Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła PW z klimatyzatora. Czy warto?

Tom1000k

Recommended Posts

Tom,

szacun za samoróbę !

Mam kilka szybkich pytań :

-czy masz dwie taryfy i jeśli tak ,to jaki masz masz udział T2

-jaka jest KG

Pzdr

PS

Ostatnio trochę ganiam za różnymi sprawami i nie mam czasu na zerkanie co tu się dzieje-więc sorki jeśli coś mi umknęło ...

W tej chwili grzejąc 24/7 mam 36/64 droga/tania. Odnotowuję z kronikarskiego obowiązku, bo teraz jak mam fotowoltaikę, to jest mi wszystko jedno. Ale nawet bez PV było by bardzo dobrze.

KG - rozumiem krzywa grzewcza? Hm. To dość skomplikowane, krzywej jako takiej nie wyznaczałem, w zasadzie mógłbym po sezonie to zrobić. Notatki mam. Mogę tylko powiedzieć, że w tej chwili na zewnątrz jest 0°C, na grzejnikach 30°C a w domu 22°C.. W -12 mam 32°C na grzejnikach i jest ok. jak jest +5 to ustawiam 28°C. Włączyłem w to sterowanie pogodą i aplikacja zmienia mi temp. zadaną w zależności od temp. zewn., ale jest to w trakcie testowania. Podejrzewam, że na koniec sezonu pojawią się jakieś wykresy.

• Odpowiedzi 329
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tom,

jaką miałeś moc przy najniższych temp i COP (przykładowe)?

PS

Na szybko przeczytałem ten topic...

Mocy chwilowej nie mierzę, bo nie mam za bardzo jak, ale COPy z okresów o różnych temoeraturach mam policzone.

Wygląda to jak na tym wykresie, te czerwone punkty to są moje pomiary.

unnamed.jpg

Wziąwszy pod uwagę, że mam przeciętnie w obiegu 30°C, zgadza się idealnie

Mocy chwilowej nie mierzę, bo nie mam za bardzo jak, ale COPy z okresów o różnych temoeraturach mam policzone.

Wygląda to jak na tym wykresie, te czerwone punkty to są moje pomiary.

[ATTACH=CONFIG]452502[/ATTACH]

Wziąwszy pod uwagę, że mam przeciętnie w obiegu 30°C, zgadza się idealnie

Szkoda-mój ciepłomierz mierzy moc ,więc myślałem że to norma...

Ale ok-masz małą powierzchnię do ogrzania i po prostu Ci ten "wynalazek" styka.

Z klimami jest tak ,że jest ciężko dokopać się do parametrów w najniższych temp.Masz jakiś "katalog" klim (szacunkowy) Tzew min/moc/Tco/cop ?

Np Kaisai, Rotenso, Midea, itp ?

Edytowane przez bobrow

.

To nie jest tak, że Chńskie kojarzy się dzisiaj z tandetą za grosze. Jak chcą to potrafią zrobić produkt najwyższej jakości, przewyższający jakoscia Europejskich producentów. Maja wiedze (niekoniecznie swoja), zasoby naturalne i tanią siłę roboczą. Tylko patrzeć jak zainteresują się poważniej rynkiem pomp ciepła.

Już pojawił się Haier monoblok 7,8kW za około 10tyś zł - można go sobie samemu zamontować.

Szkoda tylko, że trudno się dostać do danych prezentujący wydajność przy np -15/35 C

W każdym razie ciekawa alternatywa.

Też śmieszą mnie (głównie) sprzedawcy twierdzący, że jeśli "made in China" to szajs.

Ostatnio jeden taki udziela się w temacie robotów koszących.

Ja pamiętam, jak kiedyś lekceważono koreańską elektronikę, czy samochody...

• Like 1

napisał Owczar:

To nie jest tak, że Chńskie kojarzy się dzisiaj z tandetą za grosze. Jak chcą to potrafią zrobić produkt najwyższej jakości, przewyższający jakoscia Europejskich producentów. Maja wiedze (niekoniecznie swoja), zasoby naturalne i tanią siłę roboczą. Tylko patrzeć jak zainteresują się poważniej rynkiem pomp ciepła.

Dla uzupełnienia bo pisałem już kilkukrotnie w różnych wątkach, że np. chińskie Gree produkuje PC w oparciu o technologię i we współpracy z Daikinem a niektóre z logo i dla Daikina.

Midea podobną współpracę ma od lat z Mitsubishi. Polski brand Kaisai produkowany w Chinach to nic innego jak właśnie Midea. Tylko te dwie firmy posiadają ponad 40% rynku światowego urządzeń klimatyzacyjnych a dochodzi do nich kolejna Qingdao Haier.

Wiele modnych film nie wygląda tak że jest wielka fabryka obok siedziba i proszę bardzo.

Te modne (nie wiadomo dlaczego) firmy to wirtualni operatorzy korzystający z linii montażowych zlokalizowanych w korzystnych kosztowo regionach świata. I dochodzi do takiej sytuacji że w danej fabryce produkowane są najpierw smartfony, potem xiaomi, a potem cos tam innego. A biedni leszcze jarają się że maja cos oryginalnego tzn tak na prawdę nie wiadomo jakiego. W domyśle chyba coś drogiego i prestiżowego a czy wartego 2-4 krotnie takiej ceny? Nie.

Chiny maj najlepszy na świecie rozwinięty technicznie aparat wytwórczy i doświadczenie a to co produkują zależy od tego co zostało zamówione, jak jest to g , to wyprodukują g i tyle.

Najlepszym przykładem jest słynny NIKE , oni nie mają ani jednego zakładu tylko biura a zapitalają z tymi butami biedacy z Kambodży czy jeszcze biedniejszego kraju ale firmówki mam jestem wielki .

A fabryki w Missouri i Oregonie produkujące Air Max to do kogo należą ?

Witam,

dane Haieró'w są dostępne , np taki au162fycra

haier copy.jpg

Copiki nie najgorsze, tylko moc spada przy ujemnych temp.

No i robi się kwadratura koła-np w celu uzyskania ok 8kW/-15st/45st trzeba kupić model 16kW. Pytanie jaka będzie różnica między tym Haierem 16kW a np monoblokiem 8-9kW "uznanych" tańszych marek (np Samsung, LG,itp) ?

Ogólnie bardzo porządnie przedstawione dane...

A fabryki w Missouri i Oregonie produkujące Air Max to do kogo należą ?

Do kogo należą fabryki czy marki to jest pytanie retoryczne w sensie dynamicznym, nie wiadomo, W większości sa to spółki akcyjne notowane na giełdach między narodowych i akcje podlegają ciągłym transakcjom. I teoretycznie można wiedzieć kto ma pakiet większościowy gdyby to on miał stanowić o właścicielu a resztę akcjonariuszy olać, ale to nie takie proste bo są firmy reprezentujące cichych posiadaczy i ujawnienie kto to jest jest niemożliwe. I tu można się zdziwić.