Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie sciany wewnetrznej

Arkadiusz1980

Recommended Posts

Witam. Zaczynam mały remont pokoju i nie wiem czy dobrze zrobię więc potrzebuje rady eksperta. Mam do izolacji trzy sciany.. jedna zewnętrzna z oknem od wschodu, jedna prawie cała wewnątrz innym pomieszczeniem bez metra który jest zewnetrzny ,trzecia wewnetrzna z innym pomieszczeniem oraz sufit. Nadmieniam że będę to robił od wewnątrz i mam taki plan...sciany że względu na wielkość pokoju chciałem zrobić na profilach metalowych plus do tego welna mineralna 5 cm plus folia paroszczelna plus plyta karton gips. Czy jestem w stanie zlikwidować wilgoć która jest na dole scian? Pomieszczenia obok są nie ogrzewane i jest straszna różnica temperatur

Witam

Według wszelkich porad zarówno na forach jak i firmach wykończeniowych jest to sposób na odizolowanie się od zimnej ściany. Jeśli tylko przyczyna leży po stronie , że ściana przemarza a para wodna bytowa (z pomieszczenia )powoduje powstawanie zagrzybienia jest to rozwiązanie, które się u Ciebie sprawdzi.

Najważniejsze dla Ciebie będzie zachowanie i uzyskanie jak najmniejszej liczby mostków termicznych(których nie unikniesz) czyli wszelkie profile, zakamarki szczelnie wypełnione wełną(wypełnione a nie upchane), oraz zapewnienie jak najlepszej izolacji paroizolacyjnej wełny od wilgoci z pomieszczenia.

Ocieplenie od wewnątrz zawsze jest najbardziej ryzykowne. Przy błedach łatwo doprowadzić do większej kondensacji pary wewnątrz przegrody.

Solidna paroizolacja o dużym oporze dyfuzyjnym. Sklejana na zakładach taśmą aluminiową zbrojoną, do ścian(posadzka, sufit) taśmą butylową. Trudnością może być prawidłowe szczelne zaizolowanie przejść instalacyjnych w paroizolacji np. elektryki puszek, gniazdek, itp.

O prawidłową wentylację pomieszczenia też trzeba zadbać.

Pytanie też jak wspomina CityMatic, jaka jest faktyczna przyczyna zawilgocenia u dołu ścian? Na czym stoją ściany? Co jest poniżej?

Prawdopodobnie to wina fundamentów które będę robił na wiosnę. Dom stoi na fundamentach betonowych i jest blisko wody więc podejrzewam tu problem. Dzięki za doradzenie. Muszę i tak zrobić coś szybko doraźnie żeby rodzina mi się nie zaczęła truć A dalej będę myślał jak zrobi się cieplej... pozdrawiam i jeszcze raz dzięki

Prawdopodobnie to wina fundamentów które będę robił na wiosnę. Dom stoi na fundamentach betonowych i jest blisko wody więc podejrzewam tu problem. Dzięki za doradzenie. Muszę i tak zrobić coś szybko doraźnie żeby rodzina mi się nie zaczęła truć A dalej będę myślał jak zrobi się cieplej... pozdrawiam i jeszcze raz dzięki

Jeśli problem jest na zewnątrz to niestety - taką inicjatywą jak chcesz będziesz jeszcze bardziej truł bliskich.

Skup się na izolacji zewnętrznej niż "pudrować pryszcza"

Widzę klasyczne rozwiązania a co z np ocieplić wełna drewniana np steico internal? Produkt stworzony do ociepleń od środka a nie taki który może być zastosowany sam się przymierzam do ocieplenia właśnie w ten sposób. Nie narzucam sam jeśli nie zapomnę podzielę się opinia po zastosowaniu lecz no nwm kiedy to nastąpi.