Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piec Semia bez pokojowego regulatora jak działa?+ UPS

kesser

Recommended Posts

Jak działa piec bez programatora tzn. skąd wie, że pomieszczenie jest nagrzane do właściwej temperatury?

Czy dobrze rozumiem, że mierzy sobie powrót i na tej podstawie decyduje czy dalej grzać czy nie?

Skąd wie, że ma się załączyć? Jak nie chodzi pompa c.o. to woda nie krąży w obiegu więc czujnik nie wie o ochłodzeniu?

Pytam bo mam piec dwubiegowy Semia serii C z zamkniętą komorą ten jeszcze bez pokręteł i ciągle jest problem z c.w.u faluje cuda wianki.

Chciałbym odpiąć regulator i sprawdzić czy to on może coś bruździ albo kabel szlak trafił.

Ostatnio jednak doszło do sytuacji w której woda była letnia jakby był w jakimś trybie awaryjnym (choć nie był) i na programatorze +/- nie zmieniał nastawy temperatury c.o. cały czas chodził wg. tego co miał w zapisane w harmonogramie i tylko tą nastawę można było zmienić i zapamiętywał.

Po wyłączeniu i włączeniu urządzenia wszystko wróciło do normy ale wystrzeliła różnicówka.

Stąd drugie pytanie jakiego UPS'a mu podłączyć bo chyba to też może być problem?

Jak działa piec bez programatora tzn. skąd wie, że pomieszczenie jest nagrzane do właściwej temperatury?

nie wie

Czy dobrze rozumiem, że mierzy sobie powrót i na tej podstawie decyduje czy dalej grzać czy nie?

raczej zasilanie

Skąd wie, że ma się załączyć? Jak nie chodzi pompa c.o. to woda nie krąży w obiegu więc czujnik nie wie o ochłodzeniu?

jak nie ma sterownika to pompa chodzi cały czas jak kocioł jest w trybie zima

mam piec dwubiegowy

nie ma czegoś takiego

Stąd drugie pytanie jakiego UPS'a mu podłączyć bo chyba to też może być problem?

raczej nie ma sensu dawać UPS

hmmm nie widzę w instrukcji czegoś takiego jak tryb zima. Są nastawy parametrów mocy i temperatury co.

Generalne mam ustawione 50C i na starcie leci bardzo gorąca żeby później spaść do letniej. Czasami cały czas leci bardzo gorąca, a czasami od startu leci letnia.

Dopytuję o pracę bez sterownika pokojowego ponieważ może on jest uszkodzony i zaburza pracę pieca. Bez niego piec w ogóle nie będzie grzał co. Tak przynajmniej rozumiem instrukcję s.31

https://www.saunierduval.pl/instrukcje-obs-ugi-instalacji/kot-y-niekondensacyjne-2/instrukcja-semia-2007-85126.pdf

Z tym piecem mam co roku problemy z tą temperaturą cwu (latem to nie przezkadza to człowiek zapomina) przyjeżdża serwis przed sezonem grzewczym robi przegląd zgłaszam problemy z temperaturą niby coś regulują ale bez szału. Wymieniany był wymiennik, płyta, czujniki. O UPS'ach wspominało mi parę osób i faktycznie w sieci też są takie sugestie, że elektronika pieców jest dość wrażliwa?