mackoofpl 01.02.2021 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Witam. Czy otrzymał już ktoś faktury na ten rok lub miesiąc?Jak to wygląda z opłatą mocową. Czy jest liczona od energii faktycznie pobranej z sieci czy liczona jak każda kilowatogodzina dla prosumenta 0zł za kwh przy pełnym pokryciu produkcji i zużycia (w tym przypadku <500kwh/rok czyli opłata 2,30 zł brutto/miesiąc). W fakturach użytkownika Panele Fotowoltaiczne na Youtube zostało policzone jako <500kwh (PGE) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rigeza 02.02.2021 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Dla Taurona jest to ilość pobrana z sieci, poniżej cytat ze strony Taurona: Prosument pobierający energię w gospodarstwie domowym ponosi opłatę mocową jako stałą opłatę miesięczną. Operator Systemu Dystrybucyjnego (OSD) dokonuje kwalifikacji do wskazanego przedziału zużycia, zgodnie z ww. Tabelą nr 1, na podstawie ilości energii pobranej przez prosumenta z sieci OSD za okres 12 miesięcy od ostatniego odczytu. Jeżeli odbiorca jest przyłączony do sieci krócej niż 12 miesięcy, wówczas kwalifikacja do wskazanego przedziału zużycia, zgodnie z Tabelą nr 1, następuje na podstawie energii pobranej z sieci OSD od daty przyłączenia. Zmiana kwalifikacji prosumenta pobierającego energię w gospodarstwie domowym, do przedziału zużycia energii, odbywa się na takich samych zasadach, jak w przypadku innych odbiorców w gospodarstwach domowych (wyjaśnienia w odpowiedzi na pytanie wcześniejsze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nastar 02.02.2021 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Tak czułem, że ZE nie odpuszczą szansy na dodatkowy zarobek... A prawda jest taka, że większość prosumentów właśnie dlatego nimi jest, żę ma większe zużycie (u mnie razem z PC ponad 8MWh/rok). Dobrze, że nie ma więcej widełek w górę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mackoofpl 02.02.2021 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 No właśnie może być tak jak wspomniałem że będą liczyć jak każda kilowatogodzinę (tak można odczytać z filmu użytkownika panele fotowoltaiczne - pge i innego użytkownika forum w tauronie. Sam jestem ciekaw jak to będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts