Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki zestaw PV wybrać?

2000adam

Recommended Posts

Witam. Proszę o pomoc w wyborze zestawu mam zaproponowane;

27 szt. paneli LONGi 365 Wp + inwerter Sofar 8 kW – 32 774 zł

27 szt. paneli LONGi 365 Wp + inwerter Huawei 8 kW – 35 076 zł

27 szt. paneli LONGi 365 Wp + inwerter Fronius 10 kW – 37 298 zł

instalacja na dachu

który zestaw wybrać?

I jeszcze nurtuję mnie wątpliwość jak sprawdzić firmę przed podpisaniem umowy by nie wtopić kasy. Podali mi kilka lokalizacji już wykonanych zleceń . Wszystkie nie bliżej niż 100km ode mnie. W nazwie strony mają zielone........ a umowa ma być ze sp. z o.o. z Warszawy

Kolego - Twoja okolica to firm we Wrocławiu na pęczki więc daj sobie spokój z W-wą.

Zapewne ktoś kto wykonywał w Twoim rejonie coś Ci doradzi - pośpiech nie jest najlepszym doradcą w wydawaniu kasy na inwestycję - masz ofertę - będziesz miał do porównań. Szukaj dalej , bliżej, polecanej i sprawdzonej :yes:

A co do oferty - to na Fronius-ie najtańsza i najlepsza wg mnie.

Edytowane przez CityMatic

Wszystkie 3 to oferty na instalację fotowoltaiczną o mocy 9,855Wp.

ta sama ilość paneli 27 szt. paneli LONGi 365 Wp różnią się tylko inwerterem

z inwerter Sofar 8 kW jest najtańszy- 32770zł

2 z inwerter Huawei 8 kW – 35 076 zł

3 z inwerter Fronius 10 kW – 37 298 zł

Ja zrozumiałem że polecasz Fronius

Tak Fronius jakkolwiek by nie krytykowany - polecam - bo sam mam:D

Zasugerowałem się falownikiem nie liczyłem paneli(ale i tak ten na Fronku wyprodukuje i odda jej najwięcej) natomiast czy wytrzyma dłużej niż 10 lat....nie wiem napiszę po 7 latach. Skoro na aukcjach można spotkać falowniki 15 letnie jest nadzieja(chociaż obecna masówka a elektronika sprzed lat się znacznie różnią).

Niemniej napiszę jeszcze raz- zbierz oferty z okolicy i firm rodzimych Twojego regionu - poczekaj może właśnie ktoś z forum napisze o polecanej firmie i podpiszesz z nimi umowę.

Ok jeśli liczymy , że ma się to zwrócić jak najszybciej to najtańsza oferta jest najlepsza.....ale jeśli ze względu na jakość uszkodzeniu ulegnie falownik to czas ten wydłuży się o kilka lat(2-3) chyba , że nastąpi to jeszcze w trakcie trwania gwarancji. Jeśli nastąpi taka sytuacja z Fronkiem to czas ten będzie jeszcze dłuższy:mad:

Jest kilka sposobów na sprawdzenie firmy przed podpisaniem umowy. Np. Sprawdź czy działa dłużej niż rok. Spółkę z o.o. możesz sprawdzić w KRS a działalności osobowe w bazie CEIDG. Możesz zapytać o personel - najlepiej jakby firma miała kadrę inżynieryjną. Mówisz że referencje dostałeś - to dobrze. Ważna jest również siedziba firmy - warto zobaczyć gdzie będziesz podpisywał umowę. Magazyn z towarem jest niezbędny dla profesjonalnej firmy wykonawczej no i dobrze jeśli firma posiada własną ekipę montażową.

Najważniejsze: czytaj umowę dokładnie i nie podpisuj niczego pochopnie, szczególnie ze w swojej okolicy na pewno znajdziesz więcej firm niż ta jedna

Wszystkie 3 to oferty na instalację fotowoltaiczną o mocy 9,855Wp.

ta sama ilość paneli 27 szt. paneli LONGi 365 Wp różnią się tylko inwerterem

z inwerter Sofar 8 kW jest najtańszy- 32770zł

2 z inwerter Huawei 8 kW – 35 076 zł

3 z inwerter Fronius 10 kW – 37 298 zł

Ja zrozumiałem że polecasz Fronius

Hmmm, do 27 paneli 365Wp = 9,855 kWp firma daje Froniusa Symo 10.0-3-M .

Może Symo 8.2-3-M będzie lepszy i trochę tańszy. ~> 36.500 zł ?

Najlepiej będzie skontaktować się z kilkoma firmam i poprosić o poradę i samemu zdecydować. Nie ograniczaj się do jednej firmy. Jest tego teraz mnóstwo na rynku :) Ja korzystałam z :spam:- działają z tego co wiem w całej Polsce :) Ale najlepiej wziąć kilka form, posłuchac co mają do powiedzenia i wybrać najlepszą opcję :) Edytowane przez Greengaz