2000adam 29.01.2021 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Witam wszystkich, Mam pytanie odnośnie odliczenia wydatków z tytułu ulgi termomodernizacyjnej i ewentualnej ulgi 5000zł z mój prąd . Sytuacja jest taka małżeństwo ma rozdzielność majątkową . Dom jest po 1/2 własności na nich.Licznik jest na męża. Będzie zakładana instalacja PV. Faktura jest na żonę . Czy lepiej jest przed montażem przepisać licznik energii na nią by mogła odliczyć wydatki z tytułu ulgi termomodernizacyjnej i ewentualnej ulgi 5000zł z mój prąd o ile jeszcze w tym roku będzie. Czy przepisanie licznika nie ma znaczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 29.01.2021 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Tak, należy przepisać licznik(zawrzeć nową umowę) na osobę która inwestuje w innym przypadku kasa wpłynie(jeśli nadal będzie) na konto osoby z którą zawarta jest stara umowa.Dodatkowo na etapie wydawania zaświadczeń i weryfikacji złożonych wniosków wszystko musi być na tą osobę z którą odpisana jest umowa(energetyka również zaświadczenie o wymianie licznika wydaje na tą osobę która ubiega się (lub może ubiegać się ) o dofinansowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2000adam 29.01.2021 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Dziękuję za informacje. Czyli ewentualny zwrot za mój prąd tylko po zmianie licznika. A już ulgę na termomodernizację to można bez przepisania licznika ? Tylko z fakturą na żonę. Dobrze myślę czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 29.01.2021 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 (edytowane) Tak, najprościej tak jak się ubiegasz o dofinansowanie takie dane muszą być we wnioskach jeśli jedna to konkretnie ta, jeśli obie to obie.Wszędzie tam gdzie są wymagane dodatkowe dokumenty/zaświadczenia to muszą być wystawione na tą(te) samą osobę która się ubiega o dofinansowanie. ps. Później się czeka na weryfikacje, sprawdzenia, korekty czy uzupełnienie dokumentów - to ma być szybko i konkretnie. Edytowane 29 Stycznia 2021 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2000adam 29.01.2021 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Bardzo dziękuje. A szkoda bo mam umowę z Tauron która już wyszła i teraz jest bez umowy na starych warunkach i pewnie jak przepiszę umowę to warunki będą gorsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 29.01.2021 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Niekoniecznie , zmiana umowy być na gorszą o bardziej nieatrakcyjnych warunkach. Wystarczy poczytać (nawet na forum trwa zagorzała dyskusja na temat rozliczania FV u różnych operatorów).Umowy nawet nowe są a raczej powinny być "lepsze" a czy są? trzeba przeanalizować.Podobno ma być taryfa "socjalna" taka której dotychczas nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts