Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opinie o kotle RBR Eko bio

meter30

Recommended Posts

Witam. Mniej więcej za miesiąc stanę przed wyborem kotła na pellet i jak to zwykle bywa jest niemały dylemat.

Ze strony cieplowalsciwe.pl wyszło mi zapotrzebowanie 11kW.

Przy wyborze modelu sugerowałem się następującymi kryteriami:

1. Palnik samoczyszczący

2. Wymiennik pionowy

3. Wysoka bezobsługowość na którą składa się łatwy sposób czyszczenia oraz duży zasobnik oraz być może łatwa/intuicyjna obsługa sterownika.

Wstępny wybór padł na RBR Eko Bio 13kW bo urzekł mnie łatwością czyszczenia wymiennika za pomocą dźwigni z boku kotła.

Stąd też tytułowe pytanie oraz prośba o opinie użytkowników którzy używają tego kotła przynajmniej 1 sezon i mają obiektywny pogląd na ten model. Ewentualnie inne propozycje kotłów które spełnią wyżej wymienione 3 podpunkty też są mile widziane

• 2 months później...
Ze strony cieplowalsciwe.pl wyszło mi zapotrzebowanie 11kW.

Kocioł pelletowy jest w pełni automatyczny więc jego ewentualna nadwyżka mocy można być jedynie plusem. Zmniejszenie mocy palnika w kotle pelletowym jest podyktowane miniaturyzacją ze względu na brak lub umiejscowienie takiego kotła w miejscu widocznym (brak kotłowni). Kocioł taki praktycznie nie posiada wydajnego wymiennika kosztem zintegrowanej obudowy z miejscem na paliwo (pellet). Wolałbym wybrać większą moc kotła z prawidłowym wymiennikiem oraz potężnym koszem na paliwo (350 KG).