Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odliczenia z tytułu ulgi termomodernizacyjnej i ewentualnej ulgi 5000zł z mój prąd

2000adam

Recommended Posts

Witam wszystkich, Mam pytanie odnośnie odliczenia wydatków z tytułu ulgi termomodernizacyjnej i ewentualnej ulgi 5000zł z mój prąd . Sytuacja jest taka małżeństwo ma rozdzielność majątkową . Dom jest po 1/2 własności na nich.Licznik jest na męża. Będzie zakładana instalacja PV. Faktura jest na żonę . Czy lepiej jest przed montażem przepisać licznik energii na nią by mogła odliczyć wydatki z tytułu ulgi termomodernizacyjnej i ewentualnej ulgi 5000zł z mój prąd o ile jeszcze w tym roku będzie. Czy przepisanie licznika nie ma znaczenia?

Tak, należy przepisać licznik(zawrzeć nową umowę) na osobę która inwestuje w innym przypadku kasa wpłynie(jeśli nadal będzie) na konto osoby z którą zawarta jest stara umowa.

Dodatkowo na etapie wydawania zaświadczeń i weryfikacji złożonych wniosków wszystko musi być na tą osobę z którą odpisana jest umowa(energetyka również zaświadczenie o wymianie licznika wydaje na tą osobę która ubiega się (lub może ubiegać się ) o dofinansowanie.

Tak, najprościej tak jak się ubiegasz o dofinansowanie takie dane muszą być we wnioskach jeśli jedna to konkretnie ta, jeśli obie to obie.

Wszędzie tam gdzie są wymagane dodatkowe dokumenty/zaświadczenia to muszą być wystawione na tą(te) samą osobę która się ubiega o dofinansowanie.

ps. Później się czeka na weryfikacje, sprawdzenia, korekty czy uzupełnienie dokumentów - to ma być szybko i konkretnie.

Edytowane przez CityMatic

Niekoniecznie , zmiana umowy być na gorszą o bardziej nieatrakcyjnych warunkach. Wystarczy poczytać (nawet na forum trwa zagorzała dyskusja na temat rozliczania FV u różnych operatorów).

Umowy nawet nowe są a raczej powinny być "lepsze" a czy są? trzeba przeanalizować.

Podobno ma być taryfa "socjalna" taka której dotychczas nie było.