Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Modernizacja ogrzewania - wymiana kopciucha

Turbofan

Recommended Posts

Dzień dobry/ dobry wieczór.

W nieodległej przyszłości czeka mnie wymiana starego pieca (kopciucha) w domu rodziców. Jest to dom na wsi z połowy lat 90 (brak podłączenia gazowego). Ściany to pustak szlakowy 19cm + styropian 5 cm (pomiędzy pustakami) + pustak max 19 cm. Budynek podpiwniczony + poddasze nieużytkowe z instalacją fotowoltaiczną 3,4 kWp. Grzejniki są starego typu żeliwne. Okna w zależności od pomieszczenia są dwu lub trzyszybowe dwukomorowe. Taryfa G12.

Na co w tym przypadku polecacie wymienić ten stary piec? Sam skłaniam się do kotła elektrycznego ale chciałbym zapoznać się również z Waszymi doświadczeniami w tym temacie.

Na co w tym przypadku polecacie wymienić ten stary piec? Sam skłaniam się do kotła elektrycznego ale chciałbym zapoznać się również z Waszymi doświadczeniami w tym temacie.

Nie wiem jaką temperaturę utrzymujesz w domu, jeśli to 20-21 stC, a dom 100-130 m2 to ociepl ściany 20-25 styropianu (lepszego) oraz strych wełną 30-40 cm. Wtedy być może dogrzejesz w cenie na Twoją kieszeń kotłem elektrycznym.

Lepiej zainwestować w pompę ciepła - będzie w eksploatacji taniej ze trzy razy.

Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi. Faktycznie mogłem podać zbyt mało danych. Poprawiam się więc.

Budynek to konstrukcja murowana w technologii tradycyjnej.

Obliczeniowe zapotrzebowanie ciepła budynu wynosi mniej niż 12030 W (grubsze ściany niż przewidziano w projekcie).

Kubatura budynku 428 m3.

OZC na m3 mniej niż 28W/m3.

Ogrzewanie grawitacyjne, wodne, dwuprzewodowe.

Grzejniki żeliwne typu TA-1 oraz grzejniki z rur żebrowych.

Do ogrzania jest ok 80m2 powierzchni użytkowej.

Tak naprawdę od początku zastanawiałem się czy pellet czy kocioł elektryczny, biorąc pod uwagę fotowoltaikę. Istotne są dla mnie koszty eksploatacji i dość duża bezobsługowość. Chciałbym, żeby ta inwestycja była odpowiednia w perspektywie ok 25 lat.

Do ogrzania jest ok 80m2 powierzchni użytkowej.

Tak naprawdę od początku zastanawiałem się czy pellet czy kocioł elektryczny, biorąc pod uwagę fotowoltaikę. Istotne są dla mnie koszty eksploatacji i dość duża bezobsługowość. Chciałbym, żeby ta inwestycja była odpowiednia w perspektywie ok 25 lat.

80 m2 do dogrzania - dociepl jak Ci radziłem. Zwłaszcza, że to inwestycja na 25 lat, albo i więcej.

Wtedy powinno Cię stać na ogrzewanie elektryczne. Kospel wyposażony jest w pompę c.o.

Przy COP = 1 temperatura na zasilaniu nie ma znaczenia, więc puki co nie ma potrzeby modyfikacji w instalacji grzejnikowej.

Te 3,4 kW w PV z pewnością powinno starczyć na "bytowe".

Jak cena EE pójdzie znacząco w górę możesz uzupełnić o kolejne PV 6,6 kW by zmieścić się w marży za "magazyn" 20 %.