Yoric 30.11.2004 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Krzysku, Przyjmujac taki tok myslenia - sciana w lazience - gdzie jest najwiecej wilgoci powinna najlepiej oddychac, zeby odprowadzic te wilgoc - pod zadnym pozorem nie mozesz wiec tam polozyc kafelkow, ktore utrudnia oddychanie sciany. Przechodzac na terminologie obuwnicza - kafelki to takie gumowce w lecie a buty narciarskie plastikowe w zimie. Moim zdaniem do takiego oddychania wystarczy odpowiedni tynk - jesli jest wiecej wilgoci w powietrzu - absorbuje ja, jesli powietrze wysycha ...tynk oddaje wilgoc. Jesli dopuszczasz sytuacje, ze sciana - mur 30 cm bedzie caly wilgotny i bedzie oddawal wilgoc na zewnatrz .... po scianach wewnatrz musialaby sie lac woda. Odwrocmy sytuacje - zakladasz, ze nadmiar wilgoci bedzie wylazil na zewnatrz ...a moze w dzien dzdzysty, mgly sie snuja i oddychajaca sciana zaczyna pic jak gabka wilgoc z zewnatrz ....pozniej przychodza mrozy punkt rosy i co wtedy ? Pozdro, Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26037-jak-obej%C5%9B%C4%87-problem-muru-3w/page/2/#findComment-475082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzyszto 30.11.2004 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Yoric, Napisz proszę o co dokładnie chodzi z tym punktem rosy, bo nie bardzo rozumiem z czym to zjeść... Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26037-jak-obej%C5%9B%C4%87-problem-muru-3w/page/2/#findComment-475093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 30.11.2004 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Yoric,czy po kąpieli/prysznicu nie masz "parówki" w łazience? Tam szczególnie ważna jest dobra wentylacja, 5xmocniejsza niż w innych pomieszczeniach. Poza tym kafelki kładzie się na ścianki z bezpośrenim działaniem strumienia wody. Kafelkowanie całych ścian, aż po sufit to moim zdaniem zbytek i często wątpliwy efekt estetyczny. Ja w łazience zostawię ściany również bez płytek, te będą tylko w pobliżu umuwalki, prysznica, wanny.O "oddychanie ścian" to jak oddychanie twojej skóry - wejdź do kadzi z farbą olejną po szyje i spróbuj wytrzymać tak parę godzin. Przy okazji jakichś zdjęć reklamowych zdarzył się przypadek podobny: dziewczynie osprejowano całe ciało jakąś tam farbą i biedactwo mało się nie udusiło na śmierć. Tam nałożyło się pewnie jeszcze działanie bezpośrednie chemikaliów, być może nawet alergia.Inny przykład: załóż sobie na buty torebki foliowe na 2 godziny i napisz co poczujesz po ich zdjęciu (nie zdejmuj samych butów) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26037-jak-obej%C5%9B%C4%87-problem-muru-3w/page/2/#findComment-475114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 30.11.2004 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Krzysiek, Po kolei - tu jest kawalek mojego posta o punkcie rosy. (...)Punkt rosy moze wystapic w kazdej (prawie) temperaturze. Poztaram sie to zobrazowac na przykladzie mysle ...o wiele nam blizszym i milym niz jakies sciany. Jak przyjdziesz do mnie a ja wyjme zmrozona gorzale z lodowki, zauwazymy obaj (chyba ze bedziemy bardzo szybko pili;-)) ze butelka jest mokra. Powodem tej rosy jest rozna rozpuszczalnosc pary wodnej w powietrzu, w zaleznosci od temperatury powietrza - mowiac prosto - im cieplejsze powietrze - tym wiecej pary wodnej moze uniesc. Powietrze - napotykajac na zimna butelke - ochladza sie i musi troche tej rozpuszczonej pary wodnej "upuscic". I dlatego nasza butelka z wodka sie pokrywa rosa. To samo stanie sie z zimna sciana, gdy zetknie sie z cieplejszym powietrzem - np zawartym w przestrzeni miedzy scianami 3W - wykropli sie na niej woda. Yoric polal ostatnia kolejke - butelka byla pusta. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26037-jak-obej%C5%9B%C4%87-problem-muru-3w/page/2/#findComment-475125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 30.11.2004 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 A tu jeszcze jeden poscik - bardziej naukowy ..i chyba bardziej na sciane 3W najezdzajacy To post Robka Budowniczego - zeby nie bylo, ze jakies plagiaty uskuteczniam - zreszta tez Krzyskowi tlumaczyl . (...) KrzyśkuS. Odpowiadając na twoją prośbę przesyłam przybliżone teoretyczne (podkreślam teoretyczne) wyliczenia punktu rosy dla twojej ściany za pomocą programu OZC. Przyjąłem następujące założenia: 1) Ponieważ nie wiem jakie masz tynki zewnętrzne i wewnętrzne więc je pominąłem 2) Współczynnik K dla pustki powietrznej przyjąłem taki jak dla styropianu, co oczywiście nie jest do końca słuszne. Nie wiem po prostu jak w programie OZC uwzględnić pustkę powietrzną. 3) Założyłem że wełną jest wełna PANELROCK firmy Rockwool 4) Założyłem warunki średniej wilgotności tzn. z dala od zbiorników wodnych, dużych skupisk drzew. Oto wyniki: Punkt rosy dla silnych mrozów około -30 stopni wypada Ci wewnątrz wełny w odległości około 7 cm od ściany nośnej. Uwzględnienie tynków ze względu na ich niewielką grubość niewiele zmieni. Może ewentualnie przysunąć (odsunąć) punkt rosy około 1-2 cm do (od) ściany. Jeżeli zamiast styropianu uwzględnić powietrze, które jest gorszym izolatorem, punkt rosy przysunie się do ściany (ale nie wiem ile). Wyliczenia dla warunków dużej wilgotności praktycznie nie zmieniają położenia punktu rosy. Prawdopodobnie mają jedynie wpływ na ilość wykraplającej się wody. W miarę wzrostu temperatury zewnętrznej punkt rosy oddala się od ściany nośnej. Dla temperatury około 0 stopni punkt rosy wypada w okolicach pustki powietrznej w związku z tym woda może wykraplać się na powierzchni wełny oraz na wewnętrznej stronie ściany osłonowej. Dla temperatur powyżej zera punkt rosy znajduje się już raczej wewnątrz ściany osłonowej albo w ogóle znika. Jak dla mnie płynie z powyższych rozważań jeden wniosek. Praktycznie przez całą zimę wykrapla się w wełnie woda, którą trzeba stamtąd usuwać. Wydaje mi się jednak, że nie ma co wpadać w panikę , bo musi istnieć jakiś dobry sposób na usuwanie wilgoci z wełny. W końcu ściany 3W z wełną w środku są projektowane, więc sądzę, że projektanci i producenci wełny powinni coś na ten temat wiedzieć. Co prawda nie uzyskałem jeszcze fachowej odpowiedzi jak dobrze wykonać ścianę z wełną w środku, ale wciąż mam nadzieję, że takiej odpowiedzi się doczekam. Ponawiam prośbę, aby do dyskusji włączyli się producenci wełny, spece od budownictwa oraz posiadacze ścian 3W z wełną w środku z długim stażem. (...) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26037-jak-obej%C5%9B%C4%87-problem-muru-3w/page/2/#findComment-475131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 30.11.2004 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Katerhasser Rozumiem, ze te sciany w lazience zostawiasz nieokafelkowane ze wzgledu na oddychanie scian a nie ze wzgledow estetycznych. Jak sam napisales - wentylacja w lazience - dobra wentylacja to podstawa! Uwazasz, ze ludzie, ktorzy okafelkowali cala lazienke sa niespelna rozumu i podusza sie w swoich pomieszczeniach jak wspomniana przez Ciebie kobieta w kadzi z farba ??? Twoje argumenty sa ...delikatnie mowiac nietrafione ... jezeli kubatura mojego domu bylaby rowna kubaturze mojego siala ...OKI! Ale moj dom ma kubature ..nie wiem ...700 m3 ...a moje cialo ...przyjmijmy juz ..no DOBRA - 1 M3 jak brzuch wciagne Wracajac do tematu Waszych ulubionych butow. Znowu pudlo - moj dom ma 3 kominy i wentylacji poswiecilem duzo atencji. Przekladajac to na szewcow - torba, w ktorej kazales mi trzymac nogi 2 godziny - nie masz litosci ! ma kilka otworow wentylacyjnych otwartych na stale ..oraz ...jak mi bedzie za duszno - zrobie kilka dziur w torebce bo otworze okna. A z tym sprejowaniem ...hahahahah - zapewniam Cie, ze ta biedna dziewczyna tak samo zeszlaby w moim szczelnym domu ..jak w Twoim oddychajacym I jeszcze raz o butach i torebkach - przeciez beda sytuacje, bloto, plucha ..ze sam z checia na swoje oddychajace lakiery torby foliowe bys zalozyl, zeby sucha stopa przejsc. I jeszcze cos ...czy do tej pory ...jak nie budowales domu ...zastanawiales sie nad oddychaniem scian ? ..czy w jakims pomieszczeniu czules dyskomfort z tego powodu, ze bylo za duszno ...bo sciany nie oddychaly ? ) Zdruufka, Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26037-jak-obej%C5%9B%C4%87-problem-muru-3w/page/2/#findComment-475156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 30.11.2004 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Oto wyniki: Punkt rosy dla silnych mrozów około -30 stopni wypada Ci wewnątrz wełny w odległości około 7 cm od ściany nośnej. Uwzględnienie tynków ze względu na ich niewielką grubość niewiele zmieni. Może ewentualnie przysunąć (odsunąć) punkt rosy około 1-2 cm do (od) ściany. Jeżeli zamiast styropianu uwzględnić powietrze, które jest gorszym izolatorem, punkt rosy przysunie się do ściany (ale nie wiem ile). Kiedyś, kiedyś też sądziłem, że miejsce w przegrodzie, gdzie temperatura przechodzi z ujemnej w dodatnią to tzw. "punkt rosy". Nie ma czegoś takiego jak "punkt rosy"........jest "temperatura punktu rosy", czyli temperatura w której para wodna osiąga stan nasycenia w danej objętości powietrza i zaczyna sie wykraplać. Zależy głównie od zawartości pary wodnej w danej masie powietrza i temperatury. Dlatego w łazience mimo 25 st. na kafelkach będzie rosa, bo wilgotność w niej jest prawie 100 %. Temperatura punktu rosy może występować w każdym miejscu przegrody ( choć nie musi ), zależy to od wzajemnych relacji wilgotności i temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26037-jak-obej%C5%9B%C4%87-problem-muru-3w/page/2/#findComment-475335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 01.12.2004 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2004 Dokladnie jak pisze Qugiel. dlaczego ma mi sie wykraplacc para w scianie? Skad tam ma sie wziąc wilgotnosc? Ile jej tam będzie? Przeciez wszedzie w kazdej przegrodzie wystepuje temperatura punktu rosy, a jednak nie mamy wszedzie zawilogoconych szyb, murow, scian szaf, wnetrza samochodu wczesnym rankiem (tam to dopiero powinna byc woda i korozja od ciągłych zmian wilgotnosci wewnątrz i temperatury !) itp. Wydaje mi sie, że w tej teorii nie uwzgledniono ilosci wilgoci w poszczegolnych przegrodach, gdyz w rzeczywistosci nic sie nie skrapla i nie zawilgaca. Tą rosę to dopiero mozna zaobserwować w łazience po kąpieli i tylko na szybie. I to w jakich ilosciach - lekka mgla na dole okna na szerokosci kilku milimetrow. A ile tej wilgoci nalezałoby dostarczycc, aby zawilgocic całą szybe albo cały mur? Czy ktos to liczył? Co do skomplikowania tej polki posredniej. Jesli jakas ekipa ma problem z tak prostą rzeczą i jej ociepleniem od frontu i od spodu, to lepiej zmienic ekipe. Nie popadajmy w skrajnosc. Odwiedzcie kogos kto ma dom, obejrzyjcie rozne rodzaje scian w naturze, a nie na folderze reklamowym i podejmijcie słuszną decyzje. Nie straszmy ludzi sytuacjami skrajnymi , jak ten powyzszy przyklad Myxymov. Czy ktos z Was stwierdzil wilgoc w domu o kubaturze kilkuset m3 w ktorym mieszka 1 rodzina? W moim domu mieszkam od kilku miesiecy i cały czas mam dobry mikroklimat. Moi sąsiedzi rowniez, choc mamy rozne typy scian. Wiec szkoda zajmowac sie tymi bzdurami o temperaturze punktu rosy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26037-jak-obej%C5%9B%C4%87-problem-muru-3w/page/2/#findComment-476008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts