Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okno dachowe - na plastikowym "kołnierzu" poza ramą okna skrapla się woda

Recommended Posts

Witam

Postanowiłem założyć nowy wątek, ponieważ nie udało mi się znaleźć na tym forum ani innych odpowiedzi. Chodzi o okno dachowe fakro. Stan budynku surowy, zamknięty. Izolacja na ścianach zewnętrznych styro 15. Jeśli chodzi o dach to jeszcze nie ocieplony, jest deskowanie, papa i blacha płaska na rąbek. Pomiędzy izolacją pionową na ścianach a deskowaniem pełnym jest około 3 centymetrowa szczelina na "wentylowanie" wełny w przyszłości.

Ostatnio na plastikowym "kołnierzu" tym poza ramą okna, zauważyłem, że skrapla się woda jak na zdjęciu:

1.jpg

20210202-105437.jpg

i mam pytanie czy to normalne zjawisko, czy raczej przyczyna tkwi gdzieś w przeciekających obróbkach, nie ma tego dużo, ale jednak coś tam kapie i są plamki na podłodze. Z tego plastiku widocznego na zdjęciach ścieka dalej po drewnianej ramie. Boję się że jeśli po ociepleniu dachu i zabudowaniu ewentualne przecieki porobią plamy na regipsach i inne konsekwencje. Dodam, że dom jest nieogrzewany póki co, czasami zapalę w kozie na parterze, ale to praktycznie nic nie daje oprócz grzania rąk, tzn nie ma żadnych skoków temperatury wewnątrz budynku które mogłyby powodować takie skraplanie (temp. wewnątrz budynku oscyluje w okolicy -5*C do 5*C w zależności od pogody) . Na jesieni (początek listopada) były robione wylewki podłogowe, ale raczej już w miarę wyschły, tynków jeszcze nie ma. Na innych oknach - jest ich w sumie 4 - też chyba się czasami coś skraplało, ale nie w takim stopniu jak na tym jednym

Dzień dobry,

Wygląda to bardziej na przeciek na pokryciu nad oknem niż kondensację. Na 2 zdjęciu jest widoczna woda płynąca po kołnierzu. Należy uznać, że samo okno jest szczelne i sprawdzić sytuację wyżej czyli łączenie blach lub łączenie blacha-kołnierz. Jak byłaby to kondensacja to powinno być na całym kołnierzu. Jęśli w domu jest sucho, nikt nie użytkuje, to nie będzie kondensacji. Dodatkowo górny element kołnierza wygląda na mocno zmodyfikowany (obcięta boczna część tego elementu) co może skutkować właśnie takim przeciekiem. Myślę, że więcej na temat możliwych przyczyn tego problemu powiedziałoby kilka zdjęć tego narożnika od zewnętrznej strony. Czy może Pan przesłać takie zdjęcia?

Witam ponownie

Trochę to trwało, ale miałem chwilowy natłok innych zajęć. Oto zdjęcia jakie udało mi się zrobić nie wiem czy widać na nich coś więcej

20210205-103223.jpg

20210205-103255.jpg

20210205-103534.jpg

MG-1908.jpg

MG-1913.jpg

MG-1916.jpg

Dodam, że przykładowo parę dni temu mocno wiało i padało a przecieków nie było. Również przy normalnych deszczach mniejszych lub większych nic tam się nie skrapla. Będę "monitorował" sprawę, ale dziękuję za wszelkie sugestie.