kryzys 26.01.2021 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 muszę w drugim domu zrobić podłogówkę a że między piwnicą jest wylewany strop betonowy to na styropian miejsca mało i jedyne co to 3-4 cm eps czy xps można dać na to wylewka anhydrytowa max 4,5 cm bo inaczej kolana będzie widać zza okna a że lepszego nic od podłogówki nie wymyślono to być musi i nie wchodzą w grę jakieś grzejniki czy coś w ten . jedni twierdzą że ciepło do góry idzie a drudzy że przecież są cienkowarstwowe ogrzewania podłogowe typu lekkiego więc chyba jakoś to będzie , w moim domu mam też tylko 10 cm i działa wyśmienicie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brusss_2008 26.01.2021 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Mam 8cm białego na przekładkę i nie widzę problemów gdyby bylo więcej pewnie ogrzewanie byłoby tańsze ale dla mnie i komfort i rachunki są spoko. Ogrzewam jakieś120m2 sciany z pustaka żużlowego mur pod 50 cm.mam 5.3 kwp,ogrzewam pompę ciepla z klimatyzatora w domu od 22 do 23 stopni. cwu grzalka 2kw a w lecie pompa. Rachunek za pol roku 485zl grzeje ciągle fotowoltaika pokrywa całą drogę taryfę a do zaplaty 1094kwh taniej.srednia cena za kwh 44 gr wlwcznie z abinamentem i oplatami stałymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 26.01.2021 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 muszę w drugim domu zrobić podłogówkę a że między piwnicą jest wylewany strop betonowy to na styropian miejsca mało i jedyne co to 3-4 cm eps czy xps można dać na to wylewka anhydrytowa max 4,5 cm bo inaczej kolana będzie widać zza okna a że lepszego nic od podłogówki nie wymyślono to być musi i nie wchodzą w grę jakieś grzejniki czy coś w ten . jedni twierdzą że ciepło do góry idzie a drudzy że przecież są cienkowarstwowe ogrzewania podłogowe typu lekkiego więc chyba jakoś to będzie , w moim domu mam też tylko 10 cm i działa wyśmienicie . Dałbym 4cm najlepszego EPSa i nie martwił się za bardzo. Jeżeli kilka procent ciepła pójdzie Ci do piwnicy -to też Twoje, chyba że w piwnicy masz skład wina i nie możesz mieć temperatury powyżej 8* Po drugie może ocieplić strop piwnicy, ale to możesz wykonać zawsze a zobaczysz że nie powinno być takiej potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 26.01.2021 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 No właśnie też mi się wydaje że te 3-4 cm powinno wystarczyć przy stałym grzaniu bez przerw , lepsze coś takiego niż zamknąć sobie drogę do PC zrobionej z klimatyzatora oczywiście brusss_2008 brusss_2008 jest teraz aktywny szacun . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 26.01.2021 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 No właśnie też mi się wydaje że te 3-4 cm powinno wystarczyć przy stałym grzaniu bez przerw , lepsze coś takiego niż zamknąć sobie drogę do PC zrobionej z klimatyzatora oczywiście brusss_2008 brusss_2008 jest teraz aktywny szacun . Ciepło idzie w górę -taka jest fizyka. Po drugie można to wyliczyć precyzyjnie, tylko podaj przewidywaną temperaturę w piwnicy w zimie. Przyjmiemy, że podłoga będzie mieć max 30* i dowiesz się ile ciepła w ekstremum ucieknie na dół dla stropu betonowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 27.01.2021 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2021 Ciężko mi określić ile będzie w piwnicy bo narazie nie ma żadnego ocieplenia ale pójdzie styropian 10 cm na jakieś 80cm poniżej poziomu no a na ściany jakieś 15 cm grafit , teraz piwnica zimna bo od 10-ciu lat tam nikt nie palił w tym domu ,fajnie jak by była ciepła ale bez grzanie by się nie obeszło tylko po co grzać piwnicę ? i raczej nigdy grzana nie będzie więc pewnie tyle ile ma grunt 7-10 stopni tak mi się wydaje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 27.01.2021 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2021 Ciężko mi określić ile będzie w piwnicy bo narazie nie ma żadnego ocieplenia ale pójdzie styropian 10 cm na jakieś 80cm poniżej poziomu no a na ściany jakieś 15 cm grafit , teraz piwnica zimna bo od 10-ciu lat tam nikt nie palił w tym domu ,fajnie jak by była ciepła ale bez grzanie by się nie obeszło tylko po co grzać piwnicę ? i raczej nigdy grzana nie będzie więc pewnie tyle ile ma grunt 7-10 stopni tak mi się wydaje . Strata mocy na 1m2 podłogi przy założeniu: -Różnica temperatur 23*C -Strop żelbet 12cm dla Grubość EPS 4cm lambda 0,36 -Wynik = 17Wat /1m2 dla Grubość EPS 3cm lambda 0,36 - przewodność = 22Wat /1m2 dla Grubość EPS 10cm lambda 0,36 -przewodność = 8Wat /1m2 z ciekawości: dla EPS 1cm lambda 0,36 -Wynik przewodność = 47Wat /1m2 -bez ocieplenia -Wynik przewodność = 110Wat /1m2 Pomnóż x pow. podłogi i masz gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 27.01.2021 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2021 To nawet nie najgorzej wychodzi , medytuję czy zastosować tam styro grafit czy lepiej xps a najlepiej byłoby dać płyty pir ale cena trochę zbija z tropu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 27.01.2021 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2021 To nawet nie najgorzej wychodzi , medytuję czy zastosować tam styro grafit czy lepiej xps a najlepiej byłoby dać płyty pir ale cena trochę zbija z tropu . XPSem to możesz przedobrzyć. Rurki w EPSie się ładnie ułożą a XPS twardy a niewiele cieplejszy. Grafit jest chyba z kolei zbyt miękki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 28.01.2021 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 To tak zrobię na 4 cm i już jedynie tam gdzie będzie salon można dać nawet 10 cm , koloryferów nie chcę mieć tam wcale bo w moim domu podłogówka i w razie tzw W dwa duże kaloryfery które mogłyby ewentualnie iść na grawitacji ale jak był kocioł zasypowy a od 3 lat jest podajnikowy i nici z grawitacji a od 3 lat one nigdy nie były włączane bo nie ma takiej potrzeby a druga sprawa że jeden kaloryfer bierze więcej mocy niż podłogówka na cały dom niczego w sumie nie nagrzewając . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 28.01.2021 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 Ciepło idzie w górę -taka jest fizyka. Bzdura. Ciepło idzie tam, gdzie mu łatwiej. Ciepłe powietrze jako lżejsze idzie do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 28.01.2021 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 Bzdura. Ciepło idzie tam, gdzie mu łatwiej. Ciepłe powietrze jako lżejsze idzie do góry. No i w tym przypadku to wystarczy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 28.01.2021 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 Bzdura. Ciepło idzie tam, gdzie mu łatwiej. Ciepłe powietrze jako lżejsze idzie do góry. Lukasz11 mnie oświecił. Otóż nie do końca tak jest. W obliczeniach dla krzys popełniłem błąd i dałem zły współczynnik Rsi Rse -zamiast dla podłogi -dla sufitu (a jest to istotne bo jednak fachowo wpółczynnik oporu do góry jest sporo mniejszy 0,14 niż w dół 0,21) , przez co krzys -możesz sobie w wynikach wszędzie odliczyć niewiele ale około 1Wat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 28.01.2021 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 To też ujdzie , bo ten dom nie jest duży 9x9,5 metra na zewnątrz ale w środku to chyba po podłogach jakies 68 metrów kwadratowych więc aż takich strat nie będzie , gorzej w sumie lepiej będzie na poddaszu bo strop drewniany i po wywaleniu tej polepy pójdzie wełna potem kantówki i znów wełna 5cm ale na tym trzeba ułożyć podłogówkę i tu strat nie będzie ale utrudnienia bo czym to przykryć osb ? obawiam się że osb za dużo ciepła zatrzyma chyba że w błędzie jestem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.01.2021 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 XPSem to możesz przedobrzyć. Rurki w EPSie się ładnie ułożą a XPS twardy a niewiele cieplejszy. Grafit jest chyba z kolei zbyt miękki. Styropian grafitowy EPS80 031 jest bardziej miekki od styropianu EPS80 038, analogicznie czy EPS100 031 jest bardziej miekki od os styropianu EPS100 038? Masz jakies wynki badan potwierdzające taką tezę, Czy XPS o lambdzie 034 jest bardziej ciepły od styropianu o lambdzie 031 lub 030? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 28.01.2021 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 Nie czepiajcie się detali tylko podpowiedzcie coś sensownego , grubości nie da się zwiększyć ale dziś byłem jeszcze raz to pobadać i da się upchać 5 cm a to już w tych warunkach sukces i teraz XPS czy porządny grafit ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 29.01.2021 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Styropian grafitowy EPS80 031 jest bardziej miekki od styropianu EPS80 038, analogicznie czy EPS100 031 jest bardziej miekki od os styropianu EPS100 038? Masz jakies wynki badan potwierdzające taką tezę, Czy XPS o lambdzie 034 jest bardziej ciepły od styropianu o lambdzie 031 lub 030? To przecież nie zalecam XPSa na podłogę, choć praktycznie z 5cm EPS po położeniu podłogówki (chodzi się butami) i zrobieniu wylewki może się zrobić 1cm mniej a XPS ugnie się może 1-2mm. Poza tym EPS ładnie wyrównuje ewentulane nierówności pod spodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 29.01.2021 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Nie czepiajcie się detali tylko podpowiedzcie coś sensownego , grubości nie da się zwiększyć ale dziś byłem jeszcze raz to pobadać i da się upchać 5 cm a to już w tych warunkach sukces i teraz XPS czy porządny grafit ? Wg mnie nie dawaj XPSa. Co do reszty to szukaj markowych produków np Swisspor albo TermoOrganika i tam patrz w karty katalogowe -jaką mają twardość i lambde. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.01.2021 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 To przecież nie zalecam XPSa na podłogę, choć praktycznie z 5cm EPS po położeniu podłogówki (chodzi się butami) i zrobieniu wylewki może się zrobić 1cm mniej a XPS ugnie się może 1-2mm. Poza tym EPS ładnie wyrównuje ewentulane nierówności pod spodem. Nie chodzi o to czy polecasz XPS tylko dlaczego twierdzisz ze grafitowy bardziej miekki. Twardosc styropianu jest okreslona w EPS, czy to samo EPS dla róznych rodzajów styropianu oznacza ze jeden jest miekki, drugi twardszy a jeszcze inny jeszcze bardziej twardy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 29.01.2021 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Ponad 5 lat temu docieplałem dom grafitowym 0,32 i na takiej jednej kostce 30x30 cm przesiadywałem podczas przerw i moge powiedzieć że był on znacznie twardszy niż styropian biały podłogowy termoorganiki na bank nawet cięcie go nożem było trudniejsze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts