macko555 04.02.2021 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2021 Witam serdecznie, Piszę z pewnym problemem.. Mianowicie "fachowiec" spartaczył mi robotę. Zrobił wylewkę, ułożył panele, przykręcił listwy.. Okazało się jednak, że w 1 miejscu panele dość mocno się zapadają - niestety jest to miejsce blisko drzwi. Zakładam że podłoga została w tym miejscu źle wyrównana Rozważam demontaż paneli do tego miejsca i wyrównanie podłogi. Nigdy tego nie robiłem - czy jest to wykonalne bez łamania zamków? Mam tylko 1 sztukę panela w zapasie a same panele stały się ciężko dostępne w sklepach. Jest to model: "PANEL KRONOSTEP K405 DĄB SOLAR 1L 0V" Czy gra jest warta świeczki? może jest jakaś inna metoda żeby sobie z tym poradzić? Efekt zapadania podłogi będzie mnie pewnie mocno irytował i nie da o sobie zapomnieć Chyba że z czasem efekt ten sam z siebie się zniweluje? Będę wdzięczny za pomoc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 05.02.2021 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 Niezależnie od tego czy uszkodzi zamki czy też nie warto jest dla świętego spokoju zrobić to dobrze. Tak jak piszesz zdjąć do miejsca prac - odpowiednio wyrównać(nawet zastosowanie twardego podkładu daje wyjątkowe rezultaty. Złożyć od nowa i po sprawie. Jeśli uszkodzenia zamków byłyby na tyle duże, że ponowne zamknięcie ich nie byłoby możliwe - warto jest zastosować klej do paneli i poprostu je skleić.Kiedyś tylko takie panele były i nikt nie narzekał - dopiero po latach wymyslono zamki demontowalne - z których i tak nikt nie korzysta.Zresztą - jeśli zrobi się to z wyczuciem to rozpinają się bez problemu - szczególnie, że masz niezłej jakosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macko555 05.02.2021 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 Niezależnie od tego czy uszkodzi zamki czy też nie warto jest dla świętego spokoju zrobić to dobrze. Tak jak piszesz zdjąć do miejsca prac - odpowiednio wyrównać(nawet zastosowanie twardego podkładu daje wyjątkowe rezultaty. Złożyć od nowa i po sprawie. Jeśli uszkodzenia zamków byłyby na tyle duże, że ponowne zamknięcie ich nie byłoby możliwe - warto jest zastosować klej do paneli i poprostu je skleić. Kiedyś tylko takie panele były i nikt nie narzekał - dopiero po latach wymyslono zamki demontowalne - z których i tak nikt nie korzysta. Zresztą - jeśli zrobi się to z wyczuciem to rozpinają się bez problemu - szczególnie, że masz niezłej jakosci. Rozumiem. Jeszcze 1 pytanko. To miejsce jest blisko drzwi. Może dałoby się delikatnie wsunąć twardy podkład ? Jest to rozwiązanie? Oczywiście listewki dookoła bym zdemontował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 05.02.2021 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 Rozumiem. Jeszcze 1 pytanko. To miejsce jest blisko drzwi. Może dałoby się delikatnie wsunąć twardy podkład ? Jest to rozwiązanie? Oczywiście listewki dookoła bym zdemontował Czyli co?unieść tylko tyle aby wsunąć w miejsce zaniżenia?Nic nie tracisz...spróbuj ale wątpię czy uda Ci się tak poprawić czy tylko bardziej popsuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 05.02.2021 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 Witam serdecznie, Piszę z pewnym problemem.. Mianowicie "fachowiec" spartaczył mi robotę. Zrobił wylewkę, ułożył panele, przykręcił listwy.. Okazało się jednak, że w 1 miejscu panele dość mocno się zapadają - niestety jest to miejsce blisko drzwi. Zakładam że podłoga została w tym miejscu źle wyrównana Rozważam demontaż paneli do tego miejsca i wyrównanie podłogi. Nigdy tego nie robiłem - czy jest to wykonalne bez łamania zamków? Mam tylko 1 sztukę panela w zapasie a same panele stały się ciężko dostępne w sklepach. Jest to model: "PANEL KRONOSTEP K405 DĄB SOLAR 1L 0V" Czy gra jest warta świeczki? może jest jakaś inna metoda żeby sobie z tym poradzić? Efekt zapadania podłogi będzie mnie pewnie mocno irytował i nie da o sobie zapomnieć Chyba że z czasem efekt ten sam z siebie się zniweluje? Będę wdzięczny za pomoc sprawdź najpierw czy nie są w tym miejscy zbytnio naprężone? Czy w drzwiach masz cięcie paneli (dylatację)? Jeżeli nie to należy ją wykonać. To może załatwić problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macko555 06.02.2021 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2021 Niee to nie cięcie. Po prostu jest wzgórek obok którego jest dołek. Sprawdziłem poziomicą. Tam gdzie jest wyżej podłoga jest twarda jak skała. Bardzo serdecznie dziękuję Wam za pomoc dzisiaj spróbuję coś z tym zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 06.02.2021 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2021 Niee to nie cięcie. Po prostu jest wzgórek obok którego jest dołek. Sprawdziłem poziomicą. Tam gdzie jest wyżej podłoga jest twarda jak skała. Bardzo serdecznie dziękuję Wam za pomoc dzisiaj spróbuję coś z tym zrobić Pytałem o dylatację pod drzwiami drzwiach. Jeżeli jej nie ma to brak tej dylatacji mógł spowodować naprężenie w powierzchni paneli. Twój niedokładny, mało precyzyjny opis raczej o tym świadczy, że jest to wynik naprężenia paneli. Tym bardziej, że tam "...gdzie jest wyżej, podłoga jest twarda jak skała" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macko555 07.02.2021 03:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Dzięki za rady Dzięki waszej motywacji zdemontowalem panele. Okazało się że przy drzwiach brakowało wykończenia wylewki i nie zostały usunięte z podłogi resztki tynku. Starłem grubym papierem co pozostało, podłożyłem twardy podkład i jest dużo lepiej.. teraz jest delikatnie wyżej - oczywiście trzeba to rozchodzić. Dzięki jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts