barto125 28.01.2021 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 (edytowane) Witam.Proszę o pomoc w doborze pompy ciepła, co sprawdzi się najlepiej?Dom szkieletowy, parter + poddasze użytkowe, powierzchnia razem 90m2.Ocieplenie to 35 cm wełna na ścianach i dachu, lambda 35Ogrzewanie po całości podłogowe - 10 sekcji + drabinka w łazience podpięta pod osobny obieg.Wynik wg. ciepło-właściwe: 3,9kW https://cieplowlasciwie.pl/wynik/aziwBędą mieszkały 2, docelowo 3 osoby, więc myślę, że CWU ok. 300l.Temperatura w której się dobrze czujemy to 21-22 stopnie.Dom odsłonięty od południa, zasłonięty drzewami od północy.Lokalizacja - gmina SzubinGrzanie tylko w G11 - pracuję z domu i G12(w) nie miałoby sensu. Co warto rozważyć?Póki co dostałem ofertę na T-Cap 9kW i Wissmana 9KW, ale myślę, że to trochę za dużo na taki dom. Edytowane 28 Stycznia 2021 przez barto125 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 28.01.2021 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 Jeśli wierzysz kalkulatorowi to łykaj pompę o mocy 3,9kW ,która taką moc oferuje w temp.obliczeniowej dla Twojej strefy klimatycznej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto125 28.01.2021 23:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 Gdybym wierzył, to bym brał to co pokazuje kalkulator, a nie pytał o opinię na forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 28.01.2021 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 (edytowane) Gdybym wierzył, to bym brał to co pokazuje kalkulator, a nie pytał o opinię na forum... Myślisz, że znajdziesz tutaj czarnoksiężników,którzy w myślach mogą wyliczyć Ci obciążenie cieplne Twojego własnego domu ? Ile Ty masz lat, że wierzysz w takie bajki ? Jak już dorośniesz to udaj się do jednego z nich: https://zae.org.pl/lista-audytorow/ Jak już będziesz miał dane i zdecydujesz się po tych danych wybrać pompę to zgłoś się po opinie o jej pracy od użytkowników, którzy taką pompę użytkują. Edytowane 29 Stycznia 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 29.01.2021 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 (edytowane) Ogrzewanie po całości podłogowe - 10 sekcji + drabinka w łazience podpięta pod osobny obieg. Wynik wg. ciepło-właściwe: 3,9kW https://cieplowlasciwie.pl/wynik/aziw Będą mieszkały 2, docelowo 3 osoby, więc myślę, że CWU ok. 300l. Temperatura w której się dobrze czujemy to 21-22 stopnie. Dom odsłonięty od południa, zasłonięty drzewami od północy. Lokalizacja - gmina Szubin Grzanie tylko w G11 - pracuję z domu i G12(w) nie miałoby sensu. Raczej należy celować w pompę 3 kW lub 5 kW, Czy przewidujesz dodatkowe źródło ciepła np; klimatyzator, kominek Edytowane 29 Stycznia 2021 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.01.2021 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Raczej należy celować w pompę 3 kW lub 5 kW, ... A dlaczego nie 4 kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 29.01.2021 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 A dlaczego nie 4 kW? 4kW może być zbyt optymalnym rozwiązaniem co będzie generowało potencjalny brak świadomości użytkownika o poprawnie działającej instalacji. barto -potencjalnie bierz minimalnie mocniejsza maszynę, ale nie za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 29.01.2021 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 4kW może być zbyt optymalnym rozwiązaniem co będzie generowało potencjalny brak świadomości użytkownika o poprawnie działającej instalacji. barto -potencjalnie bierz minimalnie mocniejsza maszynę, ale nie za dużo. O jacie.... Dobrze, że ja nie mam zbyt optymalnie dobranej mocy grzewczej pompy bo mam świadomość o poprawnie działającej instalacji Ale z drugiej strony 9kW do 3,5kW ? O matko, co ja zrobiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 29.01.2021 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 O jacie.... ... Ale z drugiej strony 9kW do 3,5kW ? O matko, co ja zrobiłem Tłumacz się co robisz z nadwyżką mocy? Ucieka kominem czy gromadzi się w postaci tykającej bomby. Kotły CO w dalszym ciągu instalują 2-3x za mocne i jakoś to działa tzn nikomu ciepła nie brakuje. Tak na serio -to najbardziej zależy od tego czy PC jest z inwerterem czy klasyczna lodówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 29.01.2021 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 (edytowane) Tłumacz się co robisz z nadwyżką mocy? Ucieka kominem czy gromadzi się w postaci tykającej bomby. Kotły CO w dalszym ciągu instalują 2-3x za mocne i jakoś to działa tzn nikomu ciepła nie brakuje. Tak na serio -to najbardziej zależy od tego czy PC jest z inwerterem czy klasyczna lodówka. Jakiej nadwyzki mocy i z jakiego powodu mam coś z nią robić jak takowej nie mam ? Kotła nie wygasisz... Edytowane 29 Stycznia 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 29.01.2021 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Witam. Proszę o pomoc w doborze pompy ciepła, co sprawdzi się najlepiej? Dom szkieletowy, parter + poddasze użytkowe, powierzchnia razem 90m2. Ocieplenie to 35 cm wełna na ścianach i dachu, lambda 35 Ogrzewanie po całości podłogowe - 10 sekcji + drabinka w łazience podpięta pod osobny obieg. Wynik wg. ciepło-właściwe: 3,9kW https://cieplowlasciwie.pl/wynik/aziw Będą mieszkały 2, docelowo 3 osoby, więc myślę, że CWU ok. 300l. Temperatura w której się dobrze czujemy to 21-22 stopnie. Dom odsłonięty od południa, zasłonięty drzewami od północy. Lokalizacja - gmina Szubin Grzanie tylko w G11 - pracuję z domu i G12(w) nie miałoby sensu. Co warto rozważyć? Póki co dostałem ofertę na T-Cap 9kW i Wissmana 9KW, ale myślę, że to trochę za dużo na taki dom. Jeżeli jesteś zainteresowany naszą pompą, to najlepiej skontaktuj się z naszą firmą partnerską działającą w Twoim regionie lub złóż do nas zapytanie ofertowe. To bezpłatne i niezobowiązujące, a nasi specjaliści przygotują propozycję i wycenę systemu grzewczego specjalnie dobrane do Twojego domu. Przynajmniej będziesz miał pewność, że ktoś dobrał dla Ciebie odpowiedną moc systemu Zapytanie ofertowe bezpośrednio do nas możesz złożyć tu: https://www.viessmann.pl/pl/uslugi/zapytanie-ofertowe.html Z kolei firmę partnerską znajdziesz tu: https://www.viessmann.com.pl/ss/ss.php Jeżeli masz jakieś pytania odnośnie naszych pomp to chętnie odpowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Awinion 30.01.2021 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Witam. Proszę o pomoc w doborze pompy ciepła, co sprawdzi się najlepiej? Dom szkieletowy, parter + poddasze użytkowe, powierzchnia razem 90m2. Ocieplenie to 35 cm wełna na ścianach i dachu, lambda 35 Ogrzewanie po całości podłogowe - 10 sekcji + drabinka w łazience podpięta pod osobny obieg. Wynik wg. ciepło-właściwe: 3,9kW https://cieplowlasciwie.pl/wynik/aziw Będą mieszkały 2, docelowo 3 osoby, więc myślę, że CWU ok. 300l. Temperatura w której się dobrze czujemy to 21-22 stopnie. Dom odsłonięty od południa, zasłonięty drzewami od północy. Lokalizacja - gmina Szubin Grzanie tylko w G11 - pracuję z domu i G12(w) nie miałoby sensu. Co warto rozważyć? Póki co dostałem ofertę na T-Cap 9kW i Wissmana 9KW, ale myślę, że to trochę za dużo na taki dom. Szkieletowka to idealny dom pod PC. Wystarczy ci pompa 5kW. Ja mam szkieletowke 176m² i grzeje pompą 7kW. Sąsiad ma szkieletowke dokładnie projekt Z375d ogrzewa też garaż i kotłownię pompa 5kW. Za styczeń mam zużycie 442kWh pompa pracuje 24h/d. Żadnych t-capow, to są pompy wysokotemperaturowe i będzie cię czekało grzanie w 2 taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 30.01.2021 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 (edytowane) Szkieletowka to idealny dom pod PC. Bzdura, jest to najgorszy system budowy pod PC. Z uwagi na rozchwialosc i słabą możliwość utrzymania temperatury w domu śmiem twierdzicie, że szkieletor nie nadaje się do pompy ciepła p-w. Edytowane 30 Stycznia 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 30.01.2021 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Dla PC najlepszy dom zbudowany z silikatu. Jedynie silka zapewnia akumulacyjność cieplną. Gazobeton(suporex) już nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 30.01.2021 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Dla PC najlepszy dom zbudowany z silikatu. Jedynie silka zapewnia akumulacyjność cieplną. Gazobeton(suporex) już nie. Wystarczy odpowiednia wylewka, również wyliczona pod moc urządzenia grzewczego Oczywiście wylewka z anhydrytu nie nadaje się pod to. Anhydryt przy pompie to kłopoty na własne życzenie i prowizorka i druciarstwo jak to nazywam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Awinion 30.01.2021 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Dla PC najlepszy dom zbudowany z silikatu. Jedynie silka zapewnia akumulacyjność cieplną. Gazobeton(suporex) już nie. U mnie stabilność temperatury zapewnia beton w podłodze, oraz to że pompa pracuje 24h. Wykres temperatury w czasie jest prosty jak struna od gitary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 30.01.2021 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Wystarczy odpowiednia wylewka I tak i nie. Ja bym wolał oprócz "odpowiedniej" wylewki także ściany z silikatu. Nie wiem co to za moda teraz na to gówno gazobetonowe. Już nie wspominając o ceramicznym phorotermie... to jest dopiero wtopa finansowa i życiowa. Każdy buduje z tego co sobie ubzdura - tak to działa. Silka nie dość, że zapewnia akumulacyjność cieplną to także izolację akustyczną. W końcu chcemy, żeby dom był także wyciszony w miarę możliwości. Tak, silka jest materiałem "zimnym", ale od tego mamy ocieplenie zewnętrzne w postaci styropianu, płyt PIR, czy twardej wełny, żeby zapewnić termoizolację. Nie ma potrzeby zostosowania materiału budowalnego tzw. "ciepłego" np. suporexa. W każdym razie takie jest moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 30.01.2021 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 U mnie stabilność temperatury zapewnia beton w podłodze, oraz to że pompa pracuje 24h. Wykres temperatury w czasie jest prosty jak struna od gitary A jakie i z czego masz ściany, że pompa u Ciebie musi pracował aż 24h na dobę ? Jaka wentylacja i rok budowy domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 30.01.2021 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Dla PC najlepszy dom zbudowany z silikatu. Jedynie silka zapewnia akumulacyjność cieplną. Gazobeton(suporex) już nie. Święte słowa. Ostatnio wchodzę do wiatrołapu po godzinie na dworzu i oparłem się zziębniętą dłonią o ścianę. Była przyjemnie ciepła, choć w nagrzanym domu wydaje się chłodniejsza od reszty przegród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.01.2021 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 35cm ocieplenia i pompa 5kW?Jakby było dobrze zrobione, to wychodzi dom pasywny, a nie durszlak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts