Barti4 27.11.2004 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2004 Czy ktos z Was robil projekt przyłącza lub projekt linii energetycznej do swojego domu? Szukam takiego projektanta i nie wiem ile to bedzie kosztowac? ZEW-T napisal mi, ze jesli wykonam projekt linii laczacej mnie z transformatorem, to podlaczy mnie w ciagu 3 miesiecy....Inaczej trzeba bedzie czekac 2lata...Przyłacze ma byc kablowe z szafka w granicy dzialki. Odleglosc 170metrow. Lacze kablowe bedzie prowadzone wspolna droga wszystkich wlascicieli dzialek.Pomozcie- macie jakies namiary - Barti4Swoja droga czy Wy tez czekaliscie taka ilosc czasu? Powiedzieli mi, ze za ok rok dopiero zaczna to projektowac i wtedy mam zaplacic za podlaczenie. Nastepnie maja rok na wykonanie i po rozwazeniu wszystkich opcji Pan powiedzial, ze podflacza mnie za 1 rok i 9 miesiecy!!!Ludzie ja w przyszlym roku na jesieni chce sie wprowadzic, a ogrzewanie bede mial na 100% na prad. Toc ja tam zamarzne.Moze Wy macie jakies doswiadczenia z energetyka (moja jest w Konstancinie Jeziornej) i jakos to przyspieszyliscie?Lacze calkowicie na moj koszt (tzw prowizorka odpada bo ZEWT wycenil inwestycje na 12.000zl, a prowizorke na 10.000zl)Przeciez to rozboj w bialy dzien!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26017-energetyka-zew-t-pomocy-podlacza-mnie-za-2-lata/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał_B. 27.11.2004 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2004 Ja już czekam prawie 2 lata (przyłącze napowietrzne) i też zrobiłem mapy tyle że wreście jak przysłali aneks w którym było następne 2 lata z ich winy (udowodnione) niewytrzymałem i skierowałem sprawe do URE i po tym stoen zaraz przysłał nowy aneks z terminem do końca tego roku. Życze powodzenia w walce Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26017-energetyka-zew-t-pomocy-podlacza-mnie-za-2-lata/#findComment-473288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 27.11.2004 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2004 Niestety Barti ale tak właśnie sprawy z Energetyką się mają.. Michał, faktycznie to są takie Skur...wiele których tylko tak można zmusić do działania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26017-energetyka-zew-t-pomocy-podlacza-mnie-za-2-lata/#findComment-473295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barti4 27.11.2004 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2004 To znaczy co nie ma ratunku??A jesli robiles mapy to pewnie przez tego projektanta i geodete. Masz do nich namiary? To podaj bo chetnie bym sie z nimi skontaktowal zeby to zaprojektowac... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26017-energetyka-zew-t-pomocy-podlacza-mnie-za-2-lata/#findComment-473301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 27.11.2004 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2004 Tak, tak... rozumiem Wasz ból... Ja w umowie z ENEA mam 15 miesięcy I co z tego, że chcemy zaczynać na wiosnę 2005, mogę sobie pomachać palcem w bucie albo iść z dowodem wdzięczności i chyba tak zrobię, chociaż nie wiem czy będzie to miało przełożenie na szybsze przyłączenie Takie ich działanie powinno być zabronione przez urząd antymonopolowy Może ktoś ma doświadczenia jak to przyspieszyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26017-energetyka-zew-t-pomocy-podlacza-mnie-za-2-lata/#findComment-473367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał_B. 27.11.2004 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2004 To znaczy co nie ma ratunku?? A jesli robiles mapy to pewnie przez tego projektanta i geodete. Masz do nich namiary? To podaj bo chetnie bym sie z nimi skontaktowal zeby to zaprojektowac... Okazały się całkowicie zbędne bo w URE powiedzieli (już po fakcie) że to należy do stoenu który i tak nie wykorzystał ich. Namiarów na projektanta nie podam bo nawet do niego nie dotarłem, zrobiłem tylko same mapy do celów projektowych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26017-energetyka-zew-t-pomocy-podlacza-mnie-za-2-lata/#findComment-473434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cosik_janosik 27.11.2004 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2004 ZEW - ZAKŁAD ENERGETYCZY WOŁOMIN jeden z najbardziej korupcyjnych zakładów energetycznych w Polsce, jawnie biorą i nikt tego nawet za bardzo nie ukrywa, Pan kierownik (punkt obsługi klienta) w Wołominie (siedzi po lewej stronie) jest jawnym złodziejem i prosto w oczy żądał łapówy, nazwiska dokładnie nie pamietam i nie podam, bo może okaże się iż jest tam więcej kierowników i oczernię też jakiegoś uczciwego. Gdyby nie to, iż nie mam czasu i chęci na polskie sądy złożyłbym wniosek do prokuratury. JEŚLI KOMUŚ ZALEŻY NA SZYBKOŚCI, NALEŻY WYNAJĄĆ KOGOŚ Z PRACUJĄCYCH ELEKTRYKÓW W ZAKŁADZIE W WOŁOMINIE I DAĆ MU ZASZETKĘ PIENIEDZY I ON W NASZYM IMIENIU WSZYSTKICH OBDZIELI (ŁAPÓWY) I Z 2LAT ZROBI SIĘ 2-4 MIESIĄCE CZEKANIA Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26017-energetyka-zew-t-pomocy-podlacza-mnie-za-2-lata/#findComment-473448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał_B. 27.11.2004 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2004 Ale najgorsze jest to że jak chciałem aby jakaś gazeta typu fakt się zainteresowały to nawet nie odpowiedzieli a materiał mieliby niezły bo mnie też dano do zrozumienie że jak zapłace to będzie szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26017-energetyka-zew-t-pomocy-podlacza-mnie-za-2-lata/#findComment-473469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrGdansk 27.11.2004 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2004 Witam wszystkich, czesc Barti4Coz .. jesli chodzi o przylaczenie dzialki ktora odlegla jest jak podajesz o 170m, to nie jest malo.Prawdopodobnie jest tak, ze Zaklad Energetyczny skalkulowal koszty zwiazane z przylaczeniem do sieci twojej dzialki dodal do tego koszt dokumentacji jaka musialaby powstac i wyszlo to o wiele za drogo. Prawdpodobnie budowa takiego odcinka sieci poporostu sie nie oplaci i nie zwroci sie przez najblizsze 30lat. Propozycja bys dostarczyl wykonaną przez siebie dokumentacje jest jedynem rozwiazaniem, ktore pozwoli zmniejszyc koszty. Wybacz mi to zdanie ale wydaje mi sie ze to uczciwa propozycja. Budowa takiego odcinka sieci to koszt rzedu 22-23tys zł. Jak sie dolozy do tego projekt, to moze wyjsc z tego niemal 30tys. Trzeba to troszke chlodno skalkulowac. Kazdy liczy kase, nie tylko my ktorzy chcemy sie budowac. Angazujac projektanta, za projekt zaplacisz okolo 5tys, dostarczysz go (prawdopodobnie) w lutym wraz z pozwoleniem na budowe a optymistycznie w kwietniu mogliby wybudowac ten odcinek sieci. Warto sie nad tym zastanowic ..Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26017-energetyka-zew-t-pomocy-podlacza-mnie-za-2-lata/#findComment-473499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barti4 27.11.2004 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2004 Witam ponownie. No wlasnie dlatego tez szukam takiego projektanta ino znalezc nie moge .... Nawet w sieci szukalem i guzik jak juz wychodza mi projekty to siecie ....informatycznych Jesli zas chodzi o koszt to na umowie napisali mi, ze koszt calej linii z projektem itd...to 12.000PLN...W to zawieraja sie wszystkie oplaty. Ja wystapilem o przylacze 16kW a kolega razem obok mnie wystapil tez o 16. Do tego dochodzi jeszcze jedna sasiadka i 8kW. Razem to jest 40kW. Wg oficjalnej stawki mamy zaplacic po 122PLN za kazdy kW przylacza co daje nam rowna sumke 4.880zl. W energetyce bardzo niemily Pan stwierdzil, ze na jego oko projekt wyjdzie ok. 5.000PLN. Razem daje nam to circa 10.000PLN....No i teraz jest jasne ze ZEW-T chce mnie zrobic w czlona i sfinansowac sobie na moj koszt cala linie. Skaczku dodaje fakt, ze zaproponowano mi zrobienie linii prowizorycznej na czas budowy...oczywiscie pelnoplatnej przeze mnie. hehhee I co najweselsze ze p sfinansowaniu tej linii cakowicie na swoj koszt i tak musial bym zaplacic oplate przylaczeniowa. A Ustawa mowi wyraznie....ze oplata przylaczeniowa jest oplata za koszt podlaczenia mnie do sieci... Zatem Zew-t wymyslil sobie ze sfinansuje siec na wlasny koszt a pozniej jeszcze im za to bekne dodatkowo... A moja odpowiedz brzmi TAKI WAŁ!!! Z wyksztalcenia i zawodu jestem ekonomista i zajmuje sie poniekad cyferkami dlatego bez trudu potrafie wyliczyc oplacalnosc inwestycji swojej.....i cudzej.... A na koniec dodam, ze moj kumpel zapragnal podlaczyc prad do dzialki budowlanej i zaklad stwierdzil ze ma az 200 metrow do slupa i go nie podlaczy bo sie nie oplaca...hehehhe Tym bardziej ze w tym miejscu jest okolo 30 nowych dzialek i wszyscy chca pradu... Wystarczy policzyc sredniio ok 10kW na jeden dom, plus pozniejsze rachunki na ktorych energetyka (przynajmniej podczas budowy) wali nas jak chce i kiedy chce.... Rachunek jest prosty...czekaja na slawne powiedzenie z Misia.... Pani kierowniczko....podwawelska przyniesli.... a kierownica na to....dobrze dobrze...przyjac.... nic dodac nic ujac.... A swoja droga bede sie bojowal dalej...zobaczymy co bedzie.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26017-energetyka-zew-t-pomocy-podlacza-mnie-za-2-lata/#findComment-473556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 27.11.2004 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2004 Witam wszystkich, czesc Barti4 Coz .. jesli chodzi o przylaczenie dzialki ktora odlegla jest jak podajesz o 170m, to nie jest malo. Prawdopodobnie jest tak, ze Zaklad Energetyczny skalkulowal koszty zwiazane z przylaczeniem do sieci twojej dzialki dodal do tego koszt dokumentacji jaka musialaby powstac i wyszlo to o wiele za drogo. Prawdpodobnie budowa takiego odcinka sieci poporostu sie nie oplaci i nie zwroci sie przez najblizsze 30lat. Propozycja bys dostarczyl wykonaną przez siebie dokumentacje jest jedynem rozwiazaniem, ktore pozwoli zmniejszyc koszty. Wybacz mi to zdanie ale wydaje mi sie ze to uczciwa propozycja. Budowa takiego odcinka sieci to koszt rzedu 22-23tys zł. Jak sie dolozy do tego projekt, to moze wyjsc z tego niemal 30tys. Trzeba to troszke chlodno skalkulowac. Kazdy liczy kase, nie tylko my ktorzy chcemy sie budowac. Angazujac projektanta, za projekt zaplacisz okolo 5tys, dostarczysz go (prawdopodobnie) w lutym wraz z pozwoleniem na budowe a optymistycznie w kwietniu mogliby wybudowac ten odcinek sieci. Warto sie nad tym zastanowic .. Pozdrawiam Nie zgodzę się z tym. Jeśli by miało się co zwracać 30 lat to oni by dali po prostu odmowę realizacji na zasadach ogólnych (nie odmówiliby realizacji jako takiej...). Chodzi tylko o to, że oni po prostu z automata dają 2 lat, ano po to właśnie żeby przyskrzyniać ludzi lub przyszpilić ich tymi dwoma latami po to...aby właśnie było to dużo za poźno...bo wtedy taki desperat grzecznie wyskakuje z kasy i odciąża elektrownie.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26017-energetyka-zew-t-pomocy-podlacza-mnie-za-2-lata/#findComment-473558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał_B. 27.11.2004 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2004 Witam ponownie. No wlasnie dlatego tez szukam takiego projektanta ino znalezc nie moge .... Nawet w sieci szukalem i guzik jak juz wychodza mi projekty to siecie ....informatycznych Jesli zas chodzi o koszt to na umowie napisali mi, ze koszt calej linii z projektem itd...to 12.000PLN...W to zawieraja sie wszystkie oplaty. Ja wystapilem o przylacze 16kW a kolega razem obok mnie wystapil tez o 16. Do tego dochodzi jeszcze jedna sasiadka i 8kW. Razem to jest 40kW. Wg oficjalnej stawki mamy zaplacic po 122PLN za kazdy kW przylacza co daje nam rowna sumke 4.880zl. W energetyce bardzo niemily Pan stwierdzil, ze na jego oko projekt wyjdzie ok. 5.000PLN. Razem daje nam to circa 10.000PLN....No i teraz jest jasne ze ZEW-T chce mnie zrobic w czlona i sfinansowac sobie na moj koszt cala linie. Skaczku dodaje fakt, ze zaproponowano mi zrobienie linii prowizorycznej na czas budowy...oczywiscie pelnoplatnej przeze mnie. hehhee I co najweselsze ze p sfinansowaniu tej linii cakowicie na swoj koszt i tak musial bym zaplacic oplate przylaczeniowa. A Ustawa mowi wyraznie....ze oplata przylaczeniowa jest oplata za koszt podlaczenia mnie do sieci... Zatem Zew-t wymyslil sobie ze sfinansuje siec na wlasny koszt a pozniej jeszcze