Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Immergas Victrix 12 X TT 2 ERP - jak podłączyć wiele sterowników pokojowych?

mieczyslaw79

Recommended Posts

Dzień dobry,

Zamierzam zamontować w domu kocioł Immergas VICTRIX 12 X TT 2 ERP, teraz pytanie jak tym sterować.

1. Sterownik CARV2, czujnik temperatury zewnętrznej, temperatury w poszczególnych strefach wyregulować rotametrami na rozdzielaczu (chodzi o to by np. w salonie było zawsze 23, natomiast w pokojach dzieci 24, łazience 25, a w sypialni 20). Tylko, że jak CARV2 wyłączy ogrzewanie tam gdzie będzie umiejscowiony, niektóre pomieszczenia nie będą dogrzane.

2. Sterowanie z każdego pokoju. Tylko czy moje przemyślenia mają rację bytu. Myślałem by w każdym pomieszczeniu dać sterownik pokojowy np. Auraton, podłączyć je do listwy sterującej 8D PRO, od tej listwy nie montować zaworów na rozdzielacze, tylko by ona dawała sygnał na kocioł odnośnie włączenia na styki 40-41. Czyli w pokoju ma być 22, a jest 21, to Auraton rzuca sygnał na 8D PRO, a 8D PRO rzuca sygnał na kocioł do włączenia. Najlepiej byłoby przy tym zamontować siłowniki, by inne strefy nie były dogrzewane. Czy to ma sens i będzie działać?

3. Jak to inaczej rozwiązać? Jak macie u siebie i co się sprawdza? Przejrzałem wątki, ale nic konkretnego nie znalazłem.

Dziękuję.

M.