Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła - problem? Lód wewnątrz jednostki wewnętrznej + dziwny brud

milsa666

Recommended Posts

Cześć

Dawno nie zachodziłem do pompy (jestem na detoksie :D), ale dzisiaj popatrzyłem na jednostkę zewnętrzną no i nie spodobało mi się to co zobaczyłem.

Może niesłusznie. Nie wiem więc pytam.

spostrzeżenie nr1:

lód w dolnej części pompy - oczywiście wewnątrz. Zalegający przy rurkach i lamelkach (tych na samym dole, które nigdy nie pokrywają się szronem). Nigdy tego wcześniej nie widziałem. Pytanie czy to normalne. Tak sobie myślę, że ta zima jest wyjątkowa w porównaniu z poprzednimi. Spadło dużo śniegu i może nasypał się do środka obudowy i podczas defrostów zrobił się z niego lód - bo nie wszystko stopniało podczas defrostów, a temperatura cały czas < 0C. Pytanie do długoletnich użytkowników czy też coś takiego zauważyli.

spostrzeżenie nr 2

tam gdzie zalegał lód zauważyłem rdzawą plamę - widoczną na zdjęciach poniżej. To już zdecydowanie mniej mi się podoba. Czy to możliwe, że trochę rdzy złapały rurki, które były w tym lodzie? Bo akurat ta plama jest tam gdzie była gruba (5cm) warstwa lodu, o którym wspomniałem wyżej.

Dodam, że pompa działa normlanie, grzeje, bierze prąd normalnie, błędów na sterowniku nie widać. No chyba nie jest to wyciek czynnika, oleju, itd... Bo chyba zniknęło by to wszystko szybko

widok od zewnątrz. Tam była gruba warstwa lodu (wykruszyłem go)

20210204_202707ss.jpg

widok od frontu (od wentylatora) na to samo miejsce co poprzednio

20210204_202743ss.jpg

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Ok. Dziękuję za informację.

Tylko teraz mi sie przypomniało, że jak usuwałem lód i drapałem ten brud na dole pompy końcówką śrubokręta miałem wrażenie, że to się jakoś roluje/usuwa. Tak jakby to był jakiś nalot. Poza tym mam tackę na skropilny pod pompą i zauważyłem na niej bezpośrednio pod jednym z otworów ściekowych żółtawe przebarwienia.

Może rdza zabarwiła wodę po defroscie.

Czy jest możliwe, że to olej? Rozumiem (albo nie rozumiem), że krąży on razem z czynnikiem chłodniczym. Ale wtedy chyba czynnik by uciekł raz dwa.

Dzięki