Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pierwszy raz - Wymiana anody magnezowej.

xdtgs

Recommended Posts

Witam serdecznie. Z racji faktu iż pierwszy raz będę wymieniał te cudo mam dwa pytania.

Pierwsze, przed zamontowaniem nowej anody w jaki sposób ją najlepiej uszczelnić? Posiadam jeszcze pastę do uszczelniania i pakuły po montażu baterii w łazience to może tym? Bojler to Taurus WGJ-Max 100l

Drugie, posiadam taki klucz do wykręcania anody:

Klucz-anod-magnezowych-w-rozm-5-4-Elektromet.jpg

I teraz pytanie co do tego klucza dorobić by móc nim sprawnie odkręcać/zakręcać? Myślałem nad jakimś prętem odpowiedniej grubości który przechodziłby przez te wywiercone otwory.

Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez xdtgs

Witam serdecznie. Z racji faktu iż pierwszy raz będę wymieniał te cudo mam dwa pytania.

Pierwsze, przed zamontowaniem nowej anody w jaki sposób ją najlepiej uszczelnić? Posiadam jeszcze pastę do uszczelniania i pakuły po montażu baterii w łazience to może tym? Bojler to Taurus WGJ-Max 100l

Drugie, posiadam taki klucz do wykręcania anody:

[ATTACH=CONFIG]452454[/ATTACH]

I teraz pytanie co do tego klucza dorobić by móc nim sprawnie odkręcać/zakręcać? Myślałem nad jakimś prętem odpowiedniej grubości który przechodziłby przez te wywiercone otwory.

Z góry dziękuję za pomoc.

to pewnie klucz 13 mm. Raczej nie jest to 17 mm. Gołym okiem widać że to co masz jest niskiej jakości. Weź taki, który podejdzie - fajkowo oczkowy, lub nasadowy (z grzechotką).

ten klucz ma 5/4 lub 2 cale i kosztuje około 60zł, skośne ścianki ułatwiają dopasowanie do korka. zastąp to nasadkami...

Taki mi się kojarzy z grzałką. U mnie anoda magnezowa była mocowana inaczej - przykręcona do "dekla" na 6 śrub (bojler Immergas) Całość od góry bojlera, więc odpadała konieczność zlania wody. Teraz dałem anodę tytanową, wystarczy na 10 lat.

Witam i dziękuję za pomoc, problem rozwiązałem tego samego dnia i poprosiłem moderacje o usunięcie tematu :)

Ogólnie kupiłem ten klucz a także odpowiedniej grubości pręt gwintowany w castoramie, dociąłem na dogodną długość i wszystko sprawuje się idealnie. Jeśli chodzi o uszczelnienie to wraz z nową anodą była już uszczelka oraz gwint uszczelniony taśmą, montaż bezproblemowy.