Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pale fundamentowe

lukmaj83

Recommended Posts

Mam słaby grunt, grunt nośny jest poniżej 4 metrów.

Problem rozwiąże poprzez wykonanie pali. Firma promowana, za usługę chce 45 tys, według mnie drogo.

Rozmawiałem z pompiarzem jest w stanie wykonać otwory na głębokość 4 metrów fi 250, konstruktor na tej podstawie robi projekt.

Czy według was jest fizyczna możliwość, aby panowie od stanu Ssz zabetonowali mi te otwory oraz zazbroili.

Czy wibrator do betonu poradzi sobie z tego typu zadaniem.

Czy w goły otwor muszę włożyć rure pcv fi 250 i dopiero wtedy betonować.

Co sądzicie?

Mam słaby grunt, grunt nośny jest poniżej 4 metrów.

Problem rozwiąże poprzez wykonanie pali. Firma promowana, za usługę chce 45 tys, według mnie drogo.

Rozmawiałem z pompiarzem jest w stanie wykonać otwory na głębokość 4 metrów fi 250, konstruktor na tej podstawie robi projekt.

Czy według was jest fizyczna możliwość, aby panowie od stanu Ssz zabetonowali mi te otwory oraz zazbroili.

Czy wibrator do betonu poradzi sobie z tego typu zadaniem.

Czy w goły otwor muszę włożyć rure pcv fi 250 i dopiero wtedy betonować.

Co sądzicie?

Ile tych otworów planujesz? Konstruktor to już liczy? Zgodził się na to ?

Konstruktor ma wykonać obliczenia między średnica fi160 a 250, takie otwory jest w stanie wykonać pompiarz. Z tego co się już zorientowałem otworów takiej średnicy będzie między 20 a 30 szt.

Obliczenia są w trakcie, zapewne otrzymam je dopiero za jakieś 8 tyg 10 tyg.

Czy się zgodzie, jak nie on to ktoś inny.

2 metry gruntu słabonośnego, a kolejne 2 metry torfu.

Co do ilości pali na tą chwile sugeruję się firmą która może wykonać dla mnie taką usługę, zasugerowali około 30 szt.

Ale po paru @ z nimi stwierdziłem że tą ilość i głębokość pana wyssali z palca, zdecydowałem aby projektant się w tej sprawie wypowiedział, a nie firma wykonawcza.

Jeżeli pompiarz wykona odwierty na max. 4m to nie zakotwisz pali w gruncie nośnym bo 4m to są grunty nienośne.

Czyli nie będę to pale tylko zwykłe słupy o średnicy 250mm oparte o grunt nośny.

Lub nie będą oparte jeżeli grunty nienośne będą miały więcej niż 4m miąższości.

Ilość ~30 sztuk może być z doświadczenia lub z sufity bo pewnie nie analizowali dokładnie tematu.