Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dzia?ka w Hornówku na Szkolnej?

EWASZ

Recommended Posts

podejde do tematu troche mniej humorystycznie :wink: niz ketiso bo ja akurat wiem gdzie jest Hornowek - ale za to tez nie wiem gdzie jest ulica szkolna :wink:

moze bedzie lepiej jak postawisz to pytanie w grupie stare babice, izabelin, kampinos

ale jesli boisz sie dojazdow, korkow i braku cywilizacji to moze jednak nie decyduj sie na budowe domu poza miastem bo to zawsze czy to bedzie hornowek czy inna miejscowosc bedzie wiazalo sie z pewnymi niedogodnosciami jesli chodzi o dojazdy i korki czy brak kina i galerii handlowej na sasiedniej ulicy :wink: - jesli chodzi o bardziej typowa infrastrukture jak szkoly, przedszkola, koscioly, cmentarze :wink: , sklepy spozywcze to stare babice i izabelin to okolica raczej dobrze wyposazona - podmiejskie linie autobusowe tez sa - a jesli chodzi o inne to hornowek jest na tyle blisko w-wy ze akurat ewentulane niedogodnosci beda zminimalizowane a zalety na pewno je zrekompensuja - puszcza :lol:

my budujemy w koczargach - jakies 1,5 - 2 km od hornowka a teraz mieszkamy w ozarowie - ja jestem przyzwyczajona do okolic podmiejskich bo od dziecka mieszkalam pod w-wa wiec wiem jak to jest - wszystko ma swoje plusy i minusy - kwestia wyboru i rozwazenia co nam bardziej odpowiada

pozdrawiam :lol:

Ewasz,

DOJAZDY:

chyba najtrudniejszy punkt - jesli planujecie/planujesz codzienne dojazdy do Warszawy - H. lezy dosyc daleko +- 25 km, poza tym do wawki jedzie sie troche naokolo - albo przez Izabelin lub Babice. Nie wiem jak spisuje sie komunikacja zbiorowa tamuj ;-)

KORKI: spoko - to chyba najmniej oblegany kierunek w wawce

CYWILIZACJA: hehehe ..no chyba po to do H. sie sprowadzasz, zeby uciec od cywilizacji troszke ...zaszyc sie w puszczy i sluchac wycia wilkow, galopu losi, itepe.

QLTURA: do kina zawsze dojechac mozna ..a i we wiosce przeciez jest monopolowy ;-)

SPRAWDZ tylko czy:

- dzialka jest uzbrojona - woda gaz prad ...

- czy ulica szkolna jest asfaltowa uliczka czy tez droga bita pietami, ktora kazdej wiosny i jesieni zamienia sie w bagno i powrot do domu przypomina Ci wakacje ze szkoly przetrwania.

INNE UROKI:

tereny puszczanskie sa raczej podmokle, zwroc uwage, czy na dzialce nie stoi woda ...czy nie ma jakichs drenow, rowow melioracyjnych i innych budowli hydrotechnicznych uniemozliwiajacych lub utrudniajacych przyszla budowe.

GENERALNIE ..jestem na tak - jesli Twoja dzialka juz nie jest niebotycznie droga - tereny te na pewno nie straca na wartosci.

Smialo!

Hej,

Mieszkam tuz obok na Lipkowskiej w Truskawiu, a buduje sie na Lacznej w Hornowku.

Moim zdaniem:

Dojazdy - rano 40 min do pl. Konstytucji (na 9.00), powrot okolo 45 min.

Poza godzinami szczytu - niedziele, weekendy - 30 minut (przez Bielany- oczywiscie samochodem)

Szkoly: podstawowa i gimnazjum w Izabelinie - ma dobra opinie wsrod osob, zktorymi rozmawialam (architekt, agent nieruchomosci - posylajacy tam dziecko, przypadkowe osoby)

Przedszkole - wersja podstawowa - panstwowe przedszkola w Izabelinie i Laskach, wydaja sie cieszyc powodzeniem, wersja luksusowa anglojezyczne przedszkole Montessori na osiedlu Kampinos w Lipkowie, kilka przedszkoli prywatncych (nie mam opinii)

sklepy- super sklep Olenka w Laskach (obecnie w remoncie, mam nadzieje, ze juz niedlugo), jest w nim bardzo duzo roznorodnych, rowniez bardziej wyszukanych produktów; inne sklepy: moga byc delikatesy w Izabelinie, ale nic specjalnego

Osrodek zdrowia (NFZ)- przy gminie, nie korzystam

Apteka- w Izabelinie, blisko Lasek

Xero i kwiaciarnia - przy glownej drodze

Stadnina koni- Truskaw (nie mam opinii) lub dalej Mariew (super)

Magiel - na Szkolnej !!! (bardzo mila wlascicielka)

Ale sie rozpisalam, jak bys miala jeszcze jakies pytania, to jestem do dyspozycji.

Pozdrawiam

Iwona (wielka fanka gminy Izabelin)

ps Szkolna jest wyasfaltowana, ale to pewnie wiesz :D , sadze, ze media oprocz kanalizacji sa wszystkie

Iwona,

wielkie dzięki, utwierdziłaś mnie w decyzji o Hornówku :D

również zaczynam być fanką tamtych okolic :) obejrzeliśmy już sporo działek (Klaudyn, Babice i okolice) i zdecydowanie najbardziej podoba nam się Hornówek - cisza i spokój (mam nadzieję, że nie tylko pozorne?), no i przede wszystkim puszcza :D

a pisząc o cywilizacji myślałam głównie o jakimś "awaryjnym" (nawet małym) sklepiku czynnym np. do 22.00 oraz w weekendy czy aptece dostępnej również w godzinach kiedy uda nam się już wreszcie dotrzeć do domu,

tylko niestety musimy szukać dalej :cry: właściciel działki na Szkolnej nie raczył nas poinformować, że nie jest uregulowana sytuacja prawna :evil: i nie wiadomo kiedy się wyjaśni, a dowiedziałam się tego przez czysty przypadek,

a może w pobliżu Twojej działki są jeszcze jakieś do sprzedania?

Rysiu,

szukam na wszystkie sposoby jakie znam (agencje, GW, internet, pytam mieszkańców) i jak na razie bez rezultatu, niestety, ale nie tracę nadzei :)

chciałabym żeby działka była w bliskim sąsiedztwie lasu i miała chociaż prąd, to takie minimum,

nasze wymagania maleją z każdym kolejnym miesiącem szukania

i na prawdę nie jest łatwo, bardzo wiele się w tamtym terenie ostatnio sprzedało i zostały już głównie działki z "wadami" - wąskie (16m), bardzo duże (i oczywiście bardzo drogie), albo np. z słupem wysokiego napięcia, itp,

a ceny - no cóż, rzecz względna - dla mnie wszystkie niezłe miejsca pod W-wą są kosmicznie drogie, w Hornówku średnia cena za 1000 m to ok. 210-230 tys. zł, ale zdarzają się również działki (super otoczenie, piękne drzewa na działce) po 80$ za m2,

życzę powodzenia w szukaniu i więcej szczęścia od nas :D

my szukamy już od wiosny

pozdrawiam serdecznie,

Ewa

Ewa,

Cisza i spokoj nie jest pozorna, mieszka sie naprawde super. Rozumiem, ze chcesz miec blisko las- ja tez pod tym katem szukalam dzialki i znalazlam - las jest naprzeciwko. Nie zrazaj sie szukaniem, ja po ponad pol roku mialam tak dosyc, ze postanowilam zrobic sobie przerwe, ale zadzwonil agent i przekonal mnie, ze pojawila sie jedna nowa dzialka, ktora mi sie na pewno spodoba i to byl strzal w dzisiatke.

Co do mediow to niekoniecznie moim zdaniem musza byc na dzialce, czasami nie kosztuje drogo doporowadzenie, szczegolnie w Hornowku, gdzie zabudowa jest dosyc gesta. Na pewno koniecznie trzeba wtedy sprawdzic przed zakupem ile bedzie kosztowalo doprowadzenie. Ja kupilam dzialke bez mediow i jak do tej pory wydalam 1500 na doprowadzenie pradu i 2000 na wode. Najdrozej bedzie kosztowal gaz, bo kolo 8.000, ale zawsze mozna sie zdecydowac na inny rodzaj paliwa do ogrzewania.

Nie poddawaj sie z szukaniem, to zostaniemy sasiadkami :D .

Pozdrawiam

Ewasz,

Dzieki Tobie ulica Szkolna stanie najbardziej znana ulica w Polsce ;-)

Dzisiaj dulary sa po 3,14 zl, wiec te "normalne akceptowalne" ceny rzedu 230 000 zl za 1000 metrowa dzialke to ...ponad 70 USD/m2. Wprawdzie to ciagle mniej niz 80 USD/m2 - ale roznica prawie zadna.

Tymi cenami mnie troche zaskoczylas ....;-)

Oczywiscie kazdy czlek innym jest, ma inne potrzeby, ambicje, zasobnosc portfela oraz oczekiwania w stosunku do dzialki, ale wnioskuje z Twojego 1 postu, ze Twoje obawy co do odleglosci sa podobne do moich ...;-)

Mnie ..juz powoli zaczynaly wkurzac codzienne dojazdy na budowe ;-) ...mozliwe ze do wlasnego domu bede wracal chetniej - nie bede mial wyboru ;-) ...ale to jezdzenie jest dobijajace. Mowie oczywiscie o dojezdzaniu samochodem ...bo dojazd 700cos to juz w ogole abstrakcja.

Pozdro,

.

Co do mediow to niekoniecznie moim zdaniem musza byc na dzialce, czasami nie kosztuje drogo doporowadzenie, szczegolnie w Hornowku, gdzie zabudowa jest dosyc gesta. Na pewno koniecznie trzeba wtedy sprawdzic przed zakupem ile bedzie kosztowalo doprowadzenie. Ja kupilam dzialke bez mediow i jak do tej pory wydalam 1500 na doprowadzenie pradu i 2000 na wode. Najdrozej bedzie kosztowal gaz, bo kolo 8.000, ale zawsze mozna sie zdecydowac na inny rodzaj paliwa do ogrzewania.

Po przeczytaniu Twojego postu mozna dojsc do wniosku, ze media to zaden problem ...

Czy moglabys napisac jak daleko byly media od Twojej dzialki?

Ja mam media w ulicy i szacuje, ze przylacza (same przylacza) beda kosztowaly mnie okolo 9 000 zl.

Nie napisalam, ze media to zaden problem, napisalam, ze nie koniecznie i ze trzeba to sprawdzic. :D

Co do mnie, to bylo tak:

Prad - wyjsciowo 100 m od dzialki, ale okazalo sie, ze sasiedzi obok tez nie maja i chca razem zalatwiac, a do tego mi sie nie spieszylo (nie budowalam natychmiast) - efekt prad za okolo 1500 zl.

Woda - nie bylo wcale, ale w zeszlym roku gmina zrobila wodociag - moj udzial 2000 zl.

Gaz - z tym jest najwiekszy problem, 100 m od dzialki, ale podobno (tak twierdzi pan od gazu) ma to kosztowac okolo 8.000.

Kanalizacja - na razie nie ma, w przyszlosci bedzie (trwa budowanie sieci kanalizacyjnej i oczyszczalni), obecnie podlaczenie do kanalizacji (ktora ma zaczac dzialac na koniec 2005 r) kosztuje 3000 zl.

Jak kupowalam dzialke bez zadnych mediow to wszyscy mnie straszyli pozniejszymi kosztami, jak na razie nie jest zle i dlatego twierdze, ze kazda sytuacja jest inna i trzeba to po prostu dobrze sprawdzic.

Co do dojazdow, to ja nie narzekam, ale cale zycie (prawie) mieszkalam pod Warszawa (Blizne Jasinskiego)

Pozdrawiam