Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wkład kwasowy w komin systemowy

Recommended Posts

Witam,

jestem w posiadaniu komina Brata fi140 pod kondesat. Instalator stwierdza, że konieczne jest włożenie tereaz rury kwasowej w istniejącą rurę ceramiczną aby kondesacja była zachowana. Zastanawia mnie jak "fachowiec" chce teraz włożyć rurę kwasową w ceramikę która ma średnicę fi140 kwasówka to fi 60 lub 80 pod kondesaty. Wydawało mi się, że po to system kominowy typu turbo zakupiłem aby powietrze było zasysane z szachtu komina a teraz wygląda na to ze trzeba było kupić zwykły pustak i wkładać tam to na co fachowiec ma ochote.

Z instrukcji.

KOMIN BRATA UNIWERSAL fi140 8mb jednociągowy pustek "S"

Zastosowanie:

Komin przeznaczony jest do odprowadzania spalin z pieców i kominków na paliwa stałe, a także kotłów i pieców olejowych oraz gazowych (wykluczając piece gazowe z zamkniętą komorą spalania - turbo i kondensacyjne).

Może masz taki zamiast dedykowanego dla kondensatów ?

Dwuciągowe są pod kondensaty, więc tam rura raczej niepotrzebna, chyba że kondensat musi iść przez piecyk i nie ma jak podłaczyć

Edytowane przez Pytajnick

W necie na rysunkach te kominy mają wylot spalin i zasilanie powietrzem kanałem na zewnątrz rury. Nie wiem w czym instalator widzi problem. Fachowcem nie jestem ale dobre działanie piecyka kondensacyjnego jest takie, by para wykropliła się WEWNĄTRZ kotła w wymienniku ciepła a nie w kominie (to oznacza zbyt wysoką temperaturę pracy) Odprowadzenie kondensatu masz i z pieca i z komina. Edytowane przez Pytajnick

Witam,

jestem w posiadaniu komina Brata fi140 pod kondesat. Instalator stwierdza, że konieczne jest włożenie tereaz rury kwasowej w istniejącą rurę ceramiczną aby kondesacja była zachowana. Zastanawia mnie jak "fachowiec" chce teraz włożyć rurę kwasową w ceramikę która ma średnicę fi140 kwasówka to fi 60 lub 80 pod kondesaty. Wydawało mi się, że po to system kominowy typu turbo zakupiłem aby powietrze było zasysane z szachtu komina a teraz wygląda na to ze trzeba było kupić zwykły pustak i wkładać tam to na co fachowiec ma ochote.

Komin Brata Turbo Fi140 jest przeznaczony do pieców gazowych z zamkniętą komorą spalania więc Instalator nie ma racji i spokojnie powinien zainstalować piec do tego systemu kominowego. Faktem jest, że średnica Fi 140 jest za duża (przewymiarowana) ale jeśli piec ma dobrą automatykę to nie powinno być problemów. Do pieców gazowych przewiduje się max Fi 60 lub Fi 80 (w zależności od mocy kotła i powierzchni do ogrzewania ale Brata nie posiada takiej ceramiki dlatego "wcisnęli Ci" Fi 140.