turbo1235 25.01.2021 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 jak mam dac 20k za audyt i okolo 30 k za pompe to faktycznie zanim sie to wszystko wroci to taniej mnie wyjdzie grzanie pradem w dodatku ze fv mam w super cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 25.01.2021 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 jak mam dac 20k za audyt i okolo 30 k za pompe to faktycznie zanim sie to wszystko wroci to taniej mnie wyjdzie grzanie pradem w dodatku ze fv mam w super cenie Dobra poddaję się nie ma sensu Masz rację kup se bufor a nsjlepiej dwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 25.01.2021 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 No najtaniej inwestycyjnie wyjdzie grzanie prądem bez bufora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turbo1235 25.01.2021 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 Audytor energetyczny wyliczy Ci wszystkie cyferki potrzebne do tego żebyś sam sobie wybrał. Jeśli nie chcesz samemu to polecam się, ale jak coś to drogi jestem. Biorę 20tys.zl za takie coś jak mam to rozumiec ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 25.01.2021 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 jak mam to rozumiec ? Jak wzór Einsteina czyli E=mc2 Ja również w tym momencie odpadam Niedawno jak kilka chwil temu napisałem w innym wątku, że dzięki Wam,rodakom ze wschodu Polska tonie w każdym aspekcie życia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 25.01.2021 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 jak mam to rozumiec ? To taki żart . Sam pomysl jak okreslenie obciazenia Twojego domu moze kosztowac 20k . Co Ty na wnuczka tez bys sie dal zrobic przeciez jakis rozsadek trzeba miec. Jak bym Ci powiedział ze przeglad samochodu moge Ci zrobic za 30tys to tez byś łyknął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 25.01.2021 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 Jak dla mnie to wygląda na trollowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turbo1235 25.01.2021 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 nie panowie liczylem na to ze to jest powazne forum przedewszystkim pomocne staralem sie opisac jak najdokladnie dom i uzyskac choc troszke informacji w ktorym kierunku isc poniewaz zupelbie sie nie znam na tych sprawach ale widze ze na tym forum to tylko bicie piany i wymondrzanie sie. a brak konkretnych pomocmych odpowiedzi ale to nic dziekuje i zycze powodzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 25.01.2021 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 (edytowane) nie panowie liczylem na to ze to jest powazne forum przedewszystkim pomocne staralem sie opisac jak najdokladnie dom i uzyskac choc troszke informacji w ktorym kierunku isc poniewaz zupelbie sie nie znam na tych sprawach ale widze ze na tym forum to tylko bicie piany i wymondrzanie sie. a brak konkretnych pomocmych odpowiedzi ale to nic dziekuje i zycze powodzenia . Pozdrawiam również, jak będziesz miał konkretne dane na temat swojego domu to wal śmiało. Być może ostatnio forum spadło na niższy poziom ale warto go podnieść Edytowane 25 Stycznia 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.01.2021 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 Dobra poddaję się nie ma sensu Masz rację kup se bufor a nsjlepiej dwa A dlaczego sie dziwisz? Arturo wypisuje głupoty o sobie jako audytorze, turbo to bierze za pewnik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.01.2021 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 Wykonanie OZC budynku kosztuje kilka stówek. Nie rozumiem, po co wykonywać OZC w istniejącym domu, którego ogrzanie+CWU kosztuje "1-1,5t węgla i 2 kubiki drewna" Z 1T węgla mamy około 8000kWh, z dwóch kubików drewna około to około 4500kWh mamy więc ~12500kWh, przyjmując sprawność kotła na poziomie 75% otrzymamy zapotrzbowanie rzędu 9300kWh Obciążenia przy -20 oczywiście nie policzymy, ale z dużym prawdopodobieństwem - nie więcej niż 4,5kW Panasonic, Samsung 7kW powinny bez problemu dać radę. Haier 7,8kW - nie wiem, bo jakoś producent nie chwali się mocą przy np -15C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turbo1235 25.01.2021 22:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 napewno dzieki takim takim pustym komentarzom to forum podniesie poziom wystarczylo na poczatku napisac ze ze informacje nie sa wystarczajace i odeslac do audytora tak jak pisalem nie znam sie na tym staralem sie jak najwiecej opisac informacji ktore uznalem ze latwiej bedzie cos polecic ale widze ze kolega jest na tak wysokim poziomie ze nie jest w stanie pomoc takiemu laikowi jak ja .:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 25.01.2021 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 A dlaczego sie dziwisz? Arturo wypisuje głupoty o sobie jako audytorze, turbo to bierze za pewnik... Uważam piszących na forum za ludzi myślących. Zatem jak komuś ciężko było zrozumieć aluzje to rodakom ze wschodu Polski daleko brakuje do ludzi myślących I z tym się zgodzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.01.2021 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 ... Obciążenia przy -20 oczywiście nie policzymy, ale z dużym prawdopodobieństwem - nie więcej niż 4,5kW Panasonic, Samsung 7kW powinny bez problemu dać radę. Haier 7,8kW - nie wiem, bo jakoś producent nie chwali się mocą przy np -15C Prawdopodobienstwo to kojarzy mi sie z wygraną w totolotka, a niektórym z projektowym obciazeniem cieplnym. W sumie kazda metoda jest dobra aby tylko była wiarygodna. A tak na marginesie dzisjaj liczyłem dom ktory ma zapotrzebowanie na ciepło ok 8000 kWh, przy projektowym obciazeniu cieplnym ok 9 kW. Gbybym sie oparł na prawdopodbienstwie to pomyłibym sie tak z 200% w stosunku do podanego powyzej przykladu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 25.01.2021 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 (edytowane) Nie rozumiem, po co wykonywać OZC w istniejącym domu, którego ogrzanie+CWU kosztuje "1-1,5t węgla i 2 kubiki drewna" Z 1T węgla mamy około 8000kWh, z dwóch kubików drewna około to około 4500kWh mamy więc ~12500kWh, przyjmując sprawność kotła na poziomie 75% otrzymamy zapotrzbowanie rzędu 9300kWh Obciążenia przy -20 oczywiście nie policzymy, ale z dużym prawdopodobieństwem - nie więcej niż 4,5kW Panasonic, Samsung 7kW powinny bez problemu dać radę. Haier 7,8kW - nie wiem, bo jakoś producent nie chwali się mocą przy np -15C Sprawność kotła na węgiel jest umowna a przy tym zużycie węgla, bo węgiel może być mokry, suchy, bardziej sprawny lub mniej sprawny. Do tego dochodzi ilość kW ,która idzie w komin. Nie ma to zadnego odniesienia do określenia zapotrzebowania domu na ciepło. Edytowane 25 Stycznia 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.01.2021 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 (edytowane) Uważam piszących na forum za ludzi myślących. Zatem jak komuś ciężko było zrozumieć aluzje to rodakom ze wschodu Polski daleko brakuje do ludzi myślących I z tym się zgodzę Ja mieszkam na wschód od Ciebie we wschodniej Małopolsce, pochodze z Podkarpacia, idąc Twoim tokiem myslenia jestem duzo głupszy od Ciebie. Akurat tym sie bardzo nie przejmuję. Arturo segregujesz innych niczym blszewicy, TB miał bardzo podobny punkt widzenia ja Ty, tylko Twoje racje są najlepsze, tylko Twoje poglady, ci którzy mysla inaczej są dla Ciebie ludzmi drugiej kategorii. Jak mowi przysłowie pycha kroczy przed upadkiem. Edytowane 25 Stycznia 2021 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 25.01.2021 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 Ja mieszkam na wschód od Ciebie we wschodniej Małopolsce, pochodze z Podkarpacia, idąc Twoim tokiem myslenia jestem duzo głupszy od Ciebie. Akurat tym sie bardzo nie przejmuję. Akurat Tobą również się nie przejmuje, dopóki nie naciśniesz mi na odcisk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.01.2021 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 Akurat Tobą również się nie przejmuje, dopóki nie naciśniesz mi na odcisk Mam gdzies Twoje odciski, miałes długie wakacje, zmian zadnych, wielkie ego pozostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 25.01.2021 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 (edytowane) Mam gdzies Twoje odciski, miałes długie wakacje, zmian zadnych, wielkie ego pozostało. Różnica jest taka,że Ty bierzesz kasę a ja robię to gratis w ramach pomocy forumowej Niedawno taki sms otrzymałem Będąc na forum i brać kasę za doradzanie ? ASOLT, wstydź się... Ale faktycznie, żyjemy w czasach PIS Edytowane 25 Stycznia 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.01.2021 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 Różnica jest taka,że Ty bierzesz kasę a ja robię to gratis w ramach pomocy forumowej Niedawno taki sms otrzymałem [ATTACH=CONFIG]452404[/ATTACH] Jakos kol. turbo nie zauwazył ani tego gratisu ani co gorsza twojej pomocy forumowej. Zuwazył natomiast Twoja zlosliwosc o ocenie jego osoby. Jestes znowu od niedawna, a ten przypadek takiej "pomocy" nie pierwszy. Jezeli o takiej pomocy mówisz to nic dziwnego ze podziekowan za Twoją "bezinteresownosc" jest tak niewiele, dziwne ze w ogole są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts