Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z zamykającymi się rotametrami

damiann93

Recommended Posts

Witam,

Posiadam w mieszkaniu ogrzewanie podłogowe z piecem gazowym Viesmann. Jest to mój drugi sezon grzewczy i generalnie do tej pory było wszystko w porządku. Problem powstał podczas ostatniej przerwy w dostawie prądu która trwała całą noc aż do godzin po południowych przez co moja podłogówka zdążyła się wychłodzić. Po ponownym uruchomieniu pieca zauważyłem że niektóre pętle się nie nagrzewają po zerknięciu na sterownik zauważyłem że rotametry na tych pętlach mają wartość 0. Wcześniej rotametry miały około 1l/min i nigdy nie było problemu raczej z tym. Odkręciłem rotametry na 2l/min żeby pętle szybciej się nagrzały po jakimś czasie podłoga zaczęła pomału się nagrzewać lecz po upływie około 4h zauważyłem że zmiejszyły się do pozycji 1l/min a po kolejnych godzinach 0l/min i podłoga znowu się studzi. Próbowałem już kilka razy je regulować lecz zawsze pod dłuższym czasie wracają do pozycji 0.

Ma ktoś jakiś pomysł co mogło się stać ?. Ewidentnie stało się po tej przerwie w dostawie prądu bo wcześniej wszędzie równo grzało.

Witam

Przede wszystkim sprawdz nastawy pieca - tzn czy np na programatorze coś nie uległo zmianie.

Sprawdz jaka jest pompa (elektroniczna) mogła zgubić nastawy - pozostała w auto ale z funkcją liniową, a nie logarytmiczną

Sprawdz ciśnienie i czy piec czasami się nie zapowietrzył.

To mi przyszło na myśl - a związane z brakiem napięcia zasilania.

Ciśnienie na piecu jest ok. Dodam tylko ze mam system mieszany z grzejnikami i one mi grzeją dobrze.

Jeżeli chodzi o nastawy pieca to czy jest to jakoś skomplikowane do ustawienia nigdy tego nie robiłem ?

Zadaj pytanie specjaliście od pieca online. Bo każdy piec ma różne ustawienia. Ja tylko dedykuję co mogło być przyczyną. Z regóły piece trzymają nastawy po zaniku napięcia. Warto jest wiedzieć co się robi na 100% dla przyszłych przypadków, lub jak temu zaradzić. Piecy wieśmana jest bardzo dużo i zawsze się modernizują wprowadzając doskonalsze oprogramowanie

Może u Ciebie coś zawiodło.....jak bateria biosu w komputerze.