2000adam 29.01.2021 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Witam. Proszę o pomoc w wyborze zestawu mam zaproponowane; 27 szt. paneli LONGi 365 Wp + inwerter Sofar 8 kW – 32 774 zł27 szt. paneli LONGi 365 Wp + inwerter Huawei 8 kW – 35 076 zł27 szt. paneli LONGi 365 Wp + inwerter Fronius 10 kW – 37 298 zł instalacja na dachu który zestaw wybrać? I jeszcze nurtuję mnie wątpliwość jak sprawdzić firmę przed podpisaniem umowy by nie wtopić kasy. Podali mi kilka lokalizacji już wykonanych zleceń . Wszystkie nie bliżej niż 100km ode mnie. W nazwie strony mają zielone........ a umowa ma być ze sp. z o.o. z Warszawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 29.01.2021 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 (edytowane) Kolego - Twoja okolica to firm we Wrocławiu na pęczki więc daj sobie spokój z W-wą. Zapewne ktoś kto wykonywał w Twoim rejonie coś Ci doradzi - pośpiech nie jest najlepszym doradcą w wydawaniu kasy na inwestycję - masz ofertę - będziesz miał do porównań. Szukaj dalej , bliżej, polecanej i sprawdzonej A co do oferty - to na Fronius-ie najtańsza i najlepsza wg mnie. Edytowane 29 Stycznia 2021 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2000adam 29.01.2021 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Na Fronius-ie najdroższa nie najtańsza ale najlepsza. Co do firm to miałem kilka ofert ale były droższe przeważnie ponad 40 tys. Dlatego myślałem o tej wycenie. Ale tak jak piszesz poszukam jeszcze firmy miejscowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 29.01.2021 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Na Fronius-ie najdroższa nie najtańsza ale najlepsza. :confused::confused: Jak Ty to liczysz? To sobie wyceń 2kW instalację wtedy będziesz miał jeszcze tańszą! 3,73 tyś/kWp jest mniej niż 4,38 tyś/kWp czy 4,09 tyś/kWp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2000adam 29.01.2021 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Wszystkie 3 to oferty na instalację fotowoltaiczną o mocy 9,855Wp.ta sama ilość paneli 27 szt. paneli LONGi 365 Wp różnią się tylko inwerterem z inwerter Sofar 8 kW jest najtańszy- 32770zł2 z inwerter Huawei 8 kW – 35 076 zł3 z inwerter Fronius 10 kW – 37 298 zł Ja zrozumiałem że polecasz Fronius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 29.01.2021 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Tak Fronius jakkolwiek by nie krytykowany - polecam - bo sam mam:D Zasugerowałem się falownikiem nie liczyłem paneli(ale i tak ten na Fronku wyprodukuje i odda jej najwięcej) natomiast czy wytrzyma dłużej niż 10 lat....nie wiem napiszę po 7 latach. Skoro na aukcjach można spotkać falowniki 15 letnie jest nadzieja(chociaż obecna masówka a elektronika sprzed lat się znacznie różnią). Niemniej napiszę jeszcze raz- zbierz oferty z okolicy i firm rodzimych Twojego regionu - poczekaj może właśnie ktoś z forum napisze o polecanej firmie i podpiszesz z nimi umowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2000adam 29.01.2021 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Taka jest przewidywana wydajność. Symulacja produkcji – kalkulowana symulacja jest niższa niż nominalna moc paneli ze względu na wystawę południowo-wschodnią Takie szczegółowe parametry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 29.01.2021 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Ok jeśli liczymy , że ma się to zwrócić jak najszybciej to najtańsza oferta jest najlepsza.....ale jeśli ze względu na jakość uszkodzeniu ulegnie falownik to czas ten wydłuży się o kilka lat(2-3) chyba , że nastąpi to jeszcze w trakcie trwania gwarancji. Jeśli nastąpi taka sytuacja z Fronkiem to czas ten będzie jeszcze dłuższy:mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2000adam 29.01.2021 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Fronius ma 5 lat gwarancji a dwa pozostałe 10 lat gwarancji. i wszystkie 3 mają możliwość przedłużenia do 20 lat ale to pewnie ubezpieczenie więc nie warto sobie tym głowy zawracać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 29.01.2021 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Jest kilka sposobów na sprawdzenie firmy przed podpisaniem umowy. Np. Sprawdź czy działa dłużej niż rok. Spółkę z o.o. możesz sprawdzić w KRS a działalności osobowe w bazie CEIDG. Możesz zapytać o personel - najlepiej jakby firma miała kadrę inżynieryjną. Mówisz że referencje dostałeś - to dobrze. Ważna jest również siedziba firmy - warto zobaczyć gdzie będziesz podpisywał umowę. Magazyn z towarem jest niezbędny dla profesjonalnej firmy wykonawczej no i dobrze jeśli firma posiada własną ekipę montażową. Najważniejsze: czytaj umowę dokładnie i nie podpisuj niczego pochopnie, szczególnie ze w swojej okolicy na pewno znajdziesz więcej firm niż ta jedna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 29.01.2021 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Wszystkie 3 to oferty na instalację fotowoltaiczną o mocy 9,855Wp. ta sama ilość paneli 27 szt. paneli LONGi 365 Wp różnią się tylko inwerterem z inwerter Sofar 8 kW jest najtańszy- 32770zł 2 z inwerter Huawei 8 kW – 35 076 zł 3 z inwerter Fronius 10 kW – 37 298 zł Ja zrozumiałem że polecasz Fronius Hmmm, do 27 paneli 365Wp = 9,855 kWp firma daje Froniusa Symo 10.0-3-M . Może Symo 8.2-3-M będzie lepszy i trochę tańszy. ~> 36.500 zł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paulina.Lewandowski 04.02.2021 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2021 (edytowane) Najlepiej będzie skontaktować się z kilkoma firmam i poprosić o poradę i samemu zdecydować. Nie ograniczaj się do jednej firmy. Jest tego teraz mnóstwo na rynku Ja korzystałam z - działają z tego co wiem w całej Polsce Ale najlepiej wziąć kilka form, posłuchac co mają do powiedzenia i wybrać najlepszą opcję Edytowane 4 Lutego 2021 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 04.02.2021 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2021 I co postanowiłeś? Szukasz jakiejś firmy bliżej czy zostajesz przy pierwszym wyborze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts