Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Konstrukcja wiązarowa, pomieszczenia użytkowe - sposoby na ocieplenie

elteran

Recommended Posts

Cześć,

Zdecydowałem się na dach kopertowy ( całkiem spory, bo powierzchnia dachu do 440m^2 ) oparty na prefabrykatach wiązarowych. Dom jest na planie litery "T", i pod każdym skrzydłem jest miejsce, które potencjalnie można zagospodarować ( oczywiście z różnymi dopuszczalnymi obciążeniami itd ). Jedno pomieszczenie explicite było zaprojektowane jako użytkowe.

Rzut wygląda następująco: ( https://drive.google.com/file/d/1PMwcI5IFrUauF3FGtPOmDTcp7dS6f9is/view )

Przestrzeń, którą chcemy zagospodarować to ten sześciobok po środku.

Zamierzam to ocieplić tak, że pomiędzy krokwie zachowując dystans wentylacyjny upchnąć wełne, natomiast w pozostałych miejscach ( czyli na przykład odcinek 8-13, 4-16) rozłożyć snurek z jednej i drugiej strony słupka i tam upchnąć watę. Pozostała przestrzeń, poza wydzielonym pokojem, pozostanie nieocieplona "od góry". Przestrzeń ta jest trudnodostępna i ewentualnie jakieś wdmuchiwane izolacje wchodzą w grę - pytanie czy będzie potrzebne bo pomieszczenia na parterze będą ocieplane wraz z sufitem podwieszanym.

Czy dobrze myślę? Czy jednak lepiej ocieplić DACH jako taki, a nie same pomieszczenia?

Z góry dzięki za odpowiedź.