Pawel P. 27.11.2004 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2004 Mam Jotula Harmony XVIII z DGP już 5-ty sezon, palę co roku około 10-12m sześciennych drewna - więc sporo. W tamtym roku "półka- blacha" (hmmm..... jak to nazwać ) która leży wewnątrz kominka na górze tj. między paleniskiem a ujściem do czopucha - kto ma ten model wie o co chodzi - zaczęła się delikatnie wybrzuszać ku dołowi - pod koniec sezonu, była już wygięta na środku o dobre 10cm! W tym roku ta "blacha" odkształciła się na tyle, że w momencie dokładania do kominka spadła z tych dwóch bocznych zaczepów i wyleciała po drewnie na podłogę. Jest to kawał solidnej żeliwnej blachy o grubości ~6-8mm i gdyby w nocy przy rozpalonym kominku wybił szybę to co? Zadzwoniłem z tym do Jotula na Bartycką - a oni mi że tych "blach" dużo "schodzi" i po wpłaceniu zaliczki bedzie za ok.2 tygodnie, mało tego wg nich bez tej "blachy" nie można palić w kominku! Dlaczego pytam? - Ano bo się może popsuć cały wkład! Komentarze zostawiam Wam. Pytam tylko, czy ktoś z użytkowników Jotuli miał podobny problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 28.11.2004 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2004 Pawel P. W Tarnawie jest też taka blacha (chyba nazywa się to deflektor, nad tą blachą dopalają się gazy)i ktoś pisał o takim samym wygięciu, trzeba iść do kowała lub tam gdzie mają kotlinęi to wyprostować na gorąco, żeby do tego nie dopuścić trzeba co jakiś czas przekręcać tą blachę o 180 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel P. 01.12.2004 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2004 Deflektor! Tego słowa mi brakowało. dzięki Ale w Jotulach nie da rady przekręcać o 180 stopni - bo tam z przodu taki "dziubek" wywinięty do góry - pokrętne to trochę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Degustibus 02.12.2004 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 Kup drugi i tyle. Deflektor złuży do tego aby płomienie nie trafiały bezpośrednio do czopucha a "obmywały" górną ściankę kominka oddając swe ciepło obudowie. Pamiętaj że pracuje on w b.niekorzystych warunkach, poza tym palisz dużo drewna. Czy jotul = niezniszczalny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts