Arkadiusz1980 28.01.2021 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 Witam. Zaczynam mały remont pokoju i nie wiem czy dobrze zrobię więc potrzebuje rady eksperta. Mam do izolacji trzy sciany.. jedna zewnętrzna z oknem od wschodu, jedna prawie cała wewnątrz innym pomieszczeniem bez metra który jest zewnetrzny ,trzecia wewnetrzna z innym pomieszczeniem oraz sufit. Nadmieniam że będę to robił od wewnątrz i mam taki plan...sciany że względu na wielkość pokoju chciałem zrobić na profilach metalowych plus do tego welna mineralna 5 cm plus folia paroszczelna plus plyta karton gips. Czy jestem w stanie zlikwidować wilgoć która jest na dole scian? Pomieszczenia obok są nie ogrzewane i jest straszna różnica temperatur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.01.2021 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 WitamWedług wszelkich porad zarówno na forach jak i firmach wykończeniowych jest to sposób na odizolowanie się od zimnej ściany. Jeśli tylko przyczyna leży po stronie , że ściana przemarza a para wodna bytowa (z pomieszczenia )powoduje powstawanie zagrzybienia jest to rozwiązanie, które się u Ciebie sprawdzi.Najważniejsze dla Ciebie będzie zachowanie i uzyskanie jak najmniejszej liczby mostków termicznych(których nie unikniesz) czyli wszelkie profile, zakamarki szczelnie wypełnione wełną(wypełnione a nie upchane), oraz zapewnienie jak najlepszej izolacji paroizolacyjnej wełny od wilgoci z pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 28.01.2021 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 Ocieplenie od wewnątrz zawsze jest najbardziej ryzykowne. Przy błedach łatwo doprowadzić do większej kondensacji pary wewnątrz przegrody.Solidna paroizolacja o dużym oporze dyfuzyjnym. Sklejana na zakładach taśmą aluminiową zbrojoną, do ścian(posadzka, sufit) taśmą butylową. Trudnością może być prawidłowe szczelne zaizolowanie przejść instalacyjnych w paroizolacji np. elektryki puszek, gniazdek, itp.O prawidłową wentylację pomieszczenia też trzeba zadbać. Pytanie też jak wspomina CityMatic, jaka jest faktyczna przyczyna zawilgocenia u dołu ścian? Na czym stoją ściany? Co jest poniżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadiusz1980 29.01.2021 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Prawdopodobnie to wina fundamentów które będę robił na wiosnę. Dom stoi na fundamentach betonowych i jest blisko wody więc podejrzewam tu problem. Dzięki za doradzenie. Muszę i tak zrobić coś szybko doraźnie żeby rodzina mi się nie zaczęła truć A dalej będę myślał jak zrobi się cieplej... pozdrawiam i jeszcze raz dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 29.01.2021 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Prawdopodobnie to wina fundamentów które będę robił na wiosnę. Dom stoi na fundamentach betonowych i jest blisko wody więc podejrzewam tu problem. Dzięki za doradzenie. Muszę i tak zrobić coś szybko doraźnie żeby rodzina mi się nie zaczęła truć A dalej będę myślał jak zrobi się cieplej... pozdrawiam i jeszcze raz dzięki Jeśli problem jest na zewnątrz to niestety - taką inicjatywą jak chcesz będziesz jeszcze bardziej truł bliskich. Skup się na izolacji zewnętrznej niż "pudrować pryszcza" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekwador 31.01.2021 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Widzę klasyczne rozwiązania a co z np ocieplić wełna drewniana np steico internal? Produkt stworzony do ociepleń od środka a nie taki który może być zastosowany sam się przymierzam do ocieplenia właśnie w ten sposób. Nie narzucam sam jeśli nie zapomnę podzielę się opinia po zastosowaniu lecz no nwm kiedy to nastąpi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts