Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana kolankowa - trzpienie

Recommended Posts

Witam. Mam pytanie odnośnie ściany kolankowej 1m, w projekcie mam trzpienie a kierownik budowy nie nakazał ich robić twierdząc, że na ściany kolankowe działają siły rozporowe i nie ma potrzeby, że wystarczy tylko wieniec obwodowy ( twierdzi, że cały ciężar przenoszą płatwie pośrednie 14x24 i kalenicowa 14x20 na strop) dach 30stopni krokwie 8x18 i para kleszczy 5x15 ( w projekcie co 3krokiew para kleszczy ale są założone na kazdej krokwi, zeby zrobić podloge na strychu) ja bym tego nie zauważył bo się nie znam ale zwrócił mi uwagę na to facet od tynków :) ! i zadzwoniłem sobie do kb i wytlumaczyl mi to w ten sposob jw.Może tak być czy w tym wypadku zostaje mi tylko składać wniosek o odszkodowanie z ubezpieczenie kb i wycinac pustaki itd i robić trzpienie ? c( niestety jest problem z wrzuceniem zdjęć zeby to zobrazować )

20191205_122152_HDR.jpg

IMG_20210204_105126_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210204_105147_Easy-Resize.com.jpg

Edytowane przez tomasz230389

kierownik chyba przespał wykłady z żelbetu bo gada głupoty

Rdzenie są podporą dla wieńca również w poziomie, a nawet bardziej istotne sa w poziomie niż w pionie bo ściana obok doskonale przenosi ciężar wieńca i dachu. Jeżeli jest tak wykonany wieniec że tylko obwodowo to powinno zostać przeliczone zbrojenie na długość całej ściany.

Spory błąd kierownika

Witam. Mam pytanie odnośnie ściany kolankowej 1m, w projekcie mam trzpienie a kierownik budowy nie nakazał ich robić twierdząc, że na ściany kolankowe działają siły rozporowe i nie ma potrzeby, że wystarczy tylko wieniec obwodowy ( twierdzi, że cały ciężar przenoszą płatwie pośrednie 14x24 i kalenicowa 14x20 na strop) dach 30stopni krokwie 8x18 i para kleszczy 5x15 ( w projekcie co 3krokiew para kleszczy ale są założone na kazdej krokwi, zeby zrobić podloge na strychu) j

...

Błąd kierownika to "wykonanie ścianki kolankowej niezgodnie z projektem".

Twierdzenie kierownika, że nie ma potrzeby robienia trzpienie bo działają siły poziome" ?? Nie zapisałeś źle lub źle zrozumiałeś tego co powiedział kierownik?

Pokaż jeszcze przekrój poprzeczny przez budynek.

Z opisu może wynikać, że na ścianki kolankowe mogą nie działać siły poziome wymagające wykonania trzpieni.