Eccentric 02.02.2021 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 (edytowane) Jestem na ostatniej prostej przed zamówieniem okien.Na parterze mam duże przeszklenia i zastanawiam się czy ma sens montować HST. Żona by chciała, ja jestem lekko sceptycznie do tego nastawiony. Na projekcie wyglądają na małe, jednak w rzeczywistości otwory wydają się ogromne i wystarczające żeby mieć tam drzwi przesuwne. Jakie macie doświadczenia? https://ibb.co/sKVydBn Edytowane 2 Lutego 2021 przez Eccentric Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 02.02.2021 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Jestem na ostatniej prostej przed zamówieniem okien. Na parterze mam duże przeszklenia i zastanawiam się czy ma sens montować HST. Żona by chciała, ja jestem lekko sceptycznie do tego nastawiony. Na projekcie wyglądają na małe, jednak w rzeczywistości otwory wydają się ogromne i wystarczające żeby mieć tam drzwi przesuwne. Jakie macie doświadczenia? https://ibb.co/sKVydBn Nieco wąskie na HS-y, nawet te s=200 cm- 4 cm luzu= 196/2= 98 cm minus ościeżnica, pół słupka to zostaje ok. 90 cm światła...,mało i dodatkowo grubsze ramy ok. 6 cm na stronę-> +-18 cm. Jeżeli już to Smart slide z niższym progiem lub porządny słupek ruchomy. W narożnym jeszcze trudniej uzasadnić HS-A lub dwa połączone narożnie. Reasumując: jeżeli środkowy lub prawy można poszerzyć do ok. 250 cm to warto się zastanowić, inaczej bym odpuścił... Jedyna zaleta to bezprogowość i lekki przesuw. Proponuję odwiedzić jakiś salon, gdzie są wystawione te konstrukcje i przekonać się naocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.02.2021 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 Można powiedzieć tak: kto bogatemu zabroni... Punktem wyjścia powinien być taras. Jeśli dookoła domu, to jest uzasadnienie dla okien otwieranych, inaczej rozważałbym nawet wersje stałe. Na pewno zostawiłbym przynajmniej jeden balkon dwuskrzydłowy z ruchomym słupkiem na potencjalne wnoszenie dużych rzeczy. W jadali czasem robi się przesuwne, bo (przez stół) brakuje miejsca na otwarte skrzydło. Zaleta Hs - możliwość zrobienia ogromnego okna przy zachowaniu lekkości przesuwu i niski próg. Bezawaryjność przy dobrym montażu. I poza tym w 100% zgadzam się z tym co napisał kolega wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eccentric 05.02.2021 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 Dziękuję za odpowiedzi! Wasze argumenty są sensowne, właśnie takich oczekiwałem. Otworów powiększyć już się nie da niestety, więc muszę podjąć decyzję na tych istniejących. Argument za wnoszeniem dużych rzeczy jak najbardziej słuszny, myślę że w tym celu zostawię otwierane skrzydła na skrajnym prawym. Skrajne lewe (jedno z tych narożnych) zostawię jako fix-a, drugie prawdopodobnie w systemie smoovio, to podobno jakaś nowość - tu ze względu na mało miejsca i w niedalekiej odległości od tego okna będzie stała kanapa. Środkowe natomiast zostanie fix-em, tak jak jest w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JontekJontkowski 10.02.2021 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Pewnie już zamówiłeś okna, więc moja opinia nic nie zmieni ale chciałem tylko napisać w sprawie systemu smoovio. Rok temu wybierałem okna do swojego domu i nie spotkałem nikogo (poza sprzedawcami), kto by mi go polecał. Znajomy, który zajmuje się montażem okien wręcz odradzał smoovio. Oglądałem go na żywo, trochę się tym bawiłem i nie zrobił na mnie dobrego wrażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts