Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie nieogrzewanego strychu - czy i jaka folia?

luki9542

Recommended Posts

Witam,

Od dłuższego czasu wałkuję internet w poszukiwaniu informacji na temat ocieplenia nieogrzewanego strychu w szczycie domu. Na ocieplenie strychu po remoncie dachu zdecydowałem się już dawno i je wykonałem. Prosiłbym o nie komentowanie słuszności takiego ocieplenia jeśli chodzi o oszczędności czy komfort cieplny. W przyszłości na strychu znajdzie się rekuperator. W dwóch ścianach szczytowych znajdują się otwory wentylacyjne. Dach dwuspadowy, dachówka, brak pełnego deskowania, membrana paroprzepuszczalna. Wełna na strychu tylko pomiędzy krokwiami - 15 cm. Do krokwi chcę przykręcić płyty żeby zabudować wełnę i żeby jakoś ten strych wyglądał. W tym momencie pojawia się pytanie czy przed przykręceniem płyt zastosować folię? Jeśli tak to jaką? Paroizolacyjną, paroprzepuszczalną? Pod strychem będzie się znajdować użytkowe i ogrzewane poddasze, nad którym będzie główne dwuwarstwowe ocieplenie, a więc pomiędzy poddaszem a strychem będzie znajdować się wełna i folia paroizolacyjna. Może ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie? Z góry dziękuję za zainteresowanie.

Podrawiam