Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze-woda Aquarea

Quna

Recommended Posts

Witam, zastanawiam się nad zamontowaniem pompy ciepła w nowo powstającym budynku i męczy mnie pytanie czy taka pompa generuje dużo hałasu. Gdyby ktoś (może jakaś firma montująca, sprzedająca lub osoba prywatna) w Lublinie lub w okolicach Lublina miał zamontowaną jedną z pomp Panasonic WH-MXC09H3E8, WH-MXC09H3E5, WQC09H3E8 lub którąkolwiek pompę z tej serii o mocy 9KW i był by w stanie zaprosić na prezentację jak głośno chodzi jednostka zewnętrzna w takim urządzeniu w okresie zimowym, był bym bardzo wdzięczny. A może ktoś ma pomysł gdzie mógł bym posłuchać pracy takiego urządzenia gdzieś indziej ?

To ci nic nie da. W każdej lokalizacji dźwięk będzie inaczej się rozchodził. Ja mam głośną ponoć pompę, a na pewno głośniejszą od starszego modelu, a śpię pry niej bez problemu. Zlokalizowana jest też po stronie sypialnianej, choć na parterze. Jeśli ulokujesz jednostkę np. od strony garażu to nie masz się czym przejmować.

Zależy też z czego masz ściany i czy nie zamontujesz jednostki np na ścianie budynku... :)

Witam, zastanawiam się nad zamontowaniem pompy ciepła w nowo powstającym budynku i męczy mnie pytanie czy taka pompa generuje dużo hałasu. Gdyby ktoś (może jakaś firma montująca, sprzedająca lub osoba prywatna) w Lublinie lub w okolicach Lublina miał zamontowaną jedną z pomp Panasonic WH-MXC09H3E8, WH-MXC09H3E5, WQC09H3E8 lub którąkolwiek pompę z tej serii o mocy 9KW i był by w stanie zaprosić na prezentację jak głośno chodzi jednostka zewnętrzna w takim urządzeniu w okresie zimowym, był bym bardzo wdzięczny. A może ktoś ma pomysł gdzie mógł bym posłuchać pracy takiego urządzenia gdzieś indziej ?

T-CAP 9kW,nie słyszalna kompletnie w domu, stoi sobie 2,5m od ogrodzenia i z 6m od okien sąsiada.

Od 8 lat sąsiad ani przez chwile nie miał żadnych pretensje, że słyszy jej pracę.

Zgłoś się do instalatora Panasa niech da Ci namiary na swoje instalacje i posłuchasz.

• 4 months później...
  • 2 weeks później...