milsa666 04.02.2021 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2021 Cześć Dawno nie zachodziłem do pompy (jestem na detoksie ), ale dzisiaj popatrzyłem na jednostkę zewnętrzną no i nie spodobało mi się to co zobaczyłem. Może niesłusznie. Nie wiem więc pytam. spostrzeżenie nr1: lód w dolnej części pompy - oczywiście wewnątrz. Zalegający przy rurkach i lamelkach (tych na samym dole, które nigdy nie pokrywają się szronem). Nigdy tego wcześniej nie widziałem. Pytanie czy to normalne. Tak sobie myślę, że ta zima jest wyjątkowa w porównaniu z poprzednimi. Spadło dużo śniegu i może nasypał się do środka obudowy i podczas defrostów zrobił się z niego lód - bo nie wszystko stopniało podczas defrostów, a temperatura cały czas < 0C. Pytanie do długoletnich użytkowników czy też coś takiego zauważyli. spostrzeżenie nr 2 tam gdzie zalegał lód zauważyłem rdzawą plamę - widoczną na zdjęciach poniżej. To już zdecydowanie mniej mi się podoba. Czy to możliwe, że trochę rdzy złapały rurki, które były w tym lodzie? Bo akurat ta plama jest tam gdzie była gruba (5cm) warstwa lodu, o którym wspomniałem wyżej. Dodam, że pompa działa normlanie, grzeje, bierze prąd normalnie, błędów na sterowniku nie widać. No chyba nie jest to wyciek czynnika, oleju, itd... Bo chyba zniknęło by to wszystko szybko widok od zewnątrz. Tam była gruba warstwa lodu (wykruszyłem go) widok od frontu (od wentylatora) na to samo miejsce co poprzednio Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 05.02.2021 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 Lód w tej części to normalne zjawisko.Sprawdź (konewką z ciepłą wodą) drożność odpływu wody i czy jednostka ma prawidłowy montaż (poziom)Ewentualnie można pomyśleć o grzałce tacy ociekowej, jeśli cię to drażni. Rdza.No cóż.Taka dzisiaj jakość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 05.02.2021 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 Spód pompy to blacha stalowa ocynkowana, i akurat w tym miejscu ocynku już nie masz, więc jak tego nie zabezpieczysz to przeżre za 5lat na wylot. Woda z parownika zamiast na blachę ,będzie leciała bezpośrednio w dół , może to i lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 05.02.2021 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 Ok. Dziękuję za informację.Tylko teraz mi sie przypomniało, że jak usuwałem lód i drapałem ten brud na dole pompy końcówką śrubokręta miałem wrażenie, że to się jakoś roluje/usuwa. Tak jakby to był jakiś nalot. Poza tym mam tackę na skropilny pod pompą i zauważyłem na niej bezpośrednio pod jednym z otworów ściekowych żółtawe przebarwienia. Może rdza zabarwiła wodę po defroscie.Czy jest możliwe, że to olej? Rozumiem (albo nie rozumiem), że krąży on razem z czynnikiem chłodniczym. Ale wtedy chyba czynnik by uciekł raz dwa.Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 05.02.2021 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 Tak , czynnika już by nie było.Poza tym olej na wodzie dość łatwo rozróżnić. No jak drapałeś śrubokrętem to zdzierałeś ocynk z blachy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts