Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy HST w takich wymiarach mają sens?

Recommended Posts

Jestem na ostatniej prostej przed zamówieniem okien.

Na parterze mam duże przeszklenia i zastanawiam się czy ma sens montować HST.

Żona by chciała, ja jestem lekko sceptycznie do tego nastawiony. Na projekcie wyglądają na małe, jednak w rzeczywistości otwory wydają się ogromne i wystarczające żeby mieć tam drzwi przesuwne.

Jakie macie doświadczenia?

https://ibb.co/sKVydBn

Edytowane przez Eccentric

Jestem na ostatniej prostej przed zamówieniem okien.

Na parterze mam duże przeszklenia i zastanawiam się czy ma sens montować HST.

Żona by chciała, ja jestem lekko sceptycznie do tego nastawiony. Na projekcie wyglądają na małe, jednak w rzeczywistości otwory wydają się ogromne i wystarczające żeby mieć tam drzwi przesuwne.

Jakie macie doświadczenia?

https://ibb.co/sKVydBn

Nieco wąskie na HS-y, nawet te s=200 cm- 4 cm luzu= 196/2= 98 cm minus ościeżnica, pół słupka to zostaje ok. 90 cm światła...,mało i dodatkowo grubsze ramy ok. 6 cm na stronę-> +-18 cm. Jeżeli już to Smart slide z niższym progiem lub porządny słupek ruchomy.

W narożnym jeszcze trudniej uzasadnić HS-A lub dwa połączone narożnie.:no:

Reasumując: jeżeli środkowy lub prawy można poszerzyć do ok. 250 cm to warto się zastanowić, inaczej bym odpuścił...

Jedyna zaleta to bezprogowość i lekki przesuw.

Proponuję odwiedzić jakiś salon, gdzie są wystawione te konstrukcje i przekonać się naocznie.

Można powiedzieć tak: kto bogatemu zabroni...

Punktem wyjścia powinien być taras. Jeśli dookoła domu, to jest uzasadnienie dla okien otwieranych, inaczej rozważałbym nawet wersje stałe.

Na pewno zostawiłbym przynajmniej jeden balkon dwuskrzydłowy z ruchomym słupkiem na potencjalne wnoszenie dużych rzeczy.

W jadali czasem robi się przesuwne, bo (przez stół) brakuje miejsca na otwarte skrzydło.

Zaleta Hs - możliwość zrobienia ogromnego okna przy zachowaniu lekkości przesuwu i niski próg. Bezawaryjność przy dobrym montażu.

I poza tym w 100% zgadzam się z tym co napisał kolega wyżej.

Dziękuję za odpowiedzi!

Wasze argumenty są sensowne, właśnie takich oczekiwałem. :)

Otworów powiększyć już się nie da niestety, więc muszę podjąć decyzję na tych istniejących.

Argument za wnoszeniem dużych rzeczy jak najbardziej słuszny, myślę że w tym celu zostawię otwierane skrzydła na skrajnym prawym.

Skrajne lewe (jedno z tych narożnych) zostawię jako fix-a, drugie prawdopodobnie w systemie smoovio, to podobno jakaś nowość - tu ze względu na mało miejsca i w niedalekiej odległości od tego okna będzie stała kanapa.

Środkowe natomiast zostanie fix-em, tak jak jest w projekcie.

Pewnie już zamówiłeś okna, więc moja opinia nic nie zmieni ale chciałem tylko napisać w sprawie systemu smoovio. Rok temu wybierałem okna do swojego domu i nie spotkałem nikogo (poza sprzedawcami), kto by mi go polecał. Znajomy, który zajmuje się montażem okien wręcz odradzał smoovio. Oglądałem go na żywo, trochę się tym bawiłem i nie zrobił na mnie dobrego wrażenia.