im za to bekne dodatkowo... A moja odpowiedz brzmi TAKI WAŁ!!! Z wyksztalcenia i zawodu jestem ekonomista i zajmuje sie poniekad cyferkami dlatego bez trudu potrafie wyliczyc oplacalnosc inwestycji swojej.....i cudzej.... A na koniec dodam, ze moj kumpel zapragnal podlaczyc prad do dzialki budowlanej i zaklad stwierdzil ze ma az 200 metrow do slupa i go nie podlaczy bo sie nie oplaca...hehehhe Tym bardziej ze w tym miejscu jest okolo 30 nowych dzialek i wszyscy chca pradu... Wystarczy policzyc sredniio ok 10kW na jeden dom, plus pozniejsze rachunki na ktorych energetyka (przynajmniej podczas budowy) wali nas jak chce i kiedy chce.... Rachunek jest prosty...czekaja na slawne powiedzenie z Misia.... Pani kierowniczko....podwawelska przyniesli.... a kierownica na to....dobrze dobrze...przyjac.... nic dodac nic ujac.... A swoja droga bede sie bojowal dalej...zobaczymy co bedzie.... I tak trzymaj. Tym sku...... nie można odpuścić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26017-energetyka-zew-t-pomocy-podlacza-mnie-za-2-lata/#findComment-473562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrGdansk 27.11.2004 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2004 Barti4, podaj mi jeszcze raz dokladnie informacje o warunkach jakie dostales, tzn, skad ma byc budowana linia kablowa, o jakim przekroju i czy teren przez jaki ma byc prowadzona to działki należace do np. skarbu Państwa, gminy czy wlascicieli prywatnych. Podaj mi tez ilosc osob, moc przylaczeniowa jaką każdy z was zamówil, oraz jakie zuzycie energi w kWh w skali roku zaproponowaliscie zakladowi energetycznemu. Dla przykladu podam, ze srednie zuzycie roczne w mieszkaniu wynosi okolo 3,5tys kWh, domek o mocy 10,5kW oceniam na jakies 5tys kWh. Jak podasz mi pare takich informacji to predziudko przelicze ci oplacalnosc inwestycji i cos nie cos podpowiem. Jesli jestes ekonomista to predziudko sie zorietujesz Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26017-energetyka-zew-t-pomocy-podlacza-mnie-za-2-lata/#findComment-473568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 28.11.2004 01:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2004 Miałem trochę podobną sytuację. Dali mi termin 2 czy 3 lata, ale pani wydająca ten papier powiedziała, że to normalne i żeby się tym nie przejmować. W ZE byłem z sąsiadem, więc dość głośno komentowaliśmy tą bzdurną decyzję. Wtedy podszedł do nas facet, który robi przyłącza na tym terenie i powiedział, że może nam to wszystko zrobić od ręki. Wycenił nas razem na 6 tysięcy (2 projekty, 100m wykopu, 200m kabla, 2 RB-etki i wszystkie formalności), czyli tyle ile w tym rejonie to kosztuje nawet jeśli sam wszystko załatwiasz. No i faktycznie prąd mieliśmy w ciągu miesiąca. Jednym słowem znajdź wykonawcę, który robi na twoim terenie i ma przetarte ścieżki (oni się znają jak łyse konie i nie dają łapówek, tylko prowizje). Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26017-energetyka-zew-t-pomocy-podlacza-mnie-za-2-lata/#findComment-473587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 28.11.2004 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2004 i nie dają łapówek, tylko prowizje. no cóż wypada pogratulować Panie jedrzeju za taki tok myślenia, teraz wiemy już czemu taką Polskę mamy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26017-energetyka-zew-t-pomocy-podlacza-mnie-za-2-lata/#findComment-473602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barti4 28.11.2004 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2004 PiotrGdansk!Wiec moje warunki przylacza wygladaja nastepujaco:Ze slupa A-owego sprowadzic linie YAKXS 4x120mm2 o dlugosi 165m.Wybudowac dwa zlacza ZK-2.Szafka pomiarowa w linii ogrodzenia. Przylacze kablowe (mimo, ze prosilem o napowietrzne, lub napowietrzno-kablowe).Zabezpieczenie glowne 50A. Zabezpieczenie w szafce 32A.Siec pracuje w systemie TN.Zaciski przylacza na wyjsciu przewodow od zabezpieczenia w zlaczu, w kierunku instalacji odbiorcy. Do zlaczy wybudowac GTR-y na 3 wlz-tyPrad 3-fazowy z licznikiem 2-taryfowym. Przewidywany koszt wybudowania linii 12.000PLN.Przewidywane zuzycie moje 10.000kWhTakie same warunki ma moj kolega. Natomiast jeszcze jedna babeczka ma przylacze 10kW i przewidywane zuzycie 5.000kWh.Termin przylaczenia 20.11.5006Ja z kolega mamy zaplacic po 1.952PLN, natomiast kolezanka 1.220PLN.Razem we trojke mamy zaplacic 5.124PLNCiekaw jestem co wyliczysz i jak bede mogl to przyspieszyc.Napisalem juz jedno podanie i dostalem odpowiedz, ze jesli zrobie projekt calej instalacji, to podlacza mnie w ciagu 3 miesiecy. Natomiast jesli nie to oni projekt zaczna robic dopiero na rok przed koncem terminu i wtedy tez mamy wplacic pieniadze za nasza linie. Moja i kolego dzialka jest 6 i 7 dzialka z kolei. Kolezanka z nami do spolki ma dzialke nr1 przy samej lini. A jako, ze zlozyla wniosek rok temu, to maja ja podlaczyc jeszcze w 2005 roku (do jesieni). Juz wylala fundament i teraz chce na wiosne zaczac robic cala reszte.Acha dzialka, przez ktora ZEW-T bedzie ciagnal linie jest nasza prywatna tj, jest 10 dzialek i kazdy ma 10/100 udzialu w rodze wiec nie jest to problem. Na koniec nalezy dodac, iz napisali nam ze trzeba im zrobic sluzebnosc gruntu na ich prawo. Ale wszyscy sie zgodzimy i zobaczymy co i jak.Reszcie moge powiedziec, ze lapowki za czorta nie dam i wole juz czekac tre 2 lata niz im pokazywac ze moga robic co chca. Od bidy kupie sobie generator 10kW...Pozdrawiam-Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26017-energetyka-zew-t-pomocy-podlacza-mnie-za-2-lata/#findComment-473633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrGdansk 28.11.2004 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2004 Barti4. Jaki to zaklad Energetyczny ? Czy mozesz podac mi ich strone www. Odpisze ci wieczorem zapewne jak bede mial chwilke luzu. Musze sie tez zapoznac z ich taryfą .. Pozdrawiam i mysle ze damy rade Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26017-energetyka-zew-t-pomocy-podlacza-mnie-za-2-lata/#findComment-473648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrGdansk 28.11.2004 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2004 Bartek zapmnialem jeszcze ..Zerknij jeszcze do propozycju umowy o przylaczenie .. Jak sprecyzowany jest termin okreslajacy przylaczenie do sieci ? Poprosze slowo w slowo .. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26017-energetyka-zew-t-pomocy-podlacza-mnie-za-2-lata/#findComment-473653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barti4 28.11.2004 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2004 Strony ustalaja termin przylaczenia do dnia 2006-11-20.i sa 3 podpunkty:-termin moze ulec przedluzeniu z winy wnioskodawcy o ile nie wykona przylacza w domu, sieci za ogrodzeniem na dzialce oraz nie postawi szafki pomiarowej-przedluzeniu w przypadku zaistnienia okolicznosci nie zaleznych od stron- skroceniu z inicjatywy wnioskodawcy o ile zaistnieje mozliwosc ze strony ZEW-T skrocenia robot.ot i wsjo...I wlasnie na moja inicjatywe (czyli pismo) skrocili o ile sporzadze projekt instalacji na swoj koszt i im przedloze....Ino nie chca mi dac namiarow na projektanta i nie mam pojecia ile to kosztuje???Projektanta nadal znalezc nie potrafie...Acha i Pan w energetyce zapowiedzial mi (doslownie) zebym sie tak nie cieszyl, bo koszt projektu to okolo 5-6 tysiecy zl.Jesli zas chodzi o link to juz podaje:http://www.zewt.com.pl/?p=rejony,jeziorna Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26017-energetyka-zew-t-pomocy-podlacza-mnie-za-2-lata/#findComment-473673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 29.11.2004 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 ...no cóż wypada pogratulować Panie jedrzeju za taki tok myślenia, teraz wiemy już czemu taką Polskę mamy. Jak nie potrafisz zauważyć sarkazmu w wypowiedzi to nie komentuj! (słowo "sarkazm" możesz sobie sprawdzić w słowniku). Poza tym jak zwykle Twój cenny głos jest na temat i przydaje naszej dyskusji blasku i sympatycznego zrozumienia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26017-energetyka-zew-t-pomocy-podlacza-mnie-za-2-lata/#findComment-474040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts