Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co na pod?og? w salonie

wariat

Recommended Posts

witam wszystkich , mam wielki problem co dać na podłogę w salonie na ogrzewanie podłogowe. Jedni mówią kafle drudzy parkiet. proszę o opinie użytkowników tych podłóg.Głównie chodzi mi o trwałość.Czy jak wychodzi się na ogród to parkiet się nie niszczy za szybko .poprostu piszcie co waszym zdaniem jest najlepsze

pozdr.

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mieliśmy do niedawna ten sam dylemat. Niby można panele drewniane Tarkett czy Barlinek (na Karmelkowej jest promocja na Tarkett - 140 PLn za metr 2 :wink: ), ale chłopaki od instalacji mówią że się może rozsychać itp. Mąż był niedawno u kolegi który położył drewno egzotyczne - jatoba - w salonie. Po roku użytkiowania - pies, dzieci, intensywne włażenie z tarasu i ogródka do salonu - podłoga widać że jest podniszczona. Wyobrażenie stłuczonych szklanek, wgniecionych butem, rozgniecionych ciasteczek, kanapek, etc na podłodze dopełniło wizji - i jesteśmy w 100% zdecydowani na fajne płytki - wyłącznie w salonie. Zobacz na http://www.cerim.it - seria wood collection, i zobacz we Wrocławiu na stronę firmy http://www.monotrading.com.pl. W Castoramie za 60 PLN za metr są fajne płytki imitujące drewno, bardzo ładnie wyglądają. Zresztą jest masę innych które fajnie w salonie wyglądają.

ja jestem zdania ze w salonie na podloge tylko dobry deobowy, dobrze ulozoony parkiet, wygllada swietnie, najlepiej woskowany. :) Co do trwalosci, to parkiet zawsze mozna "przejechac" cykliniarka, i znowu bedzie jak nowy, czego sie nie da zrobic np. przy panelach.

wiesz, invx, ja mam w mieszkaniu parkiet i nigdy więcej - zawsze jest ryzyko że po 5 latach parkiet się rozeschnie, u mnie się tak stało. Zresztą, wystarczy kilka imprez z gośćmi w szpilkach ...

zresztą autorowi wątku chodzi o to co na podłogówkę

ceny płytek cerim - od 80 do 100 PLN za metr, zawsze taniej niż za parkiet.

moim zdaniem przy mojej córeczce ((która jak zrobi bakę z piachu to mnie zaraz woła (10babek 10 wizyt w salonie w bucikach z piaseczkiem )) parkiet dwóch lat nie wytrzyma. No i ważne jest czy ogrzewanie podłogowe nie będzie mniej sprawne przy parkiecie(lepszy izolator)a gazik nie jest tani.Do invx ty masz taka podłogę i uzywasz czy planujesz ją zrobić u siebie.Prosiłbym o wypowiedź ludzi którzy używają takie podłogi ze dwa lata i przklianają lub nie zrobili by innej podłogi jaką mają

p.s są andrzejki a wy nie macie co robić tylko siedzicie przed kompami :D

taaa ja w temacie

moim skromnym zdaniem salom zamknięty jest super z gustownym parkietem - the best , ale muszą być kaloryfery niestety

jeżeli zas salon ma wyjście np. na ogród - bez dyskusyjnie kamień

inaczej po pół roku lub jeszcze krócej będziesz mieć wytarcia zarysowania

i różne tego typu zniszczenia spowodowane nieuniknionym wniesieniem drobin piasku z zewnątrz.

Moim skromnym zdaniem najpraktyczniejszy jest gres i tak mam u siebie. Zalety to trwałość (wysoka klasa ścieralności), łatwy w utrzymaniu czystości i stosunkowo niewysoka cena. W przypadku jeśli salon wychodzi na taras, a w środku jest kominek jest to bardzo istotne. Oczywiście parkiet jest ładny i daje poczucie ciepła, ale jest drogi, łatwo się rysuje, trzeba go cyklinować i raczej chodzenie w butach odpada i raczej nie nadaje się gdy jest ogrzewanie podłogowe. Jedyną wadą gresu może być to, że wydaje się zimny, ale można przecież wybrać jakiś w ciepłym kolorze, albo położyć dywanik w miejscu gdzie się z reguły siedzi. A poza tym jeśli w salonie jest kominek, to neutralizuje on poczucie zimna.

parkiet w salonie, widzialem u znajomych maja juz i po 3 lata niekturzy, i sie jakos im nie porozsychal, i wciaz wyglada swietnie, ja u siebie niedlugo bede tez podloge wykanczal w salonie, i juz postanowilem od dawna ze to bedzie debowy parkiet :) ani mysle o jakis plytkach czy panelach czy innych wynalazkach w postaci np. deski barlineckiej 8)

podłoge w salonie będę kładł za ok. 10 m-cy, ale już teraz wiem, że przy mojej podłogówce na całym parterze, położę gres polerowany w kolorze lekko kawowym (2 części kawy + 8 części mleka :D )

"poślizgów" dzieci się boję bo teraz w mieszkaniu "latają" w skarpetach po panelach i głowy mają całe

Ja sie też mocno zastanawiam nad tym co położyć bo muszę to wiedzieć przed wylewkami co będzie na ogrzewaniu podłogowym(chodzi o grubośc wylewki)i gdy będzie tu dużo głosów na nie jeśli chodzi o drzewo to sie załamie bo cały czas licze że na miom wodnym ogrzewaniu podłogowym(które planuje)będze leżała drewniana podłoga w kolorze np.Jatoby może ktoś ma teki wariant ????