Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka pompa gruntowa czy powietrze-woda

jankeswilgawp.pl

Recommended Posts

Witam,

w tym roku ruszam z budową domu, projekt wybrany:

https://www.e-domy.pl/e-218.html?gclid=Cj0KCQiA3smABhCjARIsAKtrg6JIAvLMlR0le1mWXgEiXD1C9JBVvgB6q_D9FJj_4s8TzpdHvQ36eycaApr-EALw_wcB

póki co wiem że chce budować z betonu komórkowego 24cm + styropian grafitowy 15cm.

Jeśli chodzi o ogrzewanie jestem zdecydowany na pompę ciepła, tylko nie wiem jaką, gruntową czy powietrze woda. Działka jest duża, glina. czy pompa powietrze woda da radę czy bezpieczniejsza jest gruntowa?

proszę o każdą rade i sugestie.

dziękuje i pozdrawiam

Parametry powietrznych pomp ciepła są już na tyle dobre i porównywalne z gruntowymi pompami, że z pewnością wystarczą. Szczególnie w przypadku nowego budynku, który będzie musiał spełniać wymagania określone w Warunkach Technicznych 2021. Chyba, że mieszkasz w V strefie klimatycznej, to może dla Ciebie lepiej sprawdzi się pompa gruntowa.

Zachęcam Cię do złożenia u nas zapytania ofertowego. Oferujemy zarówno powietrzne jak i gruntowe pompy ciepła. Zaufaj naszym specjalistom, a oni przygotują dla Ciebie propozycję i wycenę systemu grzewczego. To nic nie kosztuje i do niczego nie zobowiązuje!

Zapytanie możesz złożyć tu: https://www.viessmann.pl/pl/uslugi/zapytanie-ofertowe.html

Jeśli masz jakieś pytania odnośnie naszych Vitocali, to chętnie odpowiem!