Nastar 01.02.2021 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Witam serdecznie.Zobowiązałem się pomóc rodzicom w wymianie ich starego "śmieciucha" na coś bardziej bezobsługowego i nowocześniejszego.Z obliczeń wychodzi, że potrzebujemy kotła o mocy 10-12kW.Ekogroszek, podajnik, w miarę proste sterowanie.Proszę o radę jaki model kotła wybrać aby spełniał wymogi "Czystego powietrza" oraz jego cena nie przekraczała 8.000złNajpierw nasz wybór padł (kolega polecał) na kocioł Minivit 12kW od Witkowskiego ale niestety nie spełnia on wymogów CzP. Dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 01.02.2021 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 (edytowane) Tylko i wyłącznie taki niekoniecznie w tej firmie ale taki typ , robią go inni pod nazwą dragon , te kotły mają najlepsze palniki i co najważniejsze same rozpalają się czy to na pellet jak chcesz czy to na ekogroszek , nic lepszego nie znajdziesz .zapomniałem dodać linka https://multi-eko.pl/kotly-piece-na-ekogroszek/2360-kociol-co-sekom-technix-pel-10-2-10-kw-piec-pellet-ekogroszek-5-klasa-ecodesign.html Edytowane 1 Lutego 2021 przez kryzys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 01.02.2021 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Zobowiązałem się pomóc rodzicom w wymianie ich starego "śmieciucha" na coś bardziej bezobsługowego i nowocześniejszego. Jeśli ma być bezobsługowy to tylko kocioł na pellet. Kocioł na ekogroszek to same problemy z zakupem, ustawieniami, opałem, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 01.02.2021 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 (edytowane) Nastar, mieszkasz przecież w pobliżu producenta palników peletowych w Pile. Są dobre, mam palnika pellasx Revo, działa bezawaryjnie od czterech lat. Przez ten okres nie wymieniałem zapalarkę i weż pod uwagę bliskość serwisu, jak by co...http://pellasx.pl/ Edytowane 1 Lutego 2021 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nastar 01.02.2021 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Dziękuję za wszystkie rady ale decyzja zapadła i ma to być kocioł na ekogroszek. Proszę mi wierzyć, że w porównaniu do dzisiejszego, codziennego rozpalania i dokładania, takie urządzenie z podajnikiem, utrzymujące przyjemną temperaturę również rano, to będzie wspaniała odmiana.Bardzo zależy mi na opiniach użytkowników określonych modeli. Sam też miałem przez 2 lata Kostrzewę więc zasady ustawień nie są mi obce i pomogę rodzicom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 01.02.2021 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Najpierw nasz wybór padł (kolega polecał) na kocioł Minivit 12kW od Witkowskiego ale niestety nie spełnia on wymogów CzP.A gdzie bebechy jego można znaleźć – z zewnątrz kotły wszystkie jednakie i podajnik jakiś taki lichy - dlaczego nie spełnia wymogów CzP – przecież papiery na to ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 01.02.2021 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 ... robią go inni pod nazwą dragon...Płomieniówki fajna rzecz – gorzej z czyszczeniem tego jest a z tyłu on jakąś wyczystkę ma – idzie jakoś od tyłu do płomieniówek się dostać i do czopucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 01.02.2021 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Płomieniówki fajna rzecz – gorzej z czyszczeniem tego jest a z tyłu on jakąś wyczystkę ma – idzie jakoś od tyłu do płomieniówek się dostać i do czopucha. Raczej o tym myślałem https://multi-eko.pl/kotly-piece-na-ekogroszek/2360-kociol-co-sekom-technix-pel-10-2-10-kw-piec-pellet-ekogroszek-5-klasa-ecodesign.html to dobre rozwiązanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 01.02.2021 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Daj se spokój z tym wunglem. Za kilka lat będziesz musiał go wywalać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 01.02.2021 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 ...to dobre rozwiązanie .No tak czy siak – tylko jak to czyścić, bo tematów o tym było wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 01.02.2021 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Daj se spokój z tym wunglem. Za kilka lat będziesz musiał go wywalać.To przestań węgiel spalać i ogrzewać nim to co masz totalnie nie ocieplone. !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 01.02.2021 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Nawdychałeś się za duży pyłu węglowego :lol2: Nie palę i nie mam żadnego węgla już od roku czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 01.02.2021 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Nie palę i nie mam żadnego węgla już od roku czasu.Tak – tak – 20-sto stopniowe mrozy na zrembce utylizowanej oponami przetrwałeś i dalej na tym trwasz. Opatentuj to a Nobla dostaniesz – toć prawie to jest perpetum mobile – prawie nic energii nie wkładasz a multum energii otrzymujesz. Zupełnie z tym tak, że ty apartament w Lublinie masz a ten niebieski w nim, to z czego jest - czyż by z opon też ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 01.02.2021 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 No tak czy siak – tylko jak to czyścić, bo tematów o tym było wiele. Czyszczenie tego kotła to dosłownie 2-3 minuty , w te rury wkładasz taką szczotę w zestawie i dwa razy machniesz to wszystko a z półek zgarniasz do popielnika , jest jeszcze jeden kocioł z tym palnikiem i zapalarka ale nazwa mi wyleciała który ma takie dwie wajhy u góry którymi dwa trzy razy machniesz na miesiąc i to całe czyszczenie bez rozbierania czegokolwiek . nie wiem czy to przypadkiem nie RBR ale jak mi się wspomni to napiszę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 01.02.2021 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Czysta fizyka 10kw przy średniej dobowej -20 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 01.02.2021 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Czysta fizyka 10kw przy średniej dobowej -20 stopni.https://forum.muratordom.pl/showthread.php?369225-Ku-przestrodze&p=8019487&viewfull=1#post8019487 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nastar 02.02.2021 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 A gdzie bebechy jego można znaleźć – z zewnątrz kotły wszystkie jednakie i podajnik jakiś taki lichy - dlaczego nie spełnia wymogów CzP – przecież papiery na to ma. Dzwoniłem do producenta. Niestety, akurat 12kW ma klasę energetyczną C i pozamiatane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts