Turbofan 06.02.2021 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2021 Dzień dobry/ dobry wieczór. W nieodległej przyszłości czeka mnie wymiana starego pieca (kopciucha) w domu rodziców. Jest to dom na wsi z połowy lat 90 (brak podłączenia gazowego). Ściany to pustak szlakowy 19cm + styropian 5 cm (pomiędzy pustakami) + pustak max 19 cm. Budynek podpiwniczony + poddasze nieużytkowe z instalacją fotowoltaiczną 3,4 kWp. Grzejniki są starego typu żeliwne. Okna w zależności od pomieszczenia są dwu lub trzyszybowe dwukomorowe. Taryfa G12. Na co w tym przypadku polecacie wymienić ten stary piec? Sam skłaniam się do kotła elektrycznego ale chciałbym zapoznać się również z Waszymi doświadczeniami w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitrekkk 06.02.2021 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2021 Jak do ogrzania z 50m2 to może jeszcze przejdzie. W każdym innym przypadku jak nie chcesz puścić się z torbami, to zapomnij o czystym prądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 06.02.2021 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2021 Na co w tym przypadku polecacie wymienić ten stary piec? Sam skłaniam się do kotła elektrycznego ale chciałbym zapoznać się również z Waszymi doświadczeniami w tym temacie. Nie wiem jaką temperaturę utrzymujesz w domu, jeśli to 20-21 stC, a dom 100-130 m2 to ociepl ściany 20-25 styropianu (lepszego) oraz strych wełną 30-40 cm. Wtedy być może dogrzejesz w cenie na Twoją kieszeń kotłem elektrycznym. Lepiej zainwestować w pompę ciepła - będzie w eksploatacji taniej ze trzy razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertJG 07.02.2021 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Za mało danych ale z tego co napisałeś to ja też zrobiłbym elektryczne.Chyba, że stać Cię na całkowity remont z wymianą komina, instalacji, itp.Jeśli Cię stać, to wtedy pellet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Turbofan 07.02.2021 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi. Faktycznie mogłem podać zbyt mało danych. Poprawiam się więc.Budynek to konstrukcja murowana w technologii tradycyjnej.Obliczeniowe zapotrzebowanie ciepła budynu wynosi mniej niż 12030 W (grubsze ściany niż przewidziano w projekcie).Kubatura budynku 428 m3.OZC na m3 mniej niż 28W/m3.Ogrzewanie grawitacyjne, wodne, dwuprzewodowe.Grzejniki żeliwne typu TA-1 oraz grzejniki z rur żebrowych.Do ogrzania jest ok 80m2 powierzchni użytkowej.Tak naprawdę od początku zastanawiałem się czy pellet czy kocioł elektryczny, biorąc pod uwagę fotowoltaikę. Istotne są dla mnie koszty eksploatacji i dość duża bezobsługowość. Chciałbym, żeby ta inwestycja była odpowiednia w perspektywie ok 25 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 08.02.2021 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Do ogrzania jest ok 80m2 powierzchni użytkowej. Tak naprawdę od początku zastanawiałem się czy pellet czy kocioł elektryczny, biorąc pod uwagę fotowoltaikę. Istotne są dla mnie koszty eksploatacji i dość duża bezobsługowość. Chciałbym, żeby ta inwestycja była odpowiednia w perspektywie ok 25 lat. 80 m2 do dogrzania - dociepl jak Ci radziłem. Zwłaszcza, że to inwestycja na 25 lat, albo i więcej. Wtedy powinno Cię stać na ogrzewanie elektryczne. Kospel wyposażony jest w pompę c.o. Przy COP = 1 temperatura na zasilaniu nie ma znaczenia, więc puki co nie ma potrzeby modyfikacji w instalacji grzejnikowej. Te 3,4 kW w PV z pewnością powinno starczyć na "bytowe". Jak cena EE pójdzie znacząco w górę możesz uzupełnić o kolejne PV 6,6 kW by zmieścić się w marży za "magazyn" 20 %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts