma zapotrzebowanie na ciepło ok 8000 kWh, przy projektowym obciazeniu cieplnym ok 9 kW. Gbybym sie oparł na prawdopodbienstwie to pomyłibym sie tak z 200% w stosunku do podanego powyzej przykladu.

Nie rozumiem, po co wykonywać OZC w istniejącym domu, którego ogrzanie+CWU kosztuje "1-1,5t węgla i 2 kubiki drewna"

Z 1T węgla mamy około 8000kWh, z dwóch kubików drewna około to około 4500kWh

mamy więc ~12500kWh, przyjmując sprawność kotła na poziomie 75% otrzymamy zapotrzbowanie rzędu 9300kWh

Sprawność kotła na węgiel jest umowna a przy tym zużycie węgla, bo węgiel może być mokry, suchy, bardziej sprawny lub mniej sprawny. Do tego dochodzi ilość kW ,która idzie w komin.

Nie ma to zadnego odniesienia do określenia zapotrzebowania domu na ciepło.

Uważam piszących na forum za ludzi myślących.

Zatem jak komuś ciężko było zrozumieć aluzje to rodakom ze wschodu Polski daleko brakuje do ludzi myślących ;)

I z tym się zgodzę ;)

Ja mieszkam na wschód od Ciebie we wschodniej Małopolsce, pochodze z Podkarpacia, idąc Twoim tokiem myslenia jestem duzo głupszy od Ciebie. Akurat tym sie bardzo nie przejmuję.

Arturo segregujesz innych niczym blszewicy, TB miał bardzo podobny punkt widzenia ja Ty, tylko Twoje racje są najlepsze, tylko Twoje poglady, ci którzy mysla inaczej są dla Ciebie ludzmi drugiej kategorii. Jak mowi przysłowie pycha kroczy przed upadkiem.

Edytowane przez asolt

Mam gdzies Twoje odciski, miałes długie wakacje, zmian zadnych, wielkie ego pozostało.

Różnica jest taka,że Ty bierzesz kasę a ja robię to gratis w ramach pomocy forumowej ;)

Niedawno taki sms otrzymałem ;)

Screenshot_20210126-000135_Messages.jpg

Będąc na forum i brać kasę za doradzanie ? ASOLT, wstydź się...

Ale faktycznie, żyjemy w czasach PIS ;)

Różnica jest taka,że Ty bierzesz kasę a ja robię to gratis w ramach pomocy forumowej ;)

Niedawno taki sms otrzymałem ;)

[ATTACH=CONFIG]452404[/ATTACH]

Jakos kol. turbo nie zauwazył ani tego gratisu ani co gorsza twojej pomocy forumowej. Zuwazył natomiast Twoja zlosliwosc o ocenie jego osoby. Jestes znowu od niedawna, a ten przypadek takiej "pomocy" nie pierwszy. Jezeli o takiej pomocy mówisz to nic dziwnego ze podziekowan za Twoją "bezinteresownosc" jest tak niewiele, dziwne ze w ogole są